10 vuotta yrittäjänä

kaupallinen yhteistyö: eläketurvakeskus

Havahduin juuri siihen, että olen ollut kymmenen vuotta yrittäjä! Alkuun muutamia vuosia toiminimellä päivätyön lomassa ja myöhemmin, kun vaikuttajamarkkinointi vakiinnutti asemansa mediakentällä, niin perustin oy:n siirtyäkseni täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Vuosiin on mahtunut paljon, mutta en vaihtaisi päivääkään! Yrittäjyys on mahdollistanut sekä opettanut minulle niin paljon. On ollut mielenkiintoista olla mukana luomassa täysin uutta toimialaa sekä nyt viime vuosina hypätä täysin tuntemattomaan startup-maailmaan Almadan myötä.

Ensimmäinen ajatus mun työstä on varmasti se, että päivät ovat täynnä muotia, glamouria ja kauniita hetkiä — ei suinkaan! Pienissä määrin toki, mutta tässäkin ammatissa paperityöt, palaverit ja suunnittelu vie ison siivun työajasta.

Yrittäjänä oleminen on toki myös epävarmaa, mutta se pieni positiivinen jännitys pitää ainakin mulla draivia yllä. Toki tiettyihin asioihin pystyy myös omalla toiminnalla ja ennakoimalla vaikuttamaan. Yksi niistä asioista on YEL, eli lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus. Kuulostaako jotenkin kaukaiselta ja hähmäseltä käsitteeltä? 

Mihin YEL vaikuttaa? – No esim. yrittäjän vanhempainpäivärahaan, sairauspäivärahaan sekä siihen eläkkeeseen. Tuo vanhempainpäiväraha on tietysti minulle se viimeisin tarttumapinta, mistä imin itsekin tietoa raskaana ollessani. Yrittäjänä nämä tukiasiat ei nimittäin tunnu aina ihan suoraviivaisilta.

Homma toimii siis niin, että eläkeyhtiö vahvistaa selvityksesi perusteella työpanostasi vastaavan työtulon (tunnit / euromääräisen arvon), jonka perusteella YEL:iä maksetaan. Sen maksetun YEL:in perusteella määräytyy taas se vanhempainpäivärahan määrä. Sama pätee myös sairauspäivärahoihin. Sillon kun mursin jalkani, opin kantapään (tai nilkan?) kautta YEL-vakuutuksen tärkeyden. Sen kyseisen sairausloman jälkeen tarkistin työtuloni, jotta mahdollisen vanhempainvapaan yhteydessä tuki vastaisi työpanostani.

Muistan aikoinaan lukeneeni Hanna Gullichsenin blogipostauksen tästä samasta aiheesta. Silloin mieleeni jäi nimenomaan YEL-maksun yhteys vanhempainpäivärahaan, vaikka asia ei silloin ollutkaan itselleni ajankohtainen. Toivon siis, että vaikka tämä info ei olisi juuri nyt sinulle ajankohtainen, niin tästä jäi jotain mieleen ja tämä voisi olla hyvää tietoa jaettavaksi esim. mahdolliselle yrittäjäystävälle. Raskaana ollessa mielen päällä oli niin monta muutakin asiaa, että oli ihanaa olla kartalla tuosta hieman mystisestä yrittäjän vanhempainvapaasta – niin jäi kapasiteettia muihin ajatuksiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *