MULLA TODETTIIN ADHD

Vähän jänskättää laittaa tämä video liveksi, kun kyseessä on niin henkilökohtainen aihe. Halusin kuitenkin ottaa tämän esille, jos vaikka rohkaisisin jotakin teistä ottamaan selvää itseä askarruttavista (erityisesti omaan hyvinvointiin) liittyvistä asioista. Antaa videon tosiaan puhua puolestaan ja tulen varmasti tekemään vielä toisen videon tai podijakson aiheeseen liittyen, sillä en löytänyt tarpeeksi suomalaista sisältöä, kun koitin etsiä tietoa ADHD:sta. Toki nämä asiat on aina kovin yksilöllisiä, mutta ainakin saa vertaistukea ja huomaa että me sometyypitkin ollaan ihan tavallisia tyyppejä arkisine haasteineen.

Ihanaa vaalisunnuntaita kaikille! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

35 comments

 1. Marsu April 14, 2019

  Rohkea ja hieno veto ottaa asia puheeksi! Mielenterveyden ja psyykkeen ongelmista ei voi koskaan puhua liikaa koska vain sillä tavalla pystytään vähentämään ihmisten ennakkoluuloja sekä niihin liittyvää häpeää.

  Reply
  • Alexa April 14, 2019

   No just näin! Toivon että tästä puhumalla saisin rohkaistua muitakin nimenomaan puhumaan ja hakemaan apua, jos jokin asia itsessä askarruttaa. Mulla meni vuosia että “kehtasin” ottaa asiasta selvää, kun pelkäsin että mua ei oteta tosissaan. Ne pelot osoittautuivat kuitenkin onneksi ihan vääräksi. ? xx

   Reply
  • Ellimari April 14, 2019

   ADHD ei ole mielenterveyden eikä psyyken ongelma. Se on neurologinen tila jossa välittäjäaineet eivät toimi normaalisti. Surullista että edelleen tänä päivänä ajatellaan ADHD:lla olevan tekemistä mielenterveyden tai älykkyyden kanssa. Toki hoitamattomana ja etenkin aikuis-iällä ADHD helposti diagnosoidaan vääriin tai diagnosoimatta aiheuttaa mm. masennusta.

   Hyvä ka tärkeä aihe! Tärkeää on että nuoret ja lapset saavat esimerkkejä elämässä pärjäävistä, menestyvistä aikuisista joilla on ADHD.

   Reply
   • Alexa April 15, 2019

    Itse olen hyvin tietoinen tästä, puhuin videon alussa vaan yleisesti mielenterveydestä, vaikka olisi vissiin pitänyt valita sanansa tarkemmin ? Mutta joka tapauksessa tärkeä aihe ja haluan nimenomaan osoittaa nuorille että diagnoosi ei ole este elämässä pärjäämiselle. ❤️ xx

    Reply
    • Ellimari April 16, 2019

     Mun vastaus oli lähinnä ensimmäiselle kommentoijalle. Video oli hyvä! Usein suurin haaste avun hakemiseen on leimaantumisen pelko, pelko juurikin siitä että ihmiset pitää ”hulluna” tai ”sairaana”. Itse lastensuojelutyössäni olen nähnyt kuinka mahtavat kyvyt lapsissa pääsee käyttöön kun oikea diagnoosi ja lääkkeet löytyvät!
     Itse kuvaan ADHD:ta ominaisuuteena jonka kanssa voi harjoitella tulemaan toimeen. Kivaa kevättä! ☀️☀️☀️

     Reply
   • Pampula April 20, 2019

    Hei, toivottavasti ei mene saivarteluksi, mutta raja neurologisen ja psykiatrisen ongelman välillä on tavallaan olematon. Kumpikin kun vaikuttaa kumpaankin. Onhan masennuksessakin aivokemian muutoksia. Samoin esimerkiksi psykoosisairauksissa. Psykiatria ei suinkaan ole vaan puhumalla parantamista, vaan myös aivokemian normalisointia lääkehoidolla, (tai jopa sähköhoidolla) sekä usein terapiatyöllä. Kuitenkin, tärkeintä olisi, että stigma “kummankin” tyyppisten sairauksien hoidosta katoaa. Alexa, et varmaan ymmärräkkään kuinka suuren avun teit monelle adhd:stä kärsivälle. Muistan vielä edelleen cheekin ulostulon bipolaarihäiriöstään. Se ilahdutti ja antoi tsemppiä todella monelle samasta häiriöstä kärsivälle potilaalleni.

    Reply
 2. Julia April 14, 2019

  Aivan ihanaa ja erittäin tärkeetä, että kerrot avoimesti tällasistäki aiheista! Ois tosi kiva kuulla enemmän siitä, miten ADHD konkreettisesti sun elämässä näyttäytyy ja siihen vaikuttaa. Esimerkiksi onko ADHD näkynyt sussa jo lapsena? Entä vaikuttanut koulunkäyntiin? Työhön? Parisuhteeseen?

  Reply
  • Alexa April 14, 2019

   Joo hei ehdottomasti! Pitää tehdä siitä ihan oma video / podijakso ja tosi hyviä kysymyksiä esitit. Voin vastata näin lyhykäisyydessä että on vaikuttanut jokaiseen kohtaan ja vasta nyt moni asia ja oma käytös tuntuu niin paljon loogisemmalta. ? xx

   Reply
 3. Pipsa April 14, 2019

  Mahtavaa, että oot hakeutunut tutkimuksiin! Joulukuussa (?) Nonsensea kuunnellessani itse asiassa toivoin, että lähtisit tuomaan asiaan enemmän esille, koska naisten ja tyttöjen adhd on monille tosi tuntematon. Itsekin oon siis vasta näin aikuisiällä (28v) saamassa diagnoosia, koska oon pärjännyt elämässäni varsin hyvin haasteista huolimatta.

  Reply
  • Alexa April 14, 2019

   Hei ihana kuulla, kiitos! ? Tuun tästä ehdottomasti puhumaan, tätä tutkiessa olen myös huomannut kuinka paljon yleisempää se on pojilla / miehillä. Hyvä siis tuoda esiin että yhtä lailla myös meillä naisilla voi olla ADHD:n oireita. ?❤️ xx

   Reply
 4. Jenny April 14, 2019

  Kiitos videosta, varmaan tosiaan helpottava saada nimi oireille! Tuossa lopussa ehkä vähän särähti korvaan se, että ne jotka päätyvät ADHD-lääkityksen aloittamaan, eivät varmaan tee sitä niinkään “lääkemyönteisyydestä”, vaan sen vuoksi että heillä oireet on niin paljon elämänlaatua heikentäviä, että ovat valmiita käyttämään kaikki keinot. Kaikki oireilee eri asteisesti, toisilla on varaa “lääkekielteisyyteen” ja tulevat toimeen oireiden kanssa, kunhan oppivat ymmärtämään niitä. Ainakin ulospäin vaikuttaa siltä, että sä olet pärjännyt varsin hyvin ja onnistunut jopa kääntämään ns heikkoudet vahvuuksiksi :)

  Reply
  • Alexa April 14, 2019

   Moikka Jenny! ❤️ Ymmärsit pointtini väärin. ? Juuri tämän takia varmasti monet jättää herkät aiheet käsittelemättä julkisesti, sillä tulee helposti väärinymmärretyksi vaikkapa jonkun yhden sanamuodon takia. Tarkoitin siis sitä että en suinpäin harkitsematta aloita lääkitystä, vaan punnitsen vaihtoehtojani. Mutta tulen siitäkin puhumaan enemmän myöhemmin! Pahoittelut siis jos ilmaisin itseäni epäselvästi.

   Mutta oli tosiaan huojentavaa saada diagnoosi ja nyt osaan ymmärtää itseäni vielä entistä paremmin. ❤️ xx

   Reply
   • Jenny April 15, 2019

    En tarkoittanut tieten tahtoen ymmärtää väärin tai takertua sanavalintaan, mutta olen ennenkin törmännyt “lääkekielteisyyden” esiin tuomiseen tässä yhteydessä. Halusin vain sanoa, että sitä sanaa kannattaa käyttää harkiten, koska tuskin kukaan lääkkeitä käyttää punnitsematta asiaa tarkoin – voi tuntua pahalta kun lääkehoidosta puhutaan lähtökohtaisesti kielteiseen sävyyn, jos itsellä on vaihtoehdot vähissä.
    Ja en mä usko että asiallisen keskustelun herääminen on monellekaan syy jättää herkkää aihetta käsittelemättä, hyvä ettei sullekaan :)

    Reply
 5. Maiju April 14, 2019

  Ihan mahtavaa Alexa kun puhut tästä asiasta ja ootan innolla uusia videoita aiheesta!!
  Mä oon itse saanut adhd diagnoosin jo aika nuorella iällä 14vuotta sitten. Silloin ehkä vielä korostui se, että tää on ”poikien vaiva” enemmän ja vertaistuki muilta adhd -tytöiltä on aina ollut hakusessa. Nyt vasta faceryhmien ja muiden aikakautena on päässy vähän juttelee muiden diagnoosin omaavan naisten kanssa ja se on kyllä ihanaa huomata että on muitakin jotka painii samojen juttujen kanssa :)

  Reply
  • Alexa April 15, 2019

   Kiitos kommentistasi! ? Itsekin huomasin asiaa tutkiessa kuinka paljon adhd:ta pidetään edelleen poikien vaivana, esim. lääkärini ei osannut sanoa että miten lääkkeet vaikuttaa jos esim. yrittää jossain vaiheessa saada perheenlisäystä koska “kukaan ei ole koskaan kysynyt”. Olin aika ihmeissäni! Mutta tosiaan huippua että on tämmönen positiivisen keskustelun ilmapiiri. Ihanaa kevättä! xx

   Reply
 6. Pupuz April 15, 2019

  Siis tota Alexa, ensinnäkin kiitos kovasti videosta, kiitos rehellisyydestä ja varsinkin siitä, että arvostat ja kunnioitat itseäsi. Niinkuin sanoit, että ADHD on tabu ja monet kokee sen häpeänä tai vikana, mutta ihanaa, että jälleen kerran olet niin avoin ja rohkea jakamaan jopa erittäin henkilökohtaisia asioita muille meille lukijoille.
  Arvostan sussa sitä kovasti ja melkein tuli tippa linssiin kun katsoin videoitasi. Ei missään nimessään säälistä vaan ihailusta siitä kuinka jalat maassa ja nimenomaan aito ja rohkea olet. Mikään ei edes tämä lääkärin diagnoosi ei pysäytä sua tekemästä niin mielettömiä asioita tai jarruta sua saavuttamatta sun unelmia tai mitään! Tiesitkö muuten että monet todella menestyneillä ihmisillä on todettu sama diagnoosi.

  Mulle tuut aina olemaan ihana bloggaaja yrittäjä ja fiksun hauska Alexa ? be urself, no matter what!

  Reply
  • Alexa April 15, 2019

   Hei voi kuinka ihana olet ! ?❤️ Mulle tulee tippa linssiin tästä kommentista, kiitos hurjasti kun seurailet ja kommentoit. ? xx

   Reply
 7. Tuuli April 15, 2019

  Kiitos videosta! Oma lapsi sai juuri tässä keväällä adhd-diagnoosin ja lääkkeet oli oikeastaan miltei pakko ottaa käyttöön, jotta koulu saataisiin sujumaan paremmin. On todella mielenkiintoista kuulla adhd-aikuisen elämästä. Toivottavasti tulee jatkoa. Hienoa, että uskalsit ottaa asian esille <3

  Reply
  • Alexa April 15, 2019

   Kiitos kommentistasi! ❤️ Tulee varmasti jatkoa, hurjasti tsemppiä sinne! xx

   Reply
 8. Enna April 15, 2019

  Kiitos Alexa rohkeasta ulostulosta. Olet hieno ja esimerkillinen roolimalli monelle. Omalla lapsella sama vaiva taklattavana, joten isot tsempit sinulle ja kaikille, jota asia koskettaa. Onneksi apua ja ymmärrystä on nykyään saatavilla. Ihanaa kevättä!

  Reply
  • Alexa April 15, 2019

   Voi kiitos ja samoin sinne! ?❤️ xx

   Reply
 9. Ella April 15, 2019

  Tärkeän aiheen toit esille! Toivottavasti päätyisitte tekemään aiheesta podijakson ammattilaisen kanssa. Itseäni kiinnostaisi kuulla lisää myös ADD:stä ammattilaiselta sillä tietoa on vaikea löytää. Kiinnostaisi erityisesti kuulla mitä läheisten tulisi ottaa huomioon ja vinkkejä siihen miten läheisenä tulisi olla tukena vaikka tietyt asiat ärsyttäisivät. :)

  Reply
  • Alexa April 15, 2019

   Hyviä kysymyksiä! Koitetaan saada sopiva henkilö mukaan! ?? xx

   Reply
 10. Jekku April 15, 2019

  Minä taas ymmärsin ihan mitä tarkoitit ”turhalla lääkkeiden syönnillä”, eli haluatko yrittää pärjätä oireittesi kanssa ilman lääkkeitä, muilla tavoin. Kannattaa selvittää homeopaattisia ja luontaislääkevaihtoehtoja. Muistan bonganneeni tälläisiä mm Sveitsissä apteekissa.

  Reply
 11. Anu April 16, 2019

  Kiitos tästä videosta, ja että toit asian rohkeasti esille! Minulla on ADD ja etsin jatkuvasti tietoa ja helpotusta omaan arkeeni. ADHD/ADD on myös voimavara, kun sen kanssa oppii elämään, oli se sitten elämää lääkkeillä tai ilman. Olisi upeaa, jos voisit toteuttaa suunnitelmasi yhteisestä jaksosta jonkun asiantuntijan kanssa! Kiitos muutenkin inspiroivasta blogistasi, kaikkea hyvää sinulle!

  Reply
  • Alexa April 16, 2019

   Hei huippua kuulla, kiitos! ? Ja paljon on tosiaan asioita ja kokemuksia jaettavana, eli varmasti lisää sisältöä tulossa, joka saa varmasti kaikilla (erityisesti ADD/ADHD kärsivillä) ahaa-elämyksiä aikaiseksi. ❤️ xx

   Reply
 12. JuuliK April 16, 2019

  Ihanaa, että nostit asian esille! Itseasiassa tämän videon jälkeen tartuin härkää sarvista ja aloin etsimään psykologia pitkän tuumaamisen jälkeen. Mulla on ollut burn out vuosia sitten ja samat oireet ovat palanneet taas, ja olen pitkään pohtinut pitäisikö varata juttutuokio. Jos pitkään pohtii, niin varmasti se kannattaa! Kiitos siis videosta.
  Ja olisi muuten ihanaa, jos tekisitte podijakson mielenterveydestä. Olisi mielenkiintoista kuulla teidän kokemuksia tai kokemuksia läheisenä olemisesta tai asiantuntijan kanssa.

  Reply
  • Alexa April 16, 2019

   Hei kiitos kovasti! ❤️ Ja ikävää tosiaan kuulla että siellä on sellanen ajanjakso menossa, mutta huippua että otit härkää sarvista ja haet apua – kiitos. ❤️ Ja ehdottomasti semmosta jaksoa kehiin, todella tärkeä ja kiinnostava aihe, joka koskettaa meistä useita jollain tapaa. xx

   Reply
 13. Henna Hautasuo April 16, 2019

  Moikka!
  Hyvä kun uskalsit ottaa asian esille, siinä ei ole mitään hävettävää! Itselläni diagnosoitiin ADHD neljä vuotta sitten, ja alkuun häpesin sitä ihan hirveästi. Nykyään ajattelen kuitenkin että se on vain ominaisuus, kuten oikeakätisyys tai huono kaukonäkö. Vaikuttaa arkeen paljon ja monella tapaa, mutta ei määrittele sua ihmisenä. Nyt tiedän miksi reagoin kuten teen, ja olen löytänyt tavat selvitä arjesta hyvin. Tsemppiä siis sulle! <3
  Podia viime kesästä asti kuunnelleena on pakko sanoa että pieni epäilys asiasta kyllä on ollut, kertomuksesi kuulostaa niin tutuilta.. :D mutta toivoisin asiasta kyllä podia, on niin kiva kuunnella teidän juttuja :)

  Reply
  • Alexa April 16, 2019

   No juurikin näin siis! ❤️ Ja siis et kyllä ole ainoa kuulija joka on asiaa epäillyt, se toi mullekin lisämotivaatiota ottaa asiasta selvää, kun jopa ulkopuolinen saattoi pistää tiettyjä asioita merkille. Ehdottomasti tehdään siis jakso aiheeseen liittyen! ❤️ xx

   Reply
 14. ADHD? April 18, 2019

  Kiitos Alexa todella mielettömän hyvästä videosta, teet ihan käsittämättömän upeaa työtä suomalaisten keskuudessa. Tälläisistä edelleen jokseenkin negatiivisesti puhuttavista diagnooseista on niin tärkeä puhua avoimesti, jotta ennakkoluulot ja käsityksest saadaan muuttumaan, ja juurikin ettei ADHD diagnoosia kantavista ihmisistä ensimmäisenä kaikilla assosioituisi kuva huonosti koulussa pärjäävistä ylivilkkaista pojista, vaan että skaala on laaja. Olen podcastistasi ymmärtänyt, että diagnoosin epäily ei ole tullut niin paljon edes esille aikaisemmin lapsuudessa juuri kun koulussa onkin aina pärjätty hyvin ja on pystynyt kääntämään ADHD tuomat oireet sittenkin omaksi vahvuudekseen, tai ainakin älykkyydellä niin kompensoimaan ettei ole juurikaan haitannut elämää, ja ehkä ADHD käyttäytymisoireilla on enemmänkin lähipiirissä vitsailtu.

  Itse olen aina ollut koulussa erittäin hyvin pärjäävä ja lukioista kirjoitin laudaturin papereilla ja 9,6 keskiarvolla, joten ketään ei ole ikinä epäillyt mitään kun käytös on ollut priimaa ja tulokset moitteettomia. Nykyään opiskelen yliopistossa unelma-alaani, ja en tiedä onko siten se, että on jotenkin niin paljon enemmän elämässä meneillään kun koulussa pärjääminen, että olen vakavissani alkanut epäillä diagnoosia itselläni ja sen selville ottaminen on käynyt mielessä lähiaikoina enemmän ja enemmän, juuri että saisi selityksen käytökselleen. Kaveriporukassa minut tunnetaan nykyisin ennenkaikkea vilkkaana tohelona, joka unohtelee tavaroita aina sinne tänne, säheltää vaikka ja mitä ja ketä voi saada järkyttäviä puhehepuleita. Minulla usein iso kasa projekteja meneillään koulun lisäksi, koska muutoin koen perus opiskeluarjen tylsänä. Usein arjessa koen että minun on vaikea sitten kaiken touhun keskellä istua ja keskittyä välissä opiskelemaan, ja siksi usein jätän lukemisen viime tippaan. SIlloin pakon edessä kuitenkin voin istua 16h päiviä kirjojen edessä mielettömässä keskittymistilassa, jolloin opin kaiken kuin minulla olisi valokuvamuisti. Tässä tilassa sulkeudun kuitenkin usein omaan kotiini, enkä voi mennä julkisille paikoille tai kaverin kanssa lukemaan, jolloin olisi enemmän häiriötekijöitä. Kaverien kanssa en koe pystyväni niin hyvin keskittymään, koska saan jatkuvasti uusia ideioita mistä pitäisi puhua. En tiedä onko nämä oireet nyt päässeet valloilleen taikka pahentuneet, ja mikä siihen on johtanut, mutta koen että olen todella vahva ADHD diagnoosin kandidaatti, ja nyt vain laiskuuteni estää tutkimuksiin menemistä, mutta todella helpottavaa ja ihanaa saada kuula tarinoita juuri sinunkaltaisilta menestyjiltä, joilloin itsekin rohkaistuu puhumaan ja ajattelemaan asiaa.

  Reply
 15. V May 9, 2019

  Mulla itselläni todettiin ADHD pari vuotta sitten. Olin just niitä, keiden ongelmat eivät näkyneet ulospäin (en ollut yliaktiivinen fyysisesti, oon hankkinut korkeakoulututkinnon heittämällä ja muutenkin tyttöjen ADHD:t jää helpommin diagnosoimatta). Mulla oli vaan pään sisällä kokoaika kiire. Tän kiireen takia oon oikeesti ihan hävettävän huono välillä muistaa ihmisien kasvoja ja nimiä, koska vaikka yritän keskittyä, aivot ei vaan reagoi. Kuitenkin kaikkien testien mukaan, mulla on keskimääräistä parempi kasvomuisti, silloin kun aivot vaan rekisteröi ne kasvot :D

  Mutta silloin diagnoosin aikana luin myös tosi paljon ADHD:n *positiivisista* puolista ja huomasin, että mulla oli niitäkin tosi paljon! Eli kannattaa ehdottomasti tutustua myös niihin! Nää oli yksi syy, miksi en aloittanut lääkitystä. Koin, että juuri mulla ADHD ei ole niin paljoa hidastanut tahtia, ja että harjoittelulla pystyn kehittämään itseäni (näitäkin kannattaa googlaa!). Kaikille ei tietty sovi tää “kevyempi” metodi, mutta mulle tosi hyvin. Ja nykyään en enää edes ajattele koko asiaa aktiivisesti. Mies usein sanoo, että ei mun aivojen kanssa pystyisi elämään, mutta mä oon jo niin tottunut. :)

  Reply
  • Alexa May 9, 2019

   Hei kiitos kovasti sun tarinasta ja moni juttu kuulostaa kyllä niin tutulta! ❤️ Näistä on tärkeetä puhua ääneen, niin tuntee olevansa vähemmän yksin! ? xx

   Reply