Lopetin hormonaallisen ehkäisyn

Mietin pitkään että kirjoitanko tästä julkisesti, sillä aihe on henkilökohtainen, eikä varsinaisesti kuulu blogilleni tyypilliseen sisältöön. Mutta hitsi vie hyvinvointia on tämäkin, ja aiheena varmasti monelle saman ikäisille ajankohtainen, joten antaa mennä.

Hormonaallisen ehkäisyn lopettaminen on ollut polttava puheenaihe omassa ystäväpiirissäni kuluneen vuoden ajan. Ollaan puhuttu sen terveysvaikutuksista, sekä tietysti ajateltu myös tulevaisuutta ja perheenlisäystä. Ajattelin että lopetan hormonit lähivuosina joka tapauksessa, ihan jo siitä syystä että olen käyttänyt (lähes kaikissa eri muodossa) hormonallista ehkäisyä melkein kymmenen vuotta. Viimeisen viiden vuoden aikana käytössä oli ehkäisyrengas, josta minulla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa. Se toimi itselleni oikein hyvin (Lindalla oli toisenlaisia kokemuksia, hänen kertomuksia aiheesta voit lukea täältä), eikä mitään sen suurempia sivuvaikutuksia koskaan ollut.

Lähtiessäni kuukausi sitten reissuun unohdin ensimmäistä kertaa ikinä pakata renkaan mukaan, ja vasta tien päällä muistin asian. Se oli spontaani startti hormoonittomalle elämälle!

Olin yhteensä kaksi viikkoa ilman hormoneja. Palatessani reissusta päätin että on parempi olla sekoittamatta pakkaa enempää, ja ikäänkuin vahingossa päätin lopettaa ehkäisyrenkaan käytön kokonaan. Myös poikaystäväni kannusti päätöksessä, vaikka ehkäisyasiat täytyykin nyt järjestää toisella tavalla mitä viimeisien vuosien aikana on totuttu.

Vaikka päätös kohdallani tulikin hieman sattuman kautta, olin pohtinut asiaa sen jokaiselta kantilta monta kertaa. Halusin lopettaa hormonaallisen ehkäisyn, sillä halusin ikäänkuin kokea elämän ilman hormoneja. Olen aina liputtanut oman kehoni kuuntelemisen puolesta, ja nyt otan askeleen lähemmäs oman kehoni kuulostelua.

Koin lopettamisen ihan fiksuksi myös tulevaisuuden ennakoimiseksi. Perheen perustaminen ei ole meille vielä ajankohtaista, mutta meille molemmille on selvää, että perheenlisäys on tervetullutta lähivuosina.

Nyt takana on kuusi viikkoa ilman hormoneja, ja uskon että päätös oli oikea. Kroppa on tietysti vähän muutoksesta sekaisin, mutta sitä osasin odottaakin. Olen vähän kirjoitellut päiväkirjaa ylös yleisistä fiiliksistä viikkotasolla, ja voin niitä halutessanne laittaa myös jakoon. Uskon että aihe on myös monille teistä ajankohtainen?

Just a little summary: It’s a little off topic, but I just wrote a little rant about quitting hormonal birth control. I have been using different hormones for the past ten years, so I thought that it’s about time to give up hormones and just see how my body reacts. I have been 6 weeks off now and I feel totally awesome! I’ll keep you guys updated, if you are interested. I know it’s definitely something really different comparing to my usual content, but I think that it’s an important subject (it’s about well-being anyway) and it’s probably something that most of girls on their twenties are thinking about. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

105 comments

 1. n October 26, 2017

  Mullekin ajankohtainen, joten mielelläni kuulen fiiliksiä :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei jee! Vähän kyllä jännitti laittaa postaus liveksi, kun aihe on sen verran henkilökohtainen ? Mutta huikeaa kuulla että sieltä löytyy sielunsiskoja, silloin tällä on merkitystä. ? xx

   Reply
 2. E October 26, 2017

  Kiinnostaa tosi paljon, oon pallotellut lopettamispäätöstä itsekin jo pitkään ja varsinkin Lindan postauksen jälkeen! :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   No mutta hei huikeaa kuulla! Laitan ehdottomasti fiiliksiä enemmän jakoon pian. ❤️ xx

   Reply
 3. Sssss October 26, 2017

  Itse en ole lopettamassa hormonaalista ehkäisyä lähiaikoina, mutta se mietityttää aina aika-ajoin. Mielelläni siis kuulen rehellisiä kokemuksia sekä käytöstä että lopettamisesta! Tämä on muuten yksi asia, josta blogissasi pidän kovasti. Kirjoitat avoimesti ja rohkeasti asiasta kuin asiasta, mutta et revittele yksityiskohdilla. Vaikka kyseessä on henkilökohtainen asia, ei lukemista tee mieli lopettaa, koska jakaisit liikaa. Kerrot asiallisesti mitä asia koskee, miten itse olet kokenut asian ja se siitä. Olet hyvä esimerkki siitä, että tällaisistakin asioista voi keskustella ilman, että jaetaan ns. liikaa. Ja sama pätee mielestäni Lindan vastaaviin postauksiin!

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei ihana olet! Tulipa super hyvä mieli, etenkin kun tämän postauksen jakaminen vähän jännitti. ❤️ xx

   Reply
  • Maria October 26, 2017

   Komppaan täysin, ajattelin ihan samaa lukiessani! Kirjoitat tosi hyvin Alexa!:)

   Reply
   • Alexa October 26, 2017

    Voi kiitos ihana! ? xx

    Reply
 4. Jenny October 26, 2017

  Tietysti henkilökohtainen kysymys, mutta saanko udella, mitä ehkäisymenetelmää aiot jatkossa käyttää? Sillä oletuksella siis että ette lasten hankkimista ole ihan vielä ajatelleet:) Kiinnostaisi myös kuulla näkemystäsi tarkemmin siitä, miksi olet siis hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseen päätynyt, vaikka renkaaseen olet ollut tyytyväinen…?

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Rengas tosiaan toimi itselläni ihan hyvin, mutta muut kokeilemani hormonivalmisteet (kierukka ja pillerit) eivät sopineet itselleni yhtään. Aloin vaan hiljalleen miettimään että miltä tuntuisi olla kokonaan ilman hormoneja, sillä hormonit ovat sen verran jännittävää sorttia että olen voinut tietämättäni tottua “sivuvaikutuksiin” viiden vuoden aikana. Mun en ole koskaan vieroksunut kondomin käyttöä, mun mielestä se on ihan ok. Sen lisäksi ajattelin kokeilla myös Natural Cyclesia, siihen olen nyt viime aikoina tutustunut. ? xx

   Reply
   • Jekku October 27, 2017

    Olisin kysynyt millä lailla hormonikierukka taas ei sopinut sinulle, mitä oireita tai haittoja siitä koit? Kiitos

    Reply
    • Alexa October 27, 2017

     Se itse asiassa taisi olla kuparikierukka. ? Siitä on jo niin monta vuotta aikaa että en ole ihan 100% varma. Mutta siis sain sen koko 3kk ajan jatkuvia kramppeja ja vihlomisia ja kuukautiset olivat lähes koko ajan päällä. Ainakaan silloin se ei ollut siis itselleni toimiva ratkaisu, vaikka se varmasti monella toimiikin. xx

     Reply
     • Jekku October 27, 2017

      Kuulostaa kuparikierukalta, koska se lisää vuotoa tosi paljon (itselläni myös).


 5. Henna October 26, 2017

  Heippa :) Itse olen ollut nyt 6kk ilman hormonaalista ehkäisyä ja on ihanaa kun kroppa ei enää kärsi hormonien sivuvaikutuksista. Paras päätös minkä olen kroppani takia tehnyt :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   No ihan varmasti! ? Vaikka itselläni ei renkaan myötä mitään dramaattisia sivuvaikutuksia ole ollut, niin kyllä sitä nyt jo 6 viikon jälkeen silti huomaa eron entiseen – pieniä mutta tärkeintä nyansseja hyvinvoinnissa. xx

   Reply
 6. Oona October 26, 2017

  Ihanaa että te bloggaajat kirjotatte tällaisista asioista, jotka on melkeen kaikkien naisten mielessä ja osuu lähelle! Mulla oli kierukka siitä asti kun olin 15. Alunperin syynä oli runsaiden menkkojen hoito, mutta tottkai parisuhteessa oli ihanan helppoa, kun ei miettinyt että unohtuiko nyt pilleri ottamatta. Mulla on aina ollut ylimääräistä nestettä aina keskivartalossa, vaikka urheilenkin paljon, en vaan saanut pömppistä pois ja tyydyin ‘pötköön’ ulkomuotoon. Hiuksia alkoi lähteä viime syksynä kamalalla tahdilla ja muutenkin kaikki alkoi ahdistaa. Tuon Lindan postauksen jälkeen aloin miettiä hormooneja enemmänkin ja päätin luopua kokonaan kierukasta. En ole katunut ja veikkaisin että kaikille hormooniton elämä on usein parempi vaihtoehto. Hiukset pysyneet päässä ja ihmeellisesti mulle ilmesty vyötärö, hormoonit keräsivät keskivartalolle nestettä.

  Hormoonien vaikutuksia pitäis mun mielestä enemmänkin tutkia. Helpottais meidän kaikkien elämää et tiedettäis muutakin kun vain että se ehkäisee raskautta.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Vau, hei kiitos hurjasti tarinastasi! Tämä on juuri syy siihen miksi julkaisin tämän postauksen, sillä näistä asioista on mielenkiintoista puhua! ❤️ xx

   Reply
 7. Sini October 26, 2017

  Heippa! Ensimmäistä kertaa kommentoin vaikka olenkin lukenut blogiasi jo vuosia ?
  Hienoa että uskallat puhua henkilökohtaisesta asiasta, mielestäni on todella tärkeää puhua näistäkin asioista avoimesti.
  Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn pari kuukautta häidemme jälkeen ajatuksella että annan kropan palautua vuosien hormonitaakasta. Siitä on nyt puolisen vuotta ja olen todella tyytyväinen päätökseen! Muutokset eivät omalla kohdalla ole olleet dramaattisia mutta silti huomaan paremman fiiliksen ? Meille perheenlisäys olisi toivottua vaikka heti, mutta katsotaan miten käy ❤️
  Tässä samassa haluan kiittää sinua hyvästä fiiliksestä jota jaat blogisi kautta! Olet todella inspiroiva aivan mahtava roolimalli (vaikka itse taidankin olla parisen vuotta sinua vanhempi) KIITOS ?

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Voi kuinka ihana olet Sini! Ja ihanaa että aihe sai sinut myös kommentoimaan ensimmäistä kertaa. ? Tuli ihan super hyvä fiilis. Hurjasti tsemppiä sinne! ❤️ xx

   Reply
 8. Sofe October 26, 2017

  Heippa :) mä tein saman päätöksen reilu vuosi sitten ja lopetin lähes 10v jatkuneen hormonaalisen ehkäisyn. Nyt käytössä Natural cycle-sovellus, joka toimii omalla kohdalla hyvin, eikä se katastrofi olisi sekään, jos raskaaksi tulisin. Hormonien lopettaminen oli ehdottomasti oikea päätös, mutta valitettavasti 6kk lopettamisesta minulla puhkesi paha akne (en ole ennen moisesta kärsinyt) ja jouduinkin syömään Roacutanin tähän. Koko akne tuli tosi yllättäen, sillä alkukuukaudet iho tuntui voivan paremmin ilman hormoneja. Nyt kun hormonien lopettamisesta aiheutuvat iho-ongelmat ja vahva lääkekuuri on selätetty, olen super-tyytyväinen hormoonittomaat elämään. Itsellä meni melkein vuosi, että oman kehon toiminta palasi ennalleen ja olo on taas ”normaali” ilman hormoneja. Tsemppiä ❤️

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos ihan super paljon tarinastasi! ❤️? xx

   Reply
 9. N October 26, 2017

  Hyvä aihe. Itsekin lopetin pari vuotta sitten (oikeastaan pakon edessä), kun sairastuin migreeniin, jolloin yhdistettynä yhdistelmäehkäisypillereihin on infarktiriski varsin suuri. Harmi vaan, että sen vuoksi joudun sitten tälläkin hetkellä syömään puolestaan lääkkeitä akneen, joka puhkesi lopettamisen jälkeen. Tukka myös oheni puoleen entisestä, ilmeisesti hormonaalisista syistä. :( Mut pakko vaan ajatella, että mieluumin huono iho ja hiukset kuin aivoverenkiertohäiriö. :D

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   No just näin, nimenomaan. Hei tsemppiä kovasti sinne! ❤️ xx

   Reply
 10. Jenni S. | big mamas home October 26, 2017

  Hienoa, että päädyit kirjoittamaan tästä. Ehkäisyn ei missään nimessä pitäisi olla tabu, joten minusta sen puhumista ei pitäisi arastella. Mulla seuraava missio olisi tutustua johonkin pitkäaikaisempaan ehkäisymuotoon, joka olisi nimenomaan hormooniton. Kaksi lasta on nimittäin toistaiseksi ihan hyvä ja nyt kun toisen laskettu aika on ihan nurkan takana, meidän täytyy miettiä miten juuri tämä asia tulisi järjestää. Asia tulee kuitenkin puheeksi jo ensimmäisellä neuvolakäynnillä vauvan syntymän jälkeen.

  Reply
 11. Marjaana October 26, 2017

  Ehdottomasti haluan kuulla kokemuksistasi. Samoja ajatuksia täällä ollut jo jonkun aikaa, tuntuu että täälläkin kaveripiirissä tapahtuu muutoksia tällä saralla.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Huikeeta! Ihanaa että aihe kiinnostaa, turhaa siis jännitin julkasua! ? xx

   Reply
 12. Sofie October 26, 2017

  Heippa,

  olen itse ollut jo 10 (!!) vuotta ilman hormoneja ja hyvältä on tuntunut. Jokainen toki tuntee kroppansa, mutta minusta tuntui ikävältä pumpata elimistööni ylimääräisiä hormoneja.

  Minulla pillerit saivat mielen ihan itkuiseksi kerran kuukaudessa ja rengas piti yllä migreeniä, joten päätin lopettaa hormonit monen vuoden jälkeen. Jälkeenpäin en olisi niitä ikinä saanut edes aloittaa sillä perheessäni on verisuonitauteja sekä minulla on migreeni.

  On hyvä kuunnella omaa kehoa ja miettiä mitä sinne suuhun laittaa :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Kiitos Sofie! Tosi mielenkiintoista kuulla kokemuksia. Se on juuri näin, omaa kehoa kuunnellen! ? xx

   Reply
 13. Riikka October 26, 2017

  Hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa tai on aiheuttamatta oireita varmaan hyvin yksilöllisesti. Itse olen jo melkein viisikymppinen ja käyttänyt hormoonikierukkaa nelikymppisestä asti. Yhden lapsen olen synnyttänyt ja olen kärsinyt koko ikäni runsaista kuukautisista siitä lähtien kun ne alkoivat. Nelikymppisenä tilanne riistäytyi niin käsistä, että mitkään tuplasuojaukset eivät pidättäneet vuotoa. Kierukasta ei ole ollut muuta sivuvaikutusta kuin kuukautisvuodon loppuminen ja elämänlaatu on kertakaikkiaan moninverroin parempaa kuin ennen hormoonikierukkaa. En ole parisuhteessa enkä tarvitse kierukkaa ehkäisyä varten. En edes uskaltaisi jättää ehkäisyä kierukan varaan jos parisuhdetilanne muuttuisi. Raskaus ei ole enää mahdollinen, mutta kierukka ei sukupuolitaudeilta suojaa ja sellaisen olen saanut parikymppisenä ihan vakisuhteessa. Hiukset eivät ole lähteneet ja kroppa pysyy kuosissa terveillä elämäntavoilla.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Juuri näin! Se on aina todella yksilöllistä. Kiitos tosi paljon kommentistasi, arvostan jokaista kannanottoa! ? xx

   Reply
 14. Krista October 26, 2017

  Mä lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön reilu vuosi sitten. Olin käyttänyt hormonaalista ehkäisyä melkein 14 vuotta, 15 vuotiaasta aina 29 ikävuoteen. Toki päätökseen vaikutti myös se, että perheenlisäys on ajankohtainen mutta myös se, että en voinut tietää miten hormonaalisen ehkäisyn käyttö vaikuttaa omaan kehoon. Kaikki muutokset mitä lopettamisen jälkeen on tullut on ollut pelkästään positiivisia. Vaikutus mielialaan on ollut ehkä kaikista merkittävin.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Jee, hei huikeeta! Mulla oli eka PMS aika raju lopettamisen jälkeen (selkeästi hormoonitasapaino heitteli ja kroppa oli sekaisin lopettamisesta), mutta nyt on kyllä ihan huikea fiilis ja energia. ? xx

   Reply
 15. Johanna October 26, 2017

  Eikös se ole hormonaalinen ehkäisy, ei hormonallinen? ? Anteeksi, oli pakko huomauttaa, kun sama toistui tekstissä monta kertaa.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos ja anteeksi. ? Tsekkasin ton joku sata kertaa, mutta pitäisi varmaan mennä kirjoituskurssille ?? xx

   Reply
 16. Yassu October 26, 2017

  Olekto Alexa kuullut Natural cycles hormoonittomasta ehkäisystä? Itselläni ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta tiedän, että se on Ruotsissa TODELLA suosittu :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Joo hei oon itse asiassa rekisteröitynyt ja mulla on jo se mittarikin! Lähden Jenkkeihin ensi viikolla ja aikaero sekottaa kroppaa turhan paljon, mutta sen jälkeen alan mittailemaan ja keräilemaan dataa. En tiedä uskallanko luottaa pelkästään siihen, mutta mielenkiintoista seurata sitä joka tapauksessa. ? xx

   Reply
   • Satu October 26, 2017

    Mulla myös käytössä! Olen mittaillut ja “kerännyt dataa” jo jonkin aikaa, mutta en oikein vieläkään uskalla luottaa siihen :D

    Reply
    • Alexa October 26, 2017

     Jee hei mahtavaa! ? Itsekin mietin että koskakohan sitten uskaltaisin luottaa siihen ? Mutta data on myös mielenkiintoista siinä vaiheessa jos ja kun perheenlisäys on jossain vaiheessa toiveissa. ? xx

     Reply
 17. Saija October 26, 2017

  Hei, ihanaa että kirjoitat tästä aiheesta. Itse olen käyttänyt e-pillereitä 8 vuotta ja koko ajatus vuosien vierimisestä ja siitä kuinka ne ovat vaikuttaneet minuun hieman hirvittävät. Haluaisin kovasti lopettaa niiden syömisen, mutta päätös ei ole helppo. Itsekin elän parisuhteessa, enkä haluaisi vielä lapsia. Lisäksi pillereissä on ollut hyvää se, että mekkoja ei ole joka kuukausi. Kuulisin mielelläni lisää kokemuksiasi!

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Ihanaa että osallistuit keskusteluun, tämä on juuri bloggaamisen parhaita puolia! ? On kyllä totta että kuukautisten säätely on yksi hormonaalisen ehkäisyn parhaita puolia, nyt kun ei edes tiedä tarkalleen koska ne alkaa. ? Tosin alan pian käyttämään Natural Cyclesia, niin appin pitäisi osata kertoa suht tarkasti koska ne alkaa. Mutta pidän teidät ajantasalla. ? xx

   Reply
 18. Sara October 26, 2017

  Hei todellakin haluan kuulla lisää kokemuksia lopettamisesta! Haluaisin itse myös lopettaa näin parin vuoden jälkeen, kun tuntuu pahalta tunkea kroppaa täyteen hormoneja :/ pelottaa kuitenkin, että miten kroppa ottaa asian vastaan (iho, kuukautiset) kun on jo monta vuotta pillereitä syönyt ?

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Mä kirjottelen ihmeessä! ✌️ Toki meidän jokaisen kroppa reagoi eri tavalla, olen kuullut todella paljon toisista poikkeavia kokemuksia. Ajattelin että kuulostelen menoa tässä vielä toisen kierron loppuun, niin osaan varmaan paremmin tarinoida. ? xx

   Reply
 19. sanna October 26, 2017

  Mä jätin hormonaalisen ehkäisyn pari vuotta sitten ja vasta jälkeenpäin huomasin miten hormoonit vaikutti muhun. Ihan kuin olisin elänyt vuosia sumussa. Puolisen vuotta lopettamisen jälkeen mulla oli aika pahoja iho-ongelmia, finnejä ilmestyi enemmän kuin ikinä ja hiukset ohenivat myöskin. Nyt näitä ongelmia ei ole enää. Samoin kuukautiskivut pahenivat (ovat aika pahat edelleen). Mutta siltikin tuntuu, ettei hormonaaliseen ehkäisyyn ole paluuta :-)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Mielenkiintoista kuulla kokemuksia, kiitos Sanna! ? Itselläni nyt tosiaan 6 viikkoa takana ja toistaiseksi iho on kunnossa. Jollain kestää pidempään että iho räjähtää, toisilla se tapahtuu lähes heti ja jollain ei ollenkaan. ? Itselläni ei ole koskaan ollut akneen taipuvainen iho, mutta saas nähdä. ? xx

   Reply
 20. Satu October 26, 2017

  Tämä aihe on ollut viime aikoina paljon tapetilla myös minun tuttavapiirissä. Mahtavaa että tuot asian esille myös blogissa, aihe varmasti kiinnostaa. Itse lopetin pillereiden syömisen kesällä pitkän harkinnan jälkeen ja nyt 4kk takana yli 10v säännöllisen käytön jälkeen. Suurin osa ystävistäni on myös päätynyt lopettamaan. Toki myös perheen perustaminen on tässä iässä monella meistä haaveena mutta itselläni oli todella myös monta muuta syytä listalla. Oli ihanan vapauttavaa lopettaa ne ja muutokset ovat olleet lähes pelkästään positiivisia. Ihon kunto on valitettavasti pikku hiljaa huonontunut niinkuin etukäteen pelkäsin mutta toisaalta se on kuitenkin aika pieni murhe. Ja varmaan sekin ajan kanssa tasoittuu :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei mahtavaa kuulla että asia on ajankohtainen ja kiinnostaa! ? xx

   Reply
 21. H October 26, 2017

  Sitä ei tajuakkaan, miten hormonit vaikuttavat kroppaan ja mieleen ennen kuin ne lopettaa vuosien käytön jälkeen. Itsekin ajattelin, että minulla ei esiinny mitään sivuvaikutuksia. Lopetettuani pillerit tajusin etten esim. oikeasti itke niin helposti kuin hormonien vaikutuksen alaisena eli ne vaikuttivat aika paljon mielialaani. Pillereiden lopettamisen jälkeen hormonitoiminta oli aivan sekaisin ja kuukautiskierron normalisoituminen kesti minulla puolitoista vuotta. Ja sen aikaa odoteltiin myös raskautumista. Loppu hyvin kaikki hyvin, nyt vieressä tuhisee 2-viikkoinen käärö. Mutta ei enää hormoniehkäisyä minulle!

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos kommentistasi! Tunnistan itseni tekstistäsi täysin! Olen ollut viime vuosina ihan kreisi itkupilli (esim. kun telkkaria katsoessa meikäläinen on ollut aina itku kurkussa) ja jo nyt huomaan että en ala kyynelehtimään samalla tavalla kun ennen, siispä hormoneilla saattoi olla tietämättäni vaikutusta asiaan. ? Ensimmäisen kuukauden mulla oli myös kroppa ihan sekaisin, pahin PMS ikinä. Nyt toka kierto menossa ja tarkkailen josko kroppa olisi alkanut jo pikku hiljaa tottumaan hormonittomaan elämään. Tosin sekin voi ottaa aikansa, mutta uskon että tämä oli oikea päätös. ? xx

   Reply
   • Eveliina October 26, 2017

    Tunnistan itteni ihan täysin tosta tv:n edessä pillittämisestä ? Ja muutenki just mielialat heittelee sikana, sen vaan tuntee ettei ole 100% oma itsensä. Mulla pillerit on ollu jo muutaman vuoden käytössä vakituisen parisuhteen myötä. Tekis mieli lopettaa ne ja olla tankkaamatta kehoon ylimäärästä hormoonia, mutta pelottaa :D Jotenkin kondomista on teinivuosilta jääny traumat ja aina jännittää että mitä jos se pettää kesken kaiken. Tosta Ruotsissa suosituksi tulleesta mittarista oon kyllä kiinnostunu, mutta herättää epäilyksiä miten uskaltaa luottaa. Ja jos on just reissussa/haluaa vaikka nukkuakin pitempään ni pitää samaan kellon aikaan just herätä yms. Mutta joo, tästä aiheesta lisää. Me kakskymppiset naiset ollaan varmaan aika moni samassa tilanteessa tän hormonaalisen ehkäisyn kanssa. Kiitos Alexa, keep going! ?

    Reply
    • Alexa October 26, 2017

     Hei kiitos kommentista Eveliina! ? Juurikin näin, ollaan varmasti kaikki enemmän tai vähemmän samassa veneessä! xx

     Reply
 22. J October 26, 2017

  Moi, mulla on just sama asia pohdinnassa, että lopettaisin pillerit kokonaan. Haluaisin päästä eroon hormoneista, mutta en tiedä olisiko hormonikierukka kuitenkin sitten “pienempi paha” ja parempi vaihtoehto pillereille.. Oon pallotellut tätä asiaa varmaan viimeiset 2 vuotta, mutta en ole saanut aikaiseksi vaihtaa ehkäisyä. Onneksi ensi viikolle lääkärin aika niin pääsee keskustelemaan tarkemmin. Eniten pillereiden lopettamisessa pelottaa se ihon räjähtäminen, koska ihon kunto on oikeesti aika iso juttu, vaikka kuulostaa pinnalliselta. Mielenkiinnolla kuulen sun kommentteja ja olisi kiva kuulla, miten sun kohdalla kroppa/iho/mieli reagoi nyt tuohon muutokseen! :) tällaiset kirjoitukset on just parasta blogissa! :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Kiitos kommentistasi! ? Hyvä hei että on lääkärille aika, niin pääsee pohtimaan eri vaihtoehtoja ja miettimään sitä mikä on itselle se paras vaihtoehto. Ihanaa syksyä sinne! xx

   Reply
 23. Maija October 26, 2017

  Haluaisin nostaa muutaman näkökulman esille :) Kannattaa muistaa, että hormonaalinen ehkäisy voi olla myös hyödyllinen. Esimerkiksi hormonikierukka ehkäisee gynekologisia syöpiä ja voi helpottaa endometrioosioireita. Ammattilaisena en taas voi suositella virallisesti rytmimenetelmää ollenkaan. Tilastot ihan oikeasti kertovat, että sen teho on hyvin paljon heikompi verrattuna muihin menetelmiin.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos paljon myös kannanotosta ammattilaisen näkökulmasta! ? xx

   Reply
  • Jekku October 27, 2017

   Niin ja eikö se helpota myös vaihevuosioireita, hormonikierukka siis? Joillakinhan ne saattavat alkaa suht varhainkin.

   Reply
 24. Windy October 26, 2017

  Hienoa, että kirjoitit tästä aiheesta – varmasti tosiaan aihe, joka monia kiinnostaa ja on monelle ajankohtainen! :) Ainakin omassa kaveripiirissäni tämä on puhututtanut paljon viime aikoina (olen kanssasi about samaa ikäluokkaa).

  Itselläni on aika samankaltainen tarina kuin sinulla, sillä lopetin e-pillerit n. 10 vuoden käytön jälkeen noin 2kk sitten. Olin alkanut epäillä, että pillerit saattaisivat aiheuttaa minulle tiettyjä sivuvaikutuksia, mutta suurin syy lopettamiseen oli se, että itsekin halusin yksinkertaisesti kokeilla elämää ilman “ylimääräisiä” hormoneja. Ajattelin myös, että haluan tietää mahdollisimman pian, räjähtääkö ihoni kunto pillerien lopettamisen jälkeen ettei käy niin, että satsaan ihonhoitoon ja kosmetologikäynteihin vuosikausia ja sitten myöhemmin paljastuukin, että ihon hyvä kunto onkin johtunut pillereistä ja joudun tappelemaan aknen kanssa joskus vuosien päästä.

  Fiilis pillerien lopettamisen jälkeen on ollut erinomainen (joskin olen tehnyt viime aikoina myös muita hyviä elämänmuutoksia, kuten nukkunut ja urheillut paremmin, joten vaikea toki sanoa, mikä vaikuttaa mihinkin). Iho ei ole myöskään minulla toistaiseksi muuttunut mitenkään eikä muitakaan haitallisia vaikutuksia ole ainakaan tähän mennessä ilmennyt. Suurin ja myös yllättävä positiivinen muutos on ollut se, että minulla ei ole ollut pillereiden lopettamisen jälkeen PMS-oireita, kun taas pillereiden kanssa kivut olivat aika pahat ja päätä särki joka kuukausi 2-3 päivää ja jouduin syömään tästä syystä särkylääkkeitä. Hormonaalinen ehkäisy on kyllä ihan ihme juttu, kun on niin yksilöllistä, miten se vaikuttaa kenelläkin, kun käsittääkseni joillain muilla se taas auttaa PMS:ään…

  Kiitos ihanasta blogista ja hauskaa syksynjatkoa! ❤️

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Voi kiitos sinulle tarinastasi ja ihanaa syksynjatkoa sinnekin! ? xx

   Reply
 25. LauraH October 26, 2017

  Siis niin hyvä kun nostit aiheen esille! Hormonit vaikuttaa todella paljon hyvinvointiin. Itsekin olen ollut monta vuotta syömättä hormoneja ja on mahtavaa kun tietää miten oma kroppa toimii ja reagoi eri asioihin. Mikään ei saisi minua enää palaamaan hormonaaliseen ehkäisyyn. Minulla oli selviä sivuvaikutuksia joten päätös on sikälikin helppo.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   No just näin! On kyllä mielenkiintoista seurata kuinka oma kroppa reagoi. ? xx

   Reply
 26. M October 26, 2017

  Hei ihanaa että kirjoitit tästä! Ja mikä ajoitus, olen juuri ensi viikolla menossa keskustelemaan siitä vaihtaisinko renkaan johonkin toiseen vaihtoehtoon vai lopettaisinko hormonaalisen ehkäisyn kokonaan. Todella mielenkiinnolla kuulisin siis kokemuksiasi ja mietteitäsi lopettamisesta. Mitä muutoksia olet huomannut, sekä hyviä että huonoja. Alkoiko esim ihosi ja hiuksesi rasvoittua tai lähtikö nesteet kehossa liikkeelle, jos siis niitä ylipäänsä sinulle oli kerääntynyt :) Ja oletko huomannut mielialassa jotain eroa? Itse luopuisin hormooneista heti, mutta menkkojen siirto/väliin jättäminen on itselleni aika ehdoton juttu niin sen vuoksi lopettaminen mietityttää… Laita siis ehdottomasti tulemaan tarkempaa stooria, sitä kaivataan! :D

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei jes, kiitos kommentistasi! ? Mä seurailen tässä vielä ainakin toisen kierron loppuun, niin osaan raportoida paremmin ? Vaikka toki nämä hommat kovin yksilöllisiä onkin. xx

   Reply
 27. Minna October 26, 2017

  Moi Alexa, ensimmäiseksi kiitokset upeasta blogista! Hienoa, että tartut tähänkin aiheeseen. Tosi mielenkiintoista lukea näitä kommentteja! Itselläni on päinvastaisia kokemuksia hormonaalisesta ehkäisystä. Lopetin pari vuotta sitten ehkäisyn vajaan vuoden ajaksi ja tunsin oloni kamalaksi. Iho meni huonoon kuntoon, mutta se ei ollut mitään sen rinnalla, miten surkeaksi tunsin oloni. PMS-oireet ja menkkakivut olivat kamalat, itkin tosi usein ja ilman mitään syytä. En kauhean mielelläni käyttäisi mitään pillereitä ellei ole pakko, mutta hirvittää ajatuskin siitä, millaiseksi vointi muuttuu jos lopetan. Tällä hetkellä siis käytössä rengas, toimii mulla paremmin kuin pillerit.

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Kiitos hei kovasti kommentistasi! ? Mulla oli myös ekan kierron kohdalla tosi paha PMS, mutta laitan sen nyt ainakin alkuun sen piikkiin että kroppa on sekaisin hormonimuutoksesta. Mielenkiintoista nähdä että mitä tapahtuu jatkossa, toivottavasti ei toistuisi, voin nimittäin viikon todella huonosti. ? Mielenkiintoista nähdä kommenteistakin kuinka teidän kokemukset vaihtelee ihan ääripäästä toiseen, eli kaikki on tosiaan mahdollista kun on hormoneista kyse! ? xx

   Reply
 28. Sara // housefive October 26, 2017

  Mä lopetin myös aikanaan pillerit jo reilusti ennen, kuin perheenlisäys oli mielessä. Hormonaalinen ehkäisy teki musta kuivan ja haluttoman aika takakireen tyypin, ketä en edes itsekseni tunnistanut lopulta. Oli mahtava palata luonnoliseen kiertoon ja mun ”iho räjähdys” tapahtui aikalailla 6 kk pillerien lopettamisten jälkeen. Tosin se ilmeni vain näppyläisenä otsana, mikä sitten pikkuhiljaa palasi siistiksi. Mulle oli selvä vielä 3 lapsen jälkeenkin, että mitään hormonaalista ehkäisyä en halua eikä kuparikierukkakkaan kiinnosta (eettisistä syistä), mutta periaatteessa tuo Natural cycle kiinnostaa, vaikkakin en ehkä ihan uskaltaisi meidän kohdalla luottaa siihen ?

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos tosi paljon kommentistasi! ❤️ xx

   Reply
  • Satu October 27, 2017

   Mulla on myös nyt 4kk kohdalla alkanut iho huonontua selvästi, ei nyt mitään ihan katastrofaalista vielä mutta kuitenkin. Otsassa, leuassa ja selässä näppylöitä. Luulen että on hormonaalista. Ensimmäiset oireet oli ihon ja hiusten rasvoittuminen, myös hiusten kunto vähän huonontunut. Pelkäsin tätä ihon räjähtämistä, mutta olen nyt kuitenkin sitä mieltä että tämän on aika pieni vaiva 10v. hormonisumun jälkeen jälkeen, vaikka ärsyttävä vaiva onkin. Todennäköisesti ohi menevää. Mieli on positiivien ja olo muuten erinomainen :)

   Reply
 29. M October 26, 2017

  Moi! Ihan mahtavaa, sillä tämä asia on itsellänikin mietinnässä. Nyt juuri viimeinen ehkäisyrengas käytössä ja ajattelin että jäisi tähän..vähän kyllä jännittää ja juuri tuo natural cycles kiinnostaisi kovasti! Kiitos tästä!

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Ihan mahtia saada näin hyvää keskustelua aikaiseksi! ? xx

   Reply
 30. Jenna October 26, 2017

  Hei! Kiitos ajankohtaisesta postauksestasi :) Itselleni on laitettu hormoniton Gynefix kierukka erilaisten epäonnistuneiden hormoni ehkäisy kokeilujen jälkeen ja olen ollut todella tyytyväinen! Kyseessä on siis hormoniton kuparikierukka, joka ei aiheuta kuparikierukalle tyypillisiä sivu oireita. Kannattaa harkita mikäli hormonitonta ehkäisyä etsii :) Aika vähän suomessa (vielä?) laitetaan tuota kierukkaa, mutta Helsingistä löytyy pari lääkäriä jotka laittaa :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Kiitos hei tästä vinkistä myös! ? xx

   Reply
  • Irenw November 17, 2020

   Hei, vanhaan kommenttiin vastailen kun epätoivoisesti yritän etsiä pk-seudulta Gynefixiä laittavia lääkäreitä. Aavan Dimitrios Skordakselle on jonoa, joten olisiko sinulla vielä vinkata Helsingin läheisyydestä muita Gynefixiä laittavia lääkäreitä? Kiitos jo etukäteen jos tämä kommentti vielä tavoittaa. :)

   Reply
 31. Itse söin e-pillereitä akneen 10 vuoden ajan, mutta reilu vuosi sitten oli pakko lopettaa migreenin takia (aivoinfarktiriski suuri). Nyt vuoden aikana hiukset ovat tippuneet pois ja ohentuneet pysyvästi, iho ja hiukset rasvoittuvat päivässä ja akne on koko ylävartalolla napaan asti todella paha, iho on täynnä uusia pysyviä arpia entisten, teinivuosina tulleiden lisäksi ja kasvot ovat menneet kuntoon josta tuskin enää palautuvat. Luojalle kiitos että on vakaa parisuhde koska markkina-arvo lie laskenut lopetuksen myötä aika alas. :D aika rankka reaktio siis, mutta tuskin sinulla edessä! Hirveästi tuntuu vaihtelevan ihmisten kokemukset, niin yksilöllistä on se hormonitoiminta. Tärkeä aihe ja hyvä kun siitä jo puhutaan ilman mitään stigmaa, kuitenkin asia joka koskettaa suurinta osaa naisista jossain vaiheessa elämää. :)

  Reply
  • Alexa October 26, 2017

   Hei kiitos paljon kommentista ja tarinastasi! On kyllä hurjaa kuinka paljon kokemukset vaihtelee. Tsemppiä sinne! ❤️ xx

   Reply
 32. J October 26, 2017

  Kiva kun kirjoitit, naisille tärkeä aihe. ? Ottaisin esiin vielä tuosta “luonnollisesta ehkäisystä”, että sen teho on yhtä hyvä kuin ei ehkäisyä ollenkaan. Ihmiskeho on hieno ja arvaamaton kokonaisuus. Siittiöt elävät nykytiedon mukaan 5-7vrk naisen sisällä, eikä yksikään laite pysty ennustamaan kehon tekemisiä tai tekemättä jättämisiä niin pitkälle. Jos teille pitkään seurustelleelle ja naimisiin menossa olevalle parille ei ole väliä, vaikka tulisikin raskaaksi, muistuttaisin yhdestä asiasta. Blogiasi lukee moni eri elämäntilanteessa oleva nuorikin nainen (esim. 15v). Jos suositat jotain, olet roolimalli johon uskotaan ehkä enemmän kuin alan ammattilaiseen. Siksi olisikin tärkeää mainita, että “ehkäisy” sopii vakaaseen elämäntilanteeseen, muttei ekaksi ehkäisyksi tai irtosuhteisiin. :) Kierukka hyvä vaihtoehto ja vaikuttaa ainoastaan kohdun alueella,jos miettii pidempiaikaista ehkäisyä.

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Kiitos kun otit asian esille! Se on juuri näin. ❤️ Halusin ottaa asian esille, sillä menetelmä on puhuttanut paljon ystäväpiirissämme ja ilmeisesti myös täällä. En tiedä uskaltaisinko koskaan luottaa sen varaan, mutta datan kerääminen kiinnostaa. Seuraajieni keski-ikä on onneksi 25-30v, mutta jos joku nuorempi (tai irtosuhteita harrastava) tätä lukee niin muistakaa jutella teidän lääkärinne kanssa teille sopivasta ehkäisymenetelmästä. ? xx

   Reply
 33. Anni October 27, 2017

  Hei Alexa! Kiitos, että kirjoitit aiheesta. Olen itse ajatellut myös lopettavani, mutta pelkäön ihoni menevän superhuonoon kuntoon. Onko sinulle tapahtunut kasvoissa muutoksia?

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Ei toistaiseksi ole! ? Muutamia ikäviä kipeitä finnejä on tullut, mutta onneksi ihan vaan yksittäisiä. xx

   Reply
 34. Pia October 27, 2017

  Kiitos tästä ja odotan jo toista postausta, jossa kerrot fiiliksistä. Mulle tämä tulee ajankohtaiseksi kans piakkoin!

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Mukava kuulla! ❤️ xx

   Reply
 35. Eveliina October 27, 2017

  Tein saman reilu vuosi sitten, vähän kokeilumielessä, mutta sille tielle olemme jääneet. Ensin puhkesi aknen tapainen iho-ongelma, joka masensi alkuun, mutta puolen vuoden päästä sekin katosi. Halusin itsekin tietää, miltä tuntuu “normaali olo” viidentoista vuoden hormonien jälkeen – eikä se perheenlisäyskään enää oikeasti haittaisi. Suurin syy kuitenkin oli se, että en enää halunnut laittaa kehooni mitään sinne kuulumatonta. Oli pysäyttävää ajatella, etten oikeastaan tuntenut itseäni aikuisiällä ilman hormoneja – millainen oikeasti olen? Isälläni on ollut myös veritulppa, mikä lisäsi huolenaihetta. Iho-ongelmien jälkeen kaikki on sujunut mainiosti, päätös oli erittäin hyvä! Kiitos sinulle, kun rohkeasti kirjoitat!

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Hei mahtavaa kuulla teidän tarinoita, kiitos tästä! ❤️ xx

   Reply
 36. Huitu October 27, 2017

  Mäkin oon jotain 10 vuotta syöny pillereitä ja kärsiny päänsäryistä. Mut parin viime vuoden aikana on tuntunu et päänsäryt on lisääntyneet, pahentuneet ja pidentyneet. Aloin myös tarkkailla koska niitä on ja tajusin et päätä särkee aina menkkojen aikaan.

  Mietin kierukkaa, mut mies alko sanoa et on miettiny vasektomiaa. Puhuttiin myös lapsista et jos niitä haluttaisiin, ne pitäis tehdä nyt. Mies vanhempi ja mäkin jo päälle 30. Todettiin kuitenkin et nyt ei ainakaan haluta ja tuskin myöhemminkään.

  Miehelle tehtiin vasektomia ennen joulua ja mä jätin pillerit klassisesti häiden jälkeen elokuussa :D Nyt ollut kahdet menkat mut päätä ei oo särkeny yhtään! Eikä ihokaan oo räjähtäny, mut hiuksia lähti jonkun verran jossain vaiheessa.

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Kiitos kun osallistuit keskusteluun! ? xx

   Reply
 37. Kipsu October 27, 2017

  Luen mielelläni kokemuksiasi!

  Itse jouduin lopettamaan e-pillerit kun geenitutkimuksien perusteella mulla löytyi veritulppariski ja kohonneet arvot. Vuoden verran mentiin kondomilla kunnes vaihdoin kapseliin. Kesällä 2018 tulee kapselin kanssa kolme vuotta täyteen, jolloin pitäisi päättää mitä ehkäisyn suhteen tekee. Uutta kapselia en ehkä haluaisi ottaa (ehkäisykesto 3v, hinta useampi satanen), sillä perheenlisäys täälläkin toiveissa tuossa muutaman vuoden päästä. Olen laskeskellut, että kenties kesällä 2019 voisi alkaa yrittämään, eli ehkäpä tuon yhden välivuoden kapselin jälkeen voisi/kannattaisi mennä kondomilla.

  Mikäli päädyt tuohon natural cycle-appiin niin mikäli päädyt kirjoittamaan asiasta, niin pyytäisin sinua tekemään sen “neutraalisti”. Mä kommentoin aikoinaan tuohon Lindan postaukseen, että sain siitä itse sellaisen viban, että kondomi on mälsä ja appi on hyvä ja kätevä. Vakiintuneessa parisuhteessa appi varmasti oikein toimiva ratkaisu onkin, ja vaikka oman blogisi keski-ikäkin on kertomasi mukaan noin 25-30v, niin kyllä sulla varmasti löytyy seuraajista myös niitä teinejä. Eli toivon, että esität asian sitten neutraalisti.

  Iloa syksyyn!

  Reply
  • Alexa October 27, 2017

   Mukava kuulla kokemuksiasi! ? En tiedä tulenko koskaan appista kirjoittamaan, kun tuskin itsekään osaisin siihen 100% luottaa vaikka se mielenkiintoinen onkin. Ja kuten tuolla aikaisemmin kirjoittelinkin, niin itselläni ei ole koskaan ollut mitään kondomia vastaan – sitä ehkä vähän turhaa demonisoidaan. Iloa syksyyn sinnekin! ? xx

   Reply
 38. Linda October 27, 2017

  Hieno juttu Alexa että tartuit tähän aiheeseen! Asia on varmasti meille monille ajankohtainen, ja olen myös sitä mieltä, ettei ehkäisyn ja siitä puhumisen pitäisi olla mikään tabu.

  Omassa ystäväpiirissäni ehkäisyasiat ovat myös puhututtaneet, ja moni on miettinyt luopuvansa – ja osa jo luopunutkin – hormonaalisesta ehkäisystä. Olen varmaan “harvinainen” tapaus, sillä en ole koskaan käyttänyt saati edes kokeillut hormonaalista ehkäisyä (ja ikää löytyy jo 26 vuoden verran).

  Silloin kun itsellä ehkäisyasiat tulivat ajankohtaisiksi, olin juuri seurannut ystäväni sairaalaan joutumista veritulpan vuoksi, joka johtui juurikin e-pillereistä. Tapaus säikäytti, ja päätin silloin etten ylimääräisiä hormoneja kehooni laita. Näin vanhemmalla iällä tietysti ymmärtää, että jokaisen keho toimii ja reagoi erilailla, ja erityisesti ihmisen hormonitoiminta on niin yksilöllistä, ettei mitään johtopäätöksiä tai yleistyksiä hormonaalisesta ehkäisystä kenenkään kohdalla oikein voi tehdä.

  Pahoittelut pitkästä viestistä. :D Huomaa että asia mietityttää ja puhututtaa. Mutta kiitos siis hyvästä tekstistä!

  Reply
 39. Sara October 27, 2017

  Ehdottomasti haluaisin kuulla sun tuntemuksista lisää!! Itse lopetin e-pillerit pari kuukautta sitten koska olen kärsinyt pahoista mielialavaihteluista koko niiden käytön ajan. Nyt mieli on paljon selkeämpi, mutta koko tän pari kuukautta olen kärsinnyt näpyistä ja finneistä. Olen kuullut että voi mennä jopa puoli vuotta että iho palautuu normaalitilaan, mutta se tuntuu kovin pitkältä ajalta kun oma peilikuva ei miellytä. Ajattelin kuitenkin jatkaa ilman pillereitä, ja toivottavasti iho rauhoittuu, sillä ei sitä omaa mielenterveyttäkään haluaisi riskeerata hyvän ihon takia – tuntuu että tämä on kyllä semmonen oravanpyörä mihin meidät naiset laitetaan! Ekaks pitää syödä hormooneita vuosikaudet ja kärsii ties mistä sivuvaikutuksista ja sit kun lopettaa saa “rangaistukseksi” iho-ongelmat :/ Onneksi poikaystäväni on myös super ymmärtäväinen ja tukee mitä vain mulle on parasta <3

  Reply
 40. Jo October 27, 2017

  Itsekin päädyin lopettamaan pillerit muutama kuukausi sitten vuoden käytön jälkeen. Perheenlisäys ei ole ajankohtaista vielä vuosiin, mutta tuntui ettei pillerit vaan sopineet itselle. Aurallinen migreeni alkoi vaivata, samoin itkuisuus. Kontrollikäynnillä myös huomattiin että ennen matala verenpaineeni oli noussut jo sille rajalle että saako pillereitä enää edes syödä. Poikaystävän kanssa sitten yhdessä päätettiin, että kokeillaan ainakin, josko hormoniton elämä toimisi paremmin.

  Ihon räjähdystä pelkäsin kovasti, mutta so far so good, muutamia näppyjä ilmaantunut varsinkin poskiin, ja hiuksien rasvaisuus vaivasi alkuun, mutta tuntuu nyt jo tasoittuneen. Menkat ovat tulleet tavalliseen tapaansa, mikä yllätti positiivisesti.

  Mielestäni tämä on tärkeä aihe ottaa esille julkisesti ja nostankin hattua erityisesti juuri Lindalle, joka puhuu juuri näistä asioista todella rohkeasti ja avoimesti, herättäen tervettä keskustelua. Hauskaa syksyä sinne!

  Reply
 41. Noémie October 27, 2017

  Hello Alexa !

  I quit hormonal birth control 6 months ago and I’ve never feel better skin wise !
  Indeed, I have the few spots once in a while (while stressed out or during my period) but it’s not as bas as I’d have thought!
  I’m very happy to have taken this step, for my well-being and psychological ease of mind too !
  I would be interesting indeed to exchange about that :)

  Have a lovely day!

  Reply
 42. Daniella October 27, 2017

  Itse söin pillereitä pitkään ja kun lopetin ensimmäistä raskautta yrittäessä, en halunnut palata samaan. Tiesin, että haluan useamman lapsen, joten en halunnut väliin mitään sotkemaan luonnollista kiertoa. Nyt kolmannen lapsen jälkeen otin hormonikierukan ja olen ollut todella tyytyväinen. Toisaalta hormonittomuuskin olisi ihanaa, mutta tällä mennään nyt. Mahdollisesti jossain vaiheessa haluan kohdunpoiston muista syistä tai sitten voisi käydä napsaisemassa piuhat poikki. Kuparikierukasta olen kuullut paljon ikävää. Tsemppiä!

  Reply
 43. Lotta October 27, 2017

  Itse olin tulossa kommentoimaan terveydenhuoltoalan ammattilaisen näkökulmasta, toki en juurikaan näiden asioiden kanssa työskentele. Muutaman tutun gynekologin kanssa on aiheesta keskusteltu, ja yksi gyne kertoi että suurin osa gynekologeista käyttää hormonikierukkaa (jos siis käyttävät hormonaalista ehkäisyä). En tiedä onko aiheesta joskus tehty jopa ihan tutkimuksiakin, mutta varsin hyvä menetelmähän se kierukka on.

  Nykyään hormonittomuus on ehkä jonkinlainen trendi – tokikin ihan myönteinen sellainen. Tilanne kannattaa aina miettiä henkilökohtaisesti läpi, itsellä esimerkiksi on sellainen elämäntilanne ainakin tällä hetkellä, etten todellakaan toivo lasta, eli raskaus olisi aika paha skenaario. Teini-ikäisille tytöillehän pillereitä tarjotaan usein tasapainottamaan kuukautiskiertoa tai helpottamaan kuukautiskipua, ja ikään kuin siinä samassa sitten saa ehkäisypuolen pois päiväjärjestyksestä. Itse en ole tutustunut tilastoihin siitä, ovatko ei-toivotut (-> abortti) teini-ikäisten raskaudet missään korrelaatiosuhteessa hormonaalisen tai kondomiehkäisyn kanssa. Mutta että tietyissä tilanteissa hormonaalinen ehkäisy on jopa ihan hyvä juttu. Onneksi vaihtoehtoja riittää, jotta jokaiselle löytyy mahdollisimman sopiva, jos on löytyäkseen :)

  Tuossa ylempänä joku mietti onko hormonikierukka “pienempi paha” vs. muu hormonaalinen ehkäisy. Hormonikierukan toimintahan siis perustuu siihen, että se toimii paikallisesti kohdussa erittäen synteettistä keltarauhashormonia joka paksuntaa kohdun limakalvoa, tekee siinä olevasta limasta sitkeämpää ja näin vaikeuttaa siittiöiden pääsyä munasolun luokse. Muut hormonaaliset ehkäisyt vaikuttavat verenkierron kautta. Näin ajateltuna hormonikierukka on ns. hieman pienempi paha. Nykyäänhän on jopa kaksi synnyttämättömille suunniteltua hormonikierukkaa Mirenan lisäksi.

  Tämä on tärkeä ja ajankohtainen aihe, hienoa että sinä Alexa kirjoitat tästä. Luen mielelläni tästä aiheesta jatkossakin :) Mukavaa viikonloppua!

  Reply
  • stiia October 28, 2017

   Jos mietitään ihan pearlinlukujen kautta niin kondomiehkäisyn pearl täysin ohjeiden mukaisessa käytössä on 2 % ja tyypillisessä käytössä prosentti nousee jo 18%, eli kun vuoden käytön jälkeen 100 naisesta 18 on raskaana. Yhdistelmäehkäisypillereillä luvut on 0,3% ja 9% (koska pillereitä unohdellaan yms.) Hormonikierukalla vastaavat luvut on ovat 0,2 ja 0,2. Eli kyllä pelkän kondomiehkäsyn kanssa ei-toivottuja raskauksia on enemmän. Hormonaalistaehkäsyä tukee myös kivunhoidollinen puoli. Nuorten naisten kuukautiskivut on usein alihoidettuja. Mikäli kivun pysyvät poissa ajoissa aloitetulla tulehduskipulääkkeellä niin hyvä, mutta usein tämä ei riitä ja silloin pillerit ovat hyvä vaihtoehto.

   Reply
   • H November 15, 2017

    Juuri näin, kierukan ehkäisyteho tyypillisessä käytössä on selkeästi parhain, sillä siihen ei liity unohtamisen, oksentamisen, muiden valmisteiden ristivaikutuksen, kondomin rikkoutumisen yms. mahdollisuutta. Opiskelen itse terveydenhuoltoalalla Ruotsissa, täällä meidän gynekologian opetuksessa kanta oli, että kierukka on etenkin nuorille naisille otollinen vaihtoehto (koska elämä nuorempana usein epäsäännöllisempää) kun taas aiemmin kierukasta on puhuttu vain synnyttäneiden naisten ehkäisymuotona. Täällä asuinläänissäni kierukka onkin tullut ilmaiseksi kaikille alle 25-vuotiaille e-pillereiden ohelle :)

    Yksi mielenkiintoinen näkökulma hormonaaliseen ehkäisyyn on se, että raskaana oleminen on biologisesti ajateltuna naisen kehon “normaalitila”. Hormonaalinen ehkäisy imitoi kehon omia hormoneja raskauden aikana ja tästä hyötynä ovat esimerkiksi pienempi riski sairastua tiettyihin syöpämuotoihin, paremmat veriarvot kuukautisten vähentyessä/hävitessä kokonaan sekä kuukautiskipujen lievitys. Hormonaalinen ehkäisy ei siis pelkästään ole huono asia, vaikka aihe kovasti puhuttaakin. Toki jokainen on yksilönä erilainen, toisille sopivat paremmin ei-hormonaaliset vaihtoehdot ja toiset voivat huoletta käyttää hormonaalisia menetelmiä :)

    Itse vaihdoin vajaa vuosi siten yhdistelmäpillerit hormonikierukkaan 10 vuoden jälkeen aurallisen migreenini vuoksi. Alkuun hiukseni rasvoittuivat todella paljon, myöhemmin ihoni on alkanut kukkimaan aiempaa enemmän ja saan ajoittain selkääni kipeitä näppyjä. Kuukautisia ei tullut puoleen vuoteen ollenkaan, nyt ovat tulleet säännöllisinä ja kestoltaan kohtuullisina, mitä nyt hieman aiempaa enemmän kipuja. Mielialan koen olevan aiempaa tasaisempi. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen vaihdokseen, toki suurin asia on aivoinfarktiriskin pieneneminen, mutta myös se, ettei tarvitse muistaa ottaa pilleireitä on tuntunut huolettomalta.

    Reply
 44. Jenny October 27, 2017

  Ihan kummallista kun monessa paikassa demonisoidaan hormonaalista ehkäisyä, omasta mielestäni se on about parasta mitä mulle on tapahtunut :D Ihanaa kun modernin naisen ei tarvitse olla enää nykyään luonnon armoilla ja kärsiä kuukautisista, kivuista ja muista ”luonnollisista” asioista. Ja voi miesten tavoin keskittyä nauttimaan sukupuolielämästä ilman jatkuvaa ruumiinlämmön syynäämistä, päivien laskeskelua ja raskauden pelkoa. Puhumattakaan siitä kuinka paljon ehkäisy on parantanut naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, vähentänyt aborttien määrää dramaattisesti (plus niihin liittyviä komplikaatioita), kohdunulkoisia raskauksia jne…
  Tietenkin joillekin naisille ei vaan isosta valikoimasta huolimatta löydy sopivaa ehkäisyvaihtoehtoa, mutta keskimäärin naisten elämänlaatua horm.ehkäisy on kyllä parantanut ja suomalaiset ovat aika etuoikeutettua kun kaikilla on siihen mahdollisuus. Siksi kummastelen tämmöistä asenteellista ”hormonittoman elämän” ihannointia – naisen elimistö on tupaten täynnä heilahtelevia hormoneja ihan omasta takaa ja oikeasti luonnollinen tilanne naiselle olisi olla koko ajan raskaana tai imettää :p Ei kiitos, itse mielummin keskityn uraan ja elämästä nauttimiseen, lapsia minulla on onneksi oikeus alkaa toivomaan sitten kun se minulle parhaiten sopii. Monissa maissa ei naisilla tähän oikeutta ole, kuten ei myöskään sairaalasynnytyksiin, rokotteisiin ja muihin ylellisyyksiin, joita Suomessa trenditietoisimmat individualistit pitävät ”epäluonnollisina”.

  Reply
 45. leena October 27, 2017

  Hei! Hyvä postaus! Itse en ole ikinä käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, enkä ole ajatellut aloittaakaan. Hyvin on pärjätty ilmankin! :)

  Reply
 46. stiia October 27, 2017

  Sinun tapausksessasi ehkäisyn lopetus ja mahdollinen raskaus tästä johtuen tuskin on ongelma, mutta monelle muulle se on sitä. Keskimäärin hormonaalinen ehkäisy on hyvin siedettyä ja erittäin tehokasta. Varsinkin progestiiniehkäisyn (esim. hormonikierukka) haitat on pieniä ja vasta-aiheita käytölle ei juuri ole. Lisäksi yhdistelmäehkäisy suojaa munasarja- ja kohtusyövältä ja vähentävät kuukautiskipuja. Kondomiehkäisyn teho on selvästi huonompi huomioon ottaen käyttäjävirheet. Kuparikierukka toimii osalla kivasti, mutta ongelmana tosiaan on runsaat vuodot. Tietokone-ehkäisyä en laske edes ehkäisyksi, valitettavasti aborttilähetteitä on tullut tehtyä useita erilaisten appien käyttäjille. Toki ne toimivat mikäli vauva ei ole katastrofi. Toivottavasti kaikki hormonaalisen ehkäisyn lopettajat miettivät kokonaistilanteen tarkasti. Raskaus ja mahdollinen on abortti ovat terveydelle suurempi riski kuin hormonaalinen ehkäisy. Suurimalle osa

  Suosittelen kaikkia punnitsemaan vakavasti hyödyt ja haitan ennen hormonaalisen ehkäisyn lopettamista. Toivon, etteivät kollegat joudu tekemään lisääntyvästi aborttilähetteitä, jos into hormonaalisen ehkäisyn lopettamiseksi kasvaa.

  t. entinen ehkäisyneuvolan lääkäri

  Reply
  • Satu October 28, 2017

   Todella tärkeä kommentti ja näkökulma tähän keskusteluun. Minulla ja varmasti monella muulla 3-kymppisellä lopettamispäätökseen on vaikuttanut ikä ja vakituinen parisuhde.

   Reply
 47. rl October 27, 2017

  Lopetin pillerit noin 10 vuotta sitten niiden sivuvaikutusten takia(alakuloisuus, limakalvojen kuivuus etc.) ja täytyy kyllä sanoa, että en oo päätöstä koskaan katunut! Mun keho on tosi säännöllinen ja tiedän kalenteriin katsomatta mikä aika kierrosta on, kummalta puolelta munasolu irtoaa ja rehellisesti sanottuna seksikin kiinnostaa enemmän ;) Mun tilanne oli lopetuspäätöksen aikaan siitä helppo, että lapset oli tehty.

  Reply
 48. Päivi October 27, 2017

  Olen 33-vuotias ja käytin hormonaalista ehkäisyä ikävuodet 20-30. En niinkään “pelännyt” hormoneja, vaan lopetin kokeillakseni, miten aikuisen naisen kroppani omillaan toimii. Ilmeni, että elämä oli sittenkin helpompaa pillereiden ym. kanssa, koska ne veivät terän pois kaikista kuukautiskiertoon liittyvistä ongelmista: nyt kuukautiskivut ovat selkeästi kovemmat, vuoto runsaampaa ja iho edelleen 3 vuoden jälkeen huonompi. Eikä ne mielialan vaihtelutkaan helpottaneet, olen hormonihirviö riippumatta siitä, mistä ne aivoihini tulevat :) Omalla kohdallani aika oli kyllä kullannut muistot kuukautisista ilman hormoniehkäisyn suomaa tiettyä kontrollia asioihin. Tässäkin näkökulma: hormoniehkäisy antaa kontrollin, ilman sitä nainen on tavallaan luonnon armoilla. Jokaisen täytyy sitten itse päättää, mikä itselle on tärkeää ja mitä elämältään tällä saralla haluaa.

  Reply
 49. papukaisa October 28, 2017

  Hyvä aihe, kiitos Alexa että nostat näitäkin esiin! Kommenttiboksissa on tosi hyvää keskustelua puolesta ja vastaan. Tän takia musta on hyvä että otat blogissasi tällaisiakin aiheita, että lukijat pääsevät kertomaan ja lukemaan monenlaisia kokemuksia. Hormoniton elämä tuntuu tosiaan olevan vähän trendiasia, omassakin kaveripiirissä tietyt tahot sitä rummuttaa hyvinkin vahvasti. Mielestäni silloin olisi hyvä muistaa elämäntilanteet – pitkässä parisuhteessa elävä, jolle lapsetkin voivat olla ajankohtainen asia on vähän eri kuin sinkkunaisen arki. Tän postauksen myötä mietin itsekin että pitäisikö vakavasti miettiä pillereiden jättämistä, mutta mulle ne tuli oikeastaan alunperinkin kontrolloimaan hyvin epäsäännöllisiä kuukautisia ja helpottamaan kivuissa. Nämä asiat painaa mulla niin paljon vaakakupissa etten siksi ole koskaan tosissani lopettamista miettinyt. Mietin joskus muita vaihtoehtoja; kierukkaa tai kapselia, mutta ne ei ilmeisesti auta säännöllisten menkkojen kanssa laisinkaan vaan kierto on ns. normaalia kiertoa. Ja jos se on kaikkea 16 ja 38 päivän välillä, elämä on aika hankalaa. Aina pitää olla varautunut että ne kuukautiset voi alkaa koska vaan. Täällä kommenteissa taisi olla muutamia gynejä/terveydenhoitoalan ammattilaisia jotka voisivat kommentoida, jos lukevat tänne saakka? :)

  Ps. ja onnea blogivoitosta! Oot edelleen ihku! <3

  Reply
 50. Omppu October 28, 2017

  Moikka, hyvä päätös! Lopetin itse pillerit jo 12 vuotta sitten, kun alkoi ahdistaa ajatus siitä, mitä kaikkia kemikaaleja sitä kroppaansa tunkee. Eikä pillerit kyllä koskaan sopineet mulle muutenkaan.. ”Luonnollisen” ehkäisyn puolestapuhujia on vähän, kaikki jännittävät sitä raskaaksi tulemisen riskiä. Olen itse käyttänyt varmojen päivien ehkäisyä nyt noin 10v ajan (saman kumppanin kanssa) eikä ”vahinkoja” ole sattunut. Viimeiset 2 vuotta käyttänyt Natural Cyclesia mikä on aivan erinomainen, todella luotettava appi. On otettava huomioon, ettei appi todellakaan ota mitään riskejä – se merkitsee nk. punaisiksi päiviksi tarpeeksi monta päivää, ettei tarvitse huolehtia, kunhan vaan niinä päivinä muistaa käyttää lisäehkäisyä. Tutkimustuloksia kun tarkastelee, niin ainoat ”vahingot” ovat sattuneet silloin, kun appia ei ole käytetty huolellisesti. Sama riskihän on niillä, jotka eivät muista ottaa pillereitään. Eli voin kyllä todella lämpimästi suositella – keräsin itse dataa ensin 4kk jotta appi oppi tuntemaan kiertoni, ja sen jälkeen olen luottanut siihen menestyksekkäästi aivan täysin. Ja huom. minullakin on epäsäännöllinen kierto, eikä se ole este. Iso halaus!

  Reply
 51. M October 29, 2017

  Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn 30-vuotiaana, kun sain syvän laskimotukoksen. Siihen asti olin ollut täysin tyytyväinen ihan tavallisiin e-pillereihin. Niin tyytyväinen että en kuunnellut lääkärin suositusta vaihtaa ehkäisymenetelmää, kun mainitsin migreenitaipumuksestani. Aurallinen migreeni ja e-pillerit on nimittäin liitetty lisääntyneeseen aivoinfarktiriskiin. Jalan laskimotukokseen sitten loppui kaikki hormonaaliset ehkäisyt omalla kohdallani. Onneksi.

  Reply
 52. xod October 29, 2017

  Kiva kun kirjoitit tästä, ja haluun ehdottomasti kuulla lisää! Itse oon näin 28-vuotiaana syönyt 12 vuotta e-pillereitä, ja aion pian lopettaa ja siirtyä tohon natural cyclesiin myös :)

  Reply
 53. Laura October 29, 2017

  Kiitos että uskaltauduit avautumaan tästä aiheesta! Varmasti niin ajankohtainen aihe monille meistä lukijoista ja musta on ainakin tosi tärkeätä että tällaisista asioista voidaan keskustella avoimesti ja rehellisesti, ilman että ketään painostetaan suuntaan tai toiseen, mutta niin että jokaisella herää uusia ajatuksia. Todella mielelläni kuulisin sun fiiliksistä hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen ja miten kroppa ja mieli on reagoinut muutoksen. Lisäksi olisi mielenkiintoista kuulla, mikäli ei mene liian henkilökohtaiseksi, että millaiseen ehkäisymuotoon ajattelit tulevaisuudessa turvautua.

  Itse olen vajaat kymmenen vuotta käyttänyt hormonaalista ehkäisyä, kylläkin ensisijaisesti aknen ja ihon sekä hiusten rasvoittumisen parantamiseksi/vähentämiseksi. Lopettamista olen harkinnut vain muutaman hassun kerran, omalla kohdalla positiiviset vaikutukset ovat olleet niin selkeät että ainakin vielä jonkin aikaa jatketaan näin, mutta tulevaisuuden kannalta todella mielenkiintoista aina lukea muiden kokemuksia.

  Reply