RASKAUSVIIKOT 7-15

may 14, 2020, pregnancy

Kun tein ensimmäisen testin, niin aloin kirjoittamaan ylös fiiliksiä ja tuntemuksia viikko viikolta. Olen lukenut vastaavia postauksia ruotsalaisissa mammablogeissa viime vuosina ja pidin konseptia todella kiinnostavana, vaikka perheenlisäys ei ollut silloin omalla kohdallani ajankohtaista. On ollut kiinnostavaa nähdä miten vartalo ja vauva kehittyy ja minkälaisia tuntemuksia odottava äiti käy yhdeksän kuukauden aikana läpi. Samalla on ollut hyvä huomata, kuinka jokaisen kroppa ja mieli toimii eri tavalla, erilaisia raskauksia on varmasti yhtä monta kuin odottavia äitejäkin. Ajattelin tosiaan napata tämän “raskaus viikko viikolta” konseptin myös tänne, jos teitä kiinnostaa fiilikset, beben kehitys ja tietysti hauskimpana vaihtuvat herkkuhimot? Olot ei toistaiseksi muutu ihan viikottain, joten ehkä parin viikon välein tsekkaus täällä olisi paikallaan!

Merkittäviä oireita alkuraskauden aikana ei ollut ja kiertoni on aina ollut epäsäännöllinen, joten alkuun himmailin testin tekemistä. Tiistaina maaliskuun 3.päivä tein positiivisen testin ja enemmän niistä fiiliksistä löytyy tästä videosta.

Meikäläinen toimistolla muutama kuukausi sitten. Ei meinannut työntekemisestä tulla mitään, kun oli vaan bebe mielessä.

VIIKOT 7-8

Beben status: Tässä vaiheessa lasta kutsutaan vielä alkioksi ja se on kooltaan pieni pähkinä.

Mun status: Voin ihan älyttömän hyvin! Ei oikeastaan mitään normaalista poikkeavaa, paitsi pientä tiputteluvuotoa. Suhtaudun siihen kuitenkin rauhallisesti ja käyn lääkärissä ensimmäisen kerran tarkistamassa, että siellä todella on elämää. Ensimmäinen neuvola on myös varattu ja se häämöttää muutaman viikon päässä. 

Cravings: Hummus, kananmuna ja veriappelsiinit. Todella random! Pari päivää ennen testin tekemistä heräsin keskellä yötä hummus-himoon (ai ei mitään raskauden oireita?). Haaveilin paahdetusta kukkakaalista ja hummuksesta ja googlailin reseptejä varmaan tunnin aamuyöstä.  Sitä tulikin sitten syötyä useampana päivänä sen jälkeen ja muutamana päivänä söin hummusta suoraan purkista. Kananmunaa on myös tehnyt tavallista enemmän mieli ja veriappelsiineja olen syönyt melkein päivittäin.

Club Monacon vanha jumpsuit on ollut mun paras kaveri, jos olen halunnut pukea vaihteeksi muuta kuin leggingsit jalkaan.

VIIKOT 9-10

Kävin ensimmäisessä ultrassa, jee! Vauva näyttää ihan pieneltä tammenterholta, mutta sydänäänet kuului ja kaikki näytti olevan hyvin. Ensimmäinen neuvolakäynti on myös edessä ja homma alkaa viimein tuntumaan todelliselta. 

Beben status: Alkiovaihe on ohi ja vauva on vihdoinkin sikiö, eli semmonen pieni tammenterho. Koko on 25mm päästä peppuun ja nilkat ja sormet tulevat esiin.

Mun status: Voin edelleen tosi hyvin! Ruokahalu on lisääntynyt paljon ja välillä koen närästystä, mutta ei mitään muuta kovin ihmeellistä fyysisellä puolella. Henkisellä puolella hormonit tekevät tehtävänsä ja olen todella innoissani tästä uudesta elämänvaiheesta. Tunnen oloni energiseksi ja hyvinvoivaksi. Ainoa epämiellyttävä oire on heräämiset aamuyöstä, mutta olen ottanut sen vauva-ajan simulaattorina. 

Cravings: Kaikki ihana kotiruoka kiinnostaa! Makaronilaatikko, lasagne, lihapullat ja pinaattiletut, eli kaikki lapsuudesta tutut ruoat ovat olleet mielessä. Ja myös paahtoleipä voilla, eli juuri se, mitä lapsena päivittäin söin. Oudointa tässä on noi lihacravingsit, sillä en ole aikoihin syönyt liharuokaa yhtä usein.

Olen myös kiinnittänyt kuitujen saantiin erityistä huomiota, sillä vatsa ei toimi enää yhtä mutkattomasti kun ennen raskautta. Syön siis myös masulle hyviä jogurtteja, luumuja ja puuroa välipaloina. Olen myös lisännyt maitotuotteiden käyttöä.

Pitää varmaan taas kipasta kaupassa, kun tämä kuva sai veden kielelle!

VIIKOT 11-13

Tuntuu että olisi mennyt ihan hurjasti aikaa noista edellisistä viikoista! Neuvolassa ja ultrassa on käyty jo pariin kertaan, sekä yksityisellä että julkisella puolella. NT-ultra on myös takanapäin (viikolla 13) ja kun siellä näytti kaikki hyvältä ja bebe innoissaan bailasi masussa, niin tuli jotenkin todella huojentunut olo. Toivotaan, että tästä eteenpäin kaikki menee yhtä smoothisti!

Beben status: Ultran mukaan tyyppi liikkuu ihan hurjasti, vaikka mitään ei vielä tunnukaan. Bebe on aprikoosin kokoinen, eli vielä suht pieni kaveri!

Mun status: Olen voinut edelleen ihan super hyvin! Ei pahoinvointia ja kovin nälkä on myös tasaantunut. Pakko tosin myöntää, että ei ole just nyt todellakaan mikään hehkein olo, vaan pikemminkin sellanen kiusallinen turvotus, mutta ei masussa ei näy vielä merkkiäkään raskaudesta. Kohtu on lääkärin mukaan vähän takakenossa. Alan odottaa että vatsa alkaisi jo näkymään!

Cravings: Kaali ja jaffa! Todella outo mieliteko, mutta olen viime viikkoina syönyt tosi paljon kaalia. Kaalilaatikkoa, paahdettua ruusukaalia, kukkakaalia ja niin edelleen… Unohtamatta ananasta ja viinirypäleitä, nimittäin niitä on tullut syötyä tosi paljon. Hedelmät eivät ole varmaan koskaan maistuneet yhtä hyviltä kun nyt raskausaikana!

pikku pikku masu! Tuu jo esiin!

VIIKOT 14-15

Samoilla fiiliksillä kun edellisillä viikoilla, paitsi että olen heräillyt yöllä enemmän. Keskimäärin pari kertaa yössä pissalle ja herään yleensä 6:30 aamulla ihan pirteänä ylös. En ole ollut koskaan aamuvirkku, joten tämä on todella jotain uutta!

Beben status: Bebe on omenan kokoinen pieni kaveri!

Mun status: Vointi on tosiaan vähän väsyneempi, kun nään painajaisia melkein joka yö ja noita pissaherätyksiä tulee tiheämpään tahtiin. Muutamana yönä kävin vessassa jopa neljä kertaa! Mutta ei tosiaan auta kun tottua, kun näitä yöherätyksiä on varmasti tulevaisuudessa luvassa. Muuten fiilis on hyvä sekä tasapainoinen ja on IHANAA että nämä uutiset ovat nyt ulkona!

Cravings: Kaali on edelleen kova juttu! Myös parsaa ja uusia perunoita syödään useasti viikossa. Samoin hedelmiä tulee syötyä päivittäin. Niin hyvää! Myös outoja vadelmahillo cravingsejä on tullut! Puuroa hillolla ja ah letut, niitä söin edellisenä viikonloppuna.

Äitienpäivän ihana aamiainen

37 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *