Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

YRITTÄJYYS Q&A

january 16, 2019, Personal

Kaupallinen yhteistyö: Ukko Pro

Olen viime aikoina saanut todella paljon toiveita postauksesta yrittäjyyteen liittyen, joten ajattelin vastata yleisimpiin kysymyksiin mitä olen saanut. Tullaan vielä myöhemmin keväällä tekemään podijakso yrittäjyyteen liittyen, eli sitä kannattaa odottaa myös! Tämä postaus on yhteistyössä UKKO Pro -laskutuspalvelun kanssa, jota olen käyttänyt jo useita vuosia oman kirjanpitoni järjestelyyn. Monelle Ukko.fi on varmasti tuttu palvelu, UKKO Pro on tuolla palvelulle kuin isoveli. UKKO Pro:n kautta voi siis perustaa oman yrityksen (toiminimen) ja hoitaa kirjanpidon- ja laskutuksen sitä kautta. UKKO Pro tarjoaa myös kaikille yhtiömuodoille laskutuspalvelun, joka on minunkin osakeyhtiöllä käytössä. Minulla oli toiminimi useita vuosia ja se toimi erittäin hyvin yritystoiminnan ollessa pienimuotoista. Kaksi vuotta sitten kun liikevaihtoni kasvoi reilusti, niin koin järkeväksi muuttaa yhtiömuotoa osakeyhtiöksi.

Kannattaako perustaa toiminimi vai osakeyhtiö?
Kun puntaroi näiden kahden vaihtoehdon välillä, niin karkeasti ajatellen liikevaihdon eli tilikauden myynnin määrän lähestyessä 80 000 euroa, osakeyhtiö alkaa olla verotuksellisesti edullisempi. Verotusasioita ja tulojennostomahdollisuuksia kannattaa käydä tarkemmin läpi kirjanpitäjän kanssa. Yritysmuodon valintaan vaikuttaa heti ensimmäisenä yrittäjien lukumäärä. Mikäli perustajia on useampia kuin yksi,  toiminimi ei ole mahdollinen. Toiminimi on helppo perustaa ja ylläpitää ja sen voi tarvittaessa myöhemmin muuttaa osakeyhtiöksi.

Miten päädyit yrittäjäksi?
Päädyin yrittäjäksi, sillä tällaiselle joka paikan höylälle se on yksinkertaisesti helpompaa ja kannattavampaa. Perustin toiminimen 19-vuotiaana ja alun paperisotaa lukuun ottamatta yrityksen perustaminen oli helppoa. Printtasin netistä tarvittavat lomakkeet, täytin, maksoin aloitusmaksun ja sain y-tunnuksen postissa. Nykyään UKKO Pro hoitaa toiminimen perustamisen puolestasi kuluitta, löydät täältä lisätietoja siitä.

Mikä oli haastavinta yrityksen perustamisessa?
Haastavinta oli arvioida yrityksen ensimmäisen vuoden voitto täysin tietämättömänä. Voitto on siis summa joka tulee kun vähennetään yrityksen tuloista yrityksen menot. Tulot ovat rahaa jota yrityksesi tienaa tehdystä työstä ja menot taas kuluja, kuten itselläni vaikka puhelinlasku, nettiliittymä, kamera ja tietokone. Voitte vain kuvitella kun en tätä tosiaan tiennyt ja arvioin summan aivan yläkanttiin. Pari puhelua kirjanpitäjälle ja taas opin jotain uutta. Summaa voi onneksi vaihtaa vaikka joka päivä vain soittamalla verottajalle, joten ei hätää! Nykyään autan ystäviäni jotka tuskailee yrityksen aloittamisen kanssa, sillä kun sen on kerran tehnyt niin se on loppujen lopuksi aika helppoa.

Miten hoidat laskutuksen?
Yrittäjyyteni alkutaipaleella tein kaikki laskut Wordille, joka kävi sen verran työlääksi että päätin etsiä itselleni järkevämmän laskutuspalvelun. Nappasin rehellisesti sanottuna ensimmäisen Googlesta (joka oli silloin ilmainenlaskutuspohja.fi) ja tätä nykyä UKKO Pro. Se on näiden kuluneiden vuosien aikana helpottanut yrittäjän arkea ihan älyttömästi! Kaikki laskut ja asiakkaitteni tiedot arkistoituu käyttäjätililleni ja pystyn aina kuun lopussa laskuttamaan ihan muutamassa minuutissa, kun tiedot on jo entuudestaan tallessa. Laskutuspalvelu löytää yrityksen tiedot myös y-tunnuksen avulla, eli osoite ym. tietoja ei tarvitse näpytellä erikseen, kun vain syöttää y-tunnuksen. Tämän lisäksi pystyn myös lähettämään verkkolaskut suoraan UKKO Pro:n palvelimelta, eli (jos asiakkaan yrityksellä on vaan verkkolaskuosoite) ei tarvitse edes lähettää laskuja meilitse manuaalisesti. Vähän edistyneempää tosiaan verrattuna menneiden vuosien Word-näpyttelyyn. Palvelun käyttö maksaa kuukaudessa 9,99€ ja sen lisäksi maksan verkkolaskujen lähettämisestä 1,10€ per lasku. Muita kustannuksia palvelusta ei tule. Olen suositellut UKKO Pro:n käyttöä kaikille yrittäjäkollegoilleni, se vaan helpottaa tylsiä paperihommia niin paljon!

Pelottiko lähteä yrittäjäksi noin nuorena?
Minua ei pelottanut lähteä yrittäjäksi, sillä lähes kaikki sukulaiseni on yrittäjiä – se on elämäntapa. Seitsemän vuotta takana, enkä ole kyllä päivääkään katunut! Tekemällä sitä on oppinut ja aina rohkeasti kysynyt joko tutuilta yrittäjiltä tai kirjanpitäjältä, jos joku asia on mietityttänyt.

Mikä on ollut palkitsevinta yritystaipaleellasi?
Se että on voinut tukea ja ostaa palveluita muilta pienyrittäjiltä (esim. graafikoilta, koodareilta, valokuvaajilta jne.) ja nyt viimeisimpänä olen myös pystynyt työllistämään assistenttini. On ollut toki myös hienoa olla mukana kehittämässä tätä jatkuvasti muuttuvaa somekenttää, niin mahtavaa että pitkälti nuoret naiset ovat saaneet tällaisen alan pyörimään! ❤️

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *