Fiiliksiä synnytyksestä

Ajattelin kertoa vähän mun synnytysestä. Tullaan toki podissa puhumaan enemmän meidän synnytyksistä ja kuvasin myös videolle fiiliksiä vikalta raskausviikolta, joten synnytysfiilistelyä tulee tämän jälkeen vielä lisää. Tämä on tällainen lyhyt tiivistelmä synnytyksen kulusta, vielä kun on tuoreessa muistissa, ihan itsellekin muistoksi.

Lapsivedet meni pitkän latenssivaiheen jälkeen torstain ja perjantain (29-30.10) vastaisena yönä. Olin tuskaillut supistusten kanssa jo useamman päivän, joten lapsivesien menon jälkeen päätettiin lähteä sairaalaan. Päädyttiin Jorviin usean ystävän suosituksesta, enkä voisi olla tyytyväisempi valintaan. Koko rakennus on täysin uusi, autohallista pääsee suoraan synnytysosastolle (eli parkkipaikkaa ei tarvitse etsiä supistusten lomassa) ja jokainen synnyttäjä saa oman huoneen. Sen lisäksi kätilöt ja muu henkilökunta oli aivan ihania, niin empaattisia, asiansa osaavia sekä synnyttäjän toiveita kunnioittavia.

Huoneeseen päästyäni pääsin käyrille ja sain kipulääkettä. Olin aika poikki monen päivän latenssivaiheesta ja toivoin vain että synnytys käynnistyisi nopeasti lapsivesien menon jälkeen. Nukuin silmäyksiä, istuin kuumassa suihkussa ja käytiin kävelyllä. Kivuliaita supistuksia tuli välillä säännöllisesti ja välillä taas satunnaisesti. Alaselkään tuli myös aivan jäätävä paineen tunne, mutta TENS-laite oli siihen parasta lääkettä – suosittelen!

Aikaa kului, mutta synnytys ei tuntunut etenevän. Pidettiin yötä deadlinena, sillä synnytys tulisi käynnistää 24h lapsivesien menon jälkeen, mikäli se ei luonnollisesti tapahtuisi.

Olin jo usean päivän kärsinyt oudosta tunteesta virtsarakossa. Pissaaminen sattui ja poltti ja istuminenkin oli epämukavaa. Ensimmäinen kätilö sanoi tämän olevan normaalia, enkä lähtenyt sitä ensisynnyttäjänä kyseenalaistamaan. Vuoron vaihtuessa toinen kätilö huomasi virtsarakkoni olevan todella täynnä ja tässä vaiheessa koko kroppaani horkkasi. Ihan kauhea tunne, kun ei pysty kontrolloimaan tärinää. Kätilö katetroi minut ja virtsarakosta virtasi litra nestettä. Samantien kroppani rentoutui, horkkaaminen loppui ja pystyin jälleen istumaan. Ei mikään ihme, että synnytys ei edennyt, kun kohtua on painanut noin valtava määrä nestettä.

Katetroinnin jälkeen (melkein 24h siitä kun saavuin sairaalaan) olinkin pian 10cm auki. Lisättiin oksitosiinia, jotta saatiin supistuksiin voimaa. Sain ensin spinaalipuudutuksen, mutta lähempänä ponnistusvaihetta otin myös epiduraalin. Näistä sanottakoon, että omalla kohdallani tuo puuduttaminen ei tuntunut verikoetta kummemmalta. Kun vauvan paino alkoi valumaan alaspäin, niin kokeiltiin muutamia eri ponnistusasentoja. Ensin seisaaltaan, sitten kyljellään ja lopuksi puoli-istuvaa. Vauva tykkäsi tuosta puoli-istuvasta eniten ja liikku siinä parhaiten eteenpäin. Todettakoon että ponnistaminen oli kyllä aikamoinen urheilusuoritus, mutta samalla oli ihanaa tietää että maali häämöttää, kun takana oli useita päiviä supistuksia ja turhautumisen hetkiä. Ponnistusvaihe kesti n. 40 minuuttia ja saatiin lapsi maailmaan lauantaina 31.10 klo 7:37. ❤️

Lauantai meni kyllä aikamoisessa hormonisumussa! Meillä oli myös vähän haasteita pikkusen terveyden kanssa, mutta onneksi muutaman tunnin tarkkailun ja labrojen jälkeen saatiin poika meidän huoneeseen. ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 comments

 1. Minna November 12, 2020

  Onnea onnea!

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! ❤️ xx

   Reply
   • Katja November 14, 2020

    Onnea tuhannesti koko perheelle! Odotan kovasti synnytyskertomusta myös podissa! Kehaisenpa tässä myös tasapuolisuuden nimissä Naikkaria (toisen kohdalla Jorviin ei mahtunut). Kummatkin lapset on tuutattu siellä pihalle. Oon sanonu, että ilman osaavia ja ihania kätilöitä lapset ois varmaan vieläkin mahassa :) Ekan lapsen kohdalla – 17 saatiin oma perhepesähuone ja tokan kohdalla – 20 päästiin hotelliin. Eli huippuhoitoa saa myös siellä ja voin lämpimästi suositella!

    Reply
    • Alexa November 14, 2020

     Ihana kuulla hei! ❤️ xx

     Reply
  • Emmi November 15, 2020

   Mutta tärkein kysymys: Tuikkasitko istukkaa huulen alle?

   ONNEA!

   Reply
   • Alexa November 15, 2020

    Hahah kätilöt kyllä ihasteli istukkaa pitkään ? Se näytti joltain vähän paremmalta pihviltä ? Mutta skipattiin tosiaan toi huulen alus homma tällä erää ? xx

    Reply
 2. Emmi November 12, 2020

  Kiva kun jaoit kokemuksesi! Odotan innolla lisää kertomuksia. Itselläni on ollut ihan käsittämätön ja epätodellinen synnytyskammo jo lapsesta saakka ? siksi onkin mukavaa lukea tällaisia realistisia ja positiivisia juttuja ?
  Paljon onnea vielä vauvasta! ?

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos kovasti ja hei mukava kuulla, että postaus sai aikaan positiivisia fiiliksiä! ? xx

   Reply
 3. Jonna November 12, 2020

  Ihana postaus! Onnea vielä! ❤️

  Reply
 4. Jenna November 12, 2020

  ❤️❤️❤️

  Reply
 5. Juliaana November 12, 2020

  Ihan itku pääs tätä luettua, nimim. malttamattomana odotan meidän esikoista saapuvaksi ensi vuoden puolella. ?? Onnea ja iloa teidän elämään ?

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! Ja onnea myös sinne! ? xx

   Reply
   • Roosa November 15, 2020

    Tuhannesti onnea!❤️

    Hitto miksei kaikki kätilöt ymmärrä tuota katetrointia!? Itsellä kävi aikalailla sama juttu. Oli todella hirveä tunne rakossa ja kun kätilöille tuli vuoronvaihto niin jälkimmäinen totesi heti että tyhjennetäänpäs rakko. Helpotti kummasti sen jälkeen. Ihmettelen vaan, miksei ensimmäinen kätilö tätä ehdottanut. Eihän ensisynnyttäjänä itse voi tietää.

    Reply
    • Alexa November 15, 2020

     No juurikin näin! ? Oltaisiin saatu synnytys todennäköisesti käyntiin melkeinpä vuorokausi aikaisemmin… Mutta loppu hyvin kaikki hyvin joka tapauksessa ❤️? xx

     Reply
 6. minttu November 12, 2020

  Ihana lukea sun synnytyksestä! ❤️ Itsekin synnytin esikoispojan alkuvuodesta Jorvissa ja salissa meni samat 24h. Oli kyllä ihan huippu paikka! Onnea vielä ihan superisti teille! ?

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos paljon! ? xx

   Reply
 7. Hanna November 12, 2020

  Ihanasti kirjoitettu, paljon onnea! ❤

  Reply
 8. Petra November 12, 2020

  Hurjasti onnea Alexa ja koko perhe! Ihanaa, että kaikki meni hyvin. ♥️

  Reply
 9. Pipsa November 12, 2020

  Onnea vielä pikku miehestä ja ihana, että kaikki meni hienosti lopulta ? Sisukkaasti olet vetänyt pitkän synnytyksen läpi. Odottelen innolla tarkempaa stooria podissa / videoilla.

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos paljon! ❤️ xx

   Reply
 10. Anni November 12, 2020

  Paljon onnea pienestä pojasta ja hienoa, että voitte kaikki hyvin! Ihanaa vauvantuoksuista arkea koko perheelle! ❤️

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos paljon! ? xx

   Reply
 11. Olivia November 12, 2020

  Kiva oli kuulla sun synnytyskertomus. Näytät niin säteilevältä tuossa viimeisessä kuvassa. ✨ Saako kysyä, että mitkä oli teidän nyytin strategiset mitat? ?

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Voi kiitos! ? Pikkuinen mies oli (46cm 2780g), kuten uumoiltiinkin ja vielä kun tuli etuajassa maailmaan. Mutta hyvin on lähtenyt ruoka maistumaan ja paino nousemaan nyt synnytyksen jälkeen ?? xx

   Reply
 12. Anu November 12, 2020

  Hurjan paljon onnea uusille vanhemmille pienestä poikavauvasta!

  Reply
 13. Sofia November 12, 2020

  Superpaljon onnea koko perheelle ??❤️?

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! ❤️❤️ xx

   Reply
 14. Päivi November 12, 2020

  Onneksi olkoon sinne koko perheelle ja onneksi loppujen lopuksi synnytys meni hyvin <3
  Nauttikkaa ihanista hetkistä ja vauvan tuoksu on niin ihanaa. Kasvavat liian nopeaa.

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! ❤️❤️ xx

   Reply
 15. S November 12, 2020

  Ihana kuulla, että kaikki meni hyvin!❤
  Mulla on laskettuaika 6vkon päästä ja jännittää kyllä aivan sairaasti. Oon kuullu niin paljon hyvää Espoon sairaalasta(ja se on meille myös lähin), että se edes vähän helpottaa pelkoja. Se, että siellä on vain perhehuoneita on myös aivan ihanaa kun nää koronarajoitukset kuitenkin muuttuu koko ajan. Toivottavasti Espoossa ei ole täyttä kun synnyttämään pitää lähteä.
  Ihanaa vauvakuplaa ja isot onnittelut teidän perheelle❤ Ihan herkistyin kun luin tätä ja katoin sun insta storyt. Vaikutat niin onnelliselta.
  Nauttikaa vauvan tuoksusta.

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Voi kiitos! ❤️ Hurjasti tsemppiä sinne ja oot hyvissä käsissä joka tapauksessa. Mulle tuli synnärillä tosi turvallinen ja hyvä fiilis heti alusta lähtien ja tässä maassa on homma sen verran hyvin hallussa että mihin tahansa päädyt synnyttämään, niin siellä on varmasti osaavaa ja empaattista henkilökuntaa. ❤️ xx

   Reply
   • Espoolainen November 15, 2020

    Hei,
    HUS on vuokrannut tilaa synnyttäjille Espoon sairaalasta. Muutoin tämä uusi rakennus toimii Espoon kaupungin sairaalana, korvaten vanhan Puolarmetsän sairaalan. Muilla osastoilla tuossa sairaalassa on pikälti vanhuspotilaita ja työolot kuulemma varsin kamalat ja henkilökuntaa vaikea saada.
    Jorvi on se vanha rakennus, jossa aikoinaan oli naistentautien- ja synnytysten osasto. Sinne kaiketi ruuhkatilanteissa vieläkin joutuu, kuten tämä edellinen kommentoija kirjoitti.

    Reply
  • Suvi November 13, 2020

   Hei

   Pakko kommentoida, synnytin 5 vkoa sitten Jorvissa, jouduimme kahdenhengenhuoneeseen, jossa oli toinen äiti ja vauva, eli isä joutui lähtemään kotiin 2,5 tuntia synnytyksestä ja sai vierailla 1 h (?!?) per päivä kotiutukseen asti. Tämä tuli täytenä yllätyksenä ja olimme tosi pettyneitä, vaikka lopulta siitäkin selvittiin ja 2 vrk päästä saatiin sitten kaikki taas olla yhdessä. Mutta ei siis pidä paikkaansa, että olisi vaan perhehuoneuta Jorvissa.

   Reply
   • Alexa November 13, 2020

    Oikeesti, mitä ihmettä? ? todella harmi ? Mä olen elänyt tämmösessä tiedossa, kun neuvolassa sanottiin että Jorvissa on vaan noita omia huoneita ja samaa todettiin siellä, kun juttelin kätilöiden kanssa… Mahtoiko olla joku poikkeustilanne ? Ihan super ikävää siis, kun itsekin nimenomaan kaiken tiedon valossa olen elänyt tossa kuvitelmassa! ❤️ xx

    Reply
    • Suvi November 13, 2020

     Joo, näin mekin siihen asti luulimme. Oli siis ilmeisen täyttä silloin, että varmaan joo jonkinasteinen poikkeus, mutta tuli silti järkytyksenä. Meille el riittänyt kyllä ns. normi synnytyssaliakaan, just katselen sun kuvista, että näyttääpä hienolta noi tilat. ? me saatiin joku pikkuruinen ”ponnistushuone” tms, joka vissiin varalla.

     Vaan eipä näille mitään voi ja jälkikäteen paljon tärkeämpää, että henkilökunta oli mahtavaa ja saimme lopputuloksena terveen lapsen. ??

     Paljon onnea teille pienestä pojasta ja kaikkea hyvää uuden elämän alkuun koko teidän perheelle. ☺️

     Reply
     • Alexa November 14, 2020

      Nyt tosiaan selvisi tämäkin, että Jorvi on ilmeisesti ns vanha puoli ja uusi rakennus on Espoon Sairaala. Meikäläinen ja vissiin moni muu on tästä ihan tietämättömiä, kun kaikki kutsuu Jorviksi (myös neuvolassa) tota uutta puolta. Mahtavaa että kaikesta huolimatta saitte lapsen maailmaan turvallisesti, vaikka ymmärrän että kokemus on varmasti ollut fasiliteettien puolesta pettymys… Kiitos hei hurjasti onnitteluista ❤️❤️ xx


    • Sirpa November 14, 2020

     Mä kanssa luulin, et on vaan omia huoneita. Itse sainkin sellaisen, uudelta puolelta eli Espoon sairaalasta. Vanhalla puolella, eli Jorvissa on kimppahuoneitakin yhä. Sekin niin ihmeellistä, että talot on toisissaan kiinni, mutta tämä uusi, missä on synnytysosasto on Espoon sairaala, vanha puoli on Jorvi. ? Mut tää uus puoli oli niin luksus! Synnytin 2016 vanhalla puolella ja niissä huoneissa oli joku plus 40 astetta, näin kuulemma on yhä.

     Reply
     • Alexa November 14, 2020

      Aaah noniin no tämä selittää siis! ?❤️ xx


 16. Jansku November 12, 2020

  Onneksi olkoon! ❤️

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! ❤️❤️ xx

   Reply
 17. Sonja Bordi November 13, 2020

  Paljon onnea teille!

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos! ❤️❤️ xx

   Reply
 18. Anne November 13, 2020

  Mukavasti kerroit pienen poikavauvan syntymisestä tähän maailmaan. : ) Tuhannesti onnea vauvalle ja koko perheelle!

  Reply
  • Alexa November 13, 2020

   Kiitos kovasti! ?❤️ xx

   Reply
 19. Suvi November 13, 2020

  Paljon Onnea koko perheelle! Jorvi on kyllä paras synnäri ? neljä lastamme siellä olen synnyttänyt.

  Reply
  • Alexa November 14, 2020

   Voi kiitos kovasti! ?? xx

   Reply
 20. Lauretta November 14, 2020

  Tantissimi auguri per tutta la famiglia!

  Reply