Lopetin hormonaalisen ehkäisyn, mitä tapahtui?

Kirjotin lokakuussa hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta (löydät koko postauksen täältä) ja postaus sai kyllä ihan mielettömän vastaanoton! Oli todella mielenkiintoista käydä teidän kanssa keskustelua aiheesta ja lupasin pitää teidät ajantasalla ajatuksista ja tuntemuksista aiheeseen liittyen.

YLEISTÄ

Aloitetaan ihan yleisistä fiiliksistä. Ensi alkuun todettava että olin ehkä hiukan naiivi, kun ajattelin että hormonit lopetetaan tosta vain ja elämä olisi sen jälkeen pelkkää auringonpaistetta. Päinvastoin, olisin päässyt huomattavasti helpommalla, jos olisin jatkanut hormonaalisen ehkäisyn käyttöä normaalisti. Tosin ennen lopetuspäätöstä kiertoni oli yhden unohduksen takia mennyt jo sekaisin ja siitä sain kimmokkeen lopettaa kokonaan – kun jossain vaiheessa se olisi ajankohtaista kuitenkin. Ensimmäiset viikot ilman ehkäisyrengasta meni todella hyvin ja fiilis oli ihan katossa. Ensimmäinen vastoinkäyminen tuli kuitenkin jo ensimmäisen kierron loppupuolella.

PMS

Voin rehellisesti sanoa että koin elämäni kauheimman PMS-viikon n. kolme viikkoa hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Olen aina ollut taipuvainen alakuloisuuteen päivä ennen kuukautisia, mutta nyt homma räjähti käsiin. Olin ahdistunut ihan kaikesta, itkin lähes viikon putkeen peiton alla, enkä halunnut tavata ketään. Yhtenä päivänä soitin äidilleni ja itkin niin hysteerisesti että äitini luuli jonkun kuolleen. En meinannut saada sanaa suustani, änkytin vaan että olen terapian tarpeessa. Puhelu äidin kanssa kuitenkin jeesasi vähän fiiliksiä, kun ymmärsin että nyt on vain kyse hormooneista ja homma tulee vielä laantumaan. Muistan vielä kävelleeni seuraavana päivänä Uudenmaankatua ja purin huulta kaikella voimalla että en itkisi. Se oli kaikella tavalla todella outo viikko, kun ei periaatteessa ollut mitään syytä huoleen tai suruun. Kroppa oli varmaan jossain pienessä shokkitilassa lopettamisen jälkeen, mutta onneksi en ole kärsinyt pahoista PMS-oireista sen jälkeen.

KIERTO & KIVUT

Tämä horror-PMS lievittyi kun ensimmäiset kuukautiset lopettamisen jälkeen alkoivat. Ensimmäinen kierto meni oikein mallikkaasti, eli ei mitään mainitsemisen arvoista muuten. Toisen kierron kohdalla sainkin sitten odottaa kuukautisiani peräti seitsemän viikkoa (!) ja kun ne viimein alkoivat, niin kivut olivat sen mukaiset. Voitte varmasti kuvitella että kirosin tämän koko hormoonihässäkän alhaisimpaan helvettiin. Muutama päivä meni siis lämpötyynyn kanssa peiton alla buranaa popsien. Sen jälkeen kierto on normalisoitunut, eikä kivut ovat toistaiseksi olleet kummoiset.

IHO

Iho on varmasti kiinnostanut teitä kaikista eniten, sillä erilaisista iho-ongelmista löytyy tarinoita ihan älyttömästi. Itselläni on aina ollut suht hyvä iho, jos murrosiän epäpuhtauksia ei lasketa. Nyt hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta on neljä kuukautta ja toistaiseksi iho  on pysynyt tosi hyvässä kunnossa. Ainoastaan leuan alueelle tulee kipeitä isoja yksittäisiä finnejä aina muutamasti kuussa, mutta niistä en ole jaksanut kauheasti välittää.

MITÄ NYT?

Tällä hetkellä fiilis on hyvä, enkä tiedä tulenko koskaan palaamaan hormonaaliseen ehkäisyyn. En ole oikeastaan enää vahvasti puolesta enkä vastaan. En myöskään kadu lopettamista, vaikka olisin päässyt huomattavasti helpommalla jos olisin vain jatkanut normaalisti. Kaikista eniten inhoan jossittelua, joten nyt kun olen lopettanut, niin eipä ainakaan tarvitse jossittella tai pohtia lopettamista tai sen seurauksia. Moni myös kyseli aikaisemmassa postauksessa uuden ehkäisykeinon perään ja toistaiseksi ihan perinteinen kondomi on ollut ainoa valinta. Olen myös kokeillut ns. “ehkäisymittaria” ihan kokeilumielessä, siihen luottamatta, mutta olen tullut siihen tulokseen että se ei ole itselleni sopiva vaihtoehto. Mittaria pitää käyttää aina vain hyvin nukkuneena ja samaan aikaan aamusta, ja se on paljon matkustavalle aikamoinen mahdottomuus. Eli tällaisia fiiliksiä tosiaan ilmassa, aikamoinen romaani tästä tuli. Saa heittää kysymyksiä, omia kokemuksia, mitä vaan kommenttiboksiin.

Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa kurkata tämä Vilma P. tuore postaus aiheeseen liittyen. Myös Linda on kirjottanut aiheesta täällä ja täällä.

Just a little summary: You probably remember when I told you about quitting hormonal birth control back in October? I just wanted to give you a little update regarding my feelings towards it. The first few weeks went really well, but my first period after quitting was really horrible. The PMS hit me really hard, I was really anxious about everything and I cried several days at home for no reason. I really thought I was in a need for therapy. I’m glad I was able to tell myself that it’s all about the hormones and it’s going to be better. Well, after the first period I needed to wait 7 weeks to get the next one. It was super weird. The cramps were really out of control and I needed to stay at home a couple of days, just because of the pain. After that my body has been back to normal, thank god. But I really didn’t acknowledge earlier that quitting hormonal birth control would be this hard for my body.

I have been getting a lot of questions about my skin as well and so far it’s looking really good. I’m getting pimples more often to my jaw, but that’s it. I also got questions about non-hormonal birth control methods and I actually tried one called Natural Cycles, I didn’t rely on it, I just wanted to see how it works. But soon I realised that it’s not something for me, because I’m traveling a lot and you should have a stable lifestyle (sleeping the same amount and waking up at the same time every morning) when using it.
I just wanted to keep you guys updated, since you were really into this topic earlier. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

32 comments

 1. Jonnz January 21, 2018

  Kiva postaus 🤗 Hienoa, että asiat tasaantuman päin ja kaikki mennyt kuitenkin pääasiassa ihan ok! On hienoa, että naiset pystyy kirjoittamaan/keskustelemaan aiheesta, joka kuitenkin koskettaa jollain tavalla jokaista naista. Aurinkoista kevättä! ☉

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Jee, ihana kuulla! Aurinkoista kevättä sinnekin 😍🙏 xx

   Reply
 2. Eveliina January 21, 2018

  En yleensä kommentoi blogeihin, vaikka tätä sinunkin blogia luen aina kun postauksia tulee, mutta tämä hormoonitoiminta-asia aina laittaa kommentoimaan.. minä koin hormoonit omalle keholleni vääriksi, ei vaan toiminut mulla mikään merkki, pääkoppa meni ihan sekaisin 😂 mutta vaihdoin kuparikierukkaan vuosi sitten ja suosittelen sitä lämpimästi! Harmi vaan että siitä ei paljoa puhuta, kun sitä suositellaan yleisesti vaan synnyttäneille (minä en itse ole synnyttänyt eikä sitä edes kysytty). Ihanaa sunnuntaita sinulle! 😊

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Jee, mutta mukavaa että innostuit kommentoimaan! 😍 Mulle ei myöskään sopinut pillerit, eikä myöskään kuparikierukka, toi rengas oli ainoa joka sopi itselleni. Tosin aloin sen sopivuuttakin kyseenalaistamaan, koska mikään muukaan ei sopinut 🙈 Mulla kuparikierukka oli tosiaan ihan farssi aikoinaan, sain aivan järkyttäviä jatkuvia särkyjä ja vuosin myös monta kuukautta putkeen enemmän tai vähemmän. Voi olla että vika oli gynessä tai se ei jotenkin sopinut anatomiaani (?), mutta ainakin siinä elämänvaiheessa se oli itselleni väärä valinta. Ehkä sitä uskaltaisi joskus myöhemmin kokeilla uudestaan! Mutta näistä asioista on kyllä mukavaa vahitaa ajatuksia! 🙏 xx

   Reply
   • S January 21, 2018

    Kuparikierukka tyypillisesti lisää kuukautisvuodon määrää ja kipuja, siksi se ei ole kaikille hyvä vaihtoehto.

    Ehkäisyasioita miettiessä on hyvä muistaa, että jos luonnollisuutta haetaan, niin naisen luonnollinen olotila on joko olla raskaana tai imettää. Ehkäisyn suhteen on vaikea päästä täysin luonnolliseen vaihtoehtoon. Tuo ehkäisy-appi on Ruotsissa tuonut mukanaan 37 ei-toivottua raskautta 3-4 kuukauden aikana.

    Reply
    • Alexa January 21, 2018

     Olenkin seurannut tohon Natural Cyclesiin liittyvää keskustelua ja uutisointia, ihan mielenkiinnosta. 😊 xx

     Reply
   • E January 28, 2018

    Kannattaa kokeilla Gynefix-kuparikierukkaa jos hormoniton kiinnostaa. Se on perinteistä pienempi ja eri mallinen, suunniteltu juurikin niin ettei se runsauttaisi vuotoja tai pahentaisi kipuja. Mulla itsellä oli kuparikierukalla aina 13 päivän menkat, niin runsaat etten voinut ekoina parina päivänä kirjaimellisesti poistua kotoa. Nyt gynefixillä oon palannut luonnolliseen viiden päivän vuotoon ja kipuja ei oo luonnollista enempää. Suosittelen!

    Reply
    • Alexa January 28, 2018

     Hei kiitos tästä vinkistä! 🙏 xx

     Reply
 3. elluellu January 21, 2018

  Tää on ihan mielettömän hyvä muutos blogiskenessä (ja muutenkin julkisesti), että ehkäisyasioista on alettu puhua avoimesti :) Oli ne sitten mitä vain, puolesta tai vastaan, hormonaalista tai ei, niin itse ainakin teininä/aikuisuuden kynnyksellä kun hain omia ensimmäisiä pillereitä terkkarilta, en viitsinyt kertoa ystäville enkä edes omalle äidilleni! Hävetti ja pelotti niin paljon (miksi??!) :D

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   No todellakin! Ihanaa kun voi myös tällä yleisömäärällä auttaa ja herättää keskustelua! 🙏 xx

   Reply
 4. Rosa-karoliina January 21, 2018

  Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn noin kaksi vuotta sitten ja vaihdoin kuparikierukkaan. Se ei minulle sitten sopinut ollenkaan, kivut olivat jatkuvia ja vuotoa oli koko ajan. Päädyin ottamaan sen pois. Nyt olen ollut noin 5kk ilman. Eli kondomilla mennään, mikä on sinänsä ikävää, koska en siitä pidä ja 10vuoden parisuhteessa olisi kiva jos olisi joku toinen vaihtoehto 🤔

  Ihoni on voinut paaaaljon paremmin ja jotenkin tasapainoisempi olokin kuin vielä pari vuotta sitten

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Mulla on samoja kokemuksia kuparikierukasta myöskin, tosi tylsää! Mutta hyvä että iho voi hyvin ja fiilis on tasapainoinen! 🙏 xx

   Reply
 5. Maisa January 21, 2018

  Kiitos tästä postauksesta! Itsekin jo muutama vuosi takaperin luovuin hormonaalisesta ehkäisystä ja vaikka se oli huippu päätös, korvaava menetelmä mietitytti hieman. Päädyttiin lopulta kondomiin ja yllätin itseni hieman “häpeilemästä” sitä, koska jotenkin luulen muiden ihmettelevän miksi aviopari nyt kortsua käyttäisi. Vaikka eihän se tietty mitenkään muille kuulu! Sitä aina vaan yllättyy kuinka paljon ajattelee muiden mielipiteitä ja sitä mikä olisi jotenkin “normaali” toimintatapa.

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Loistava kommentti, kiitos kun jaoit tarinasi! 🙏 xx

   Reply
 6. Vierailija January 21, 2018

  Hei Alexa!
  Voisin kuvitella että päätöksesi vaikuttaa myös se, että olet menossa naimisiin ja lasten saaminen on luonnollisesti mielessä jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa.
  Mielenkiinnolla odottelen aina postauksiasi, koska ne ovat niin kivoja ja luonnollisia. On teillä on ruuhkaista aikaa tiedossa vaikka myös sitä mielenkiintoisinta. On kiva nähdä millaisiin morsiusasuun päädyt. Täytyy kyllä todeta, että postauksessasi niistä mallikappaleista, oli se ensimmäinen todellakin kaunis päälläsi. Tukholmassa myydään Drottninggatanilla ihania vintage -hääpukuja. Kerran eräs nuori morsian sovitteli muutamia kun olin siellä käymässä ja hämmästyksekseksi hänelle sopi parhaiten 20-luvun yksinkertainen tasapaksu hiukan boheemi viritys, jota harva olisi edes valinnut sovitettavaksi satojen pukujen joukosta. Elämä on jännää! 🌺

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Voi kiitos tosi mukava kuulla! 😍 Ihana olet! ❤️ xx

   Reply
 7. Ninni January 21, 2018

  Hyvä postaus ja aihe! Itse käytin kohta kymmenen vuoden suhteen alussa ehkäisyrengasta, mutta mulla meni sen kanssa menkat ihan sekaisin eli nyt 8 vuotta ilman hormonaalista ehkäisyä menkat tulevat 1-2 päivän tarkkuudella. Ja mikä parasta: mies seuraa niitä omalla puhelimellaan :-D Kuulemma ymmärrys meikäläisen mielenliikkeistä paranee. Wonder why :-D

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   Eikä, huikee!! 😂🙏 xx

   Reply
 8. MM January 21, 2018

  Moikka! Hieman ohi aiheen, mutta silloin, kun esittelit suosikkituotteita Sabinan kanssa kommenteissa puhuttiin siitä, ettei Dermalogican tuotteita kannata tilata Cocopandalta. Mahdatko tietää onko sama tilanne Bangerheadin kohdalla, sillä sielläkin tuotteet tuntuvat olevat jatkuvasti alessa. Mietin, että uskallanko tilata sieltä vai käännynkö Stockan puoleen.

  Reply
  • Alexa January 21, 2018

   En kyllä välttämättä lähtisi tilailemaan sieltä 🤔 Ainakin 100% varmuudella saa laadukkaat tuotteet jos ostaa Stockalta, hiukan epäilyttää tuo Bangerhead mitä nyt aiheesta Dermalogican maahantuojan kanssa juttelin… xx

   Reply
   • Maija January 23, 2018

    Nyt täytyy kysyä että miksi et suosittele Cocopandalta tilaamista? Maahantuojat helposti kyseenalaistaa muiden myyjien tuotteiden aitouden, mutta kyseessä on siis vain ja ainoastaan huoli oman myynnin siirtymisestä esim. tässä tapauksessa Cocopandalle. :)

    Reply
    • Alexa January 23, 2018

     Tämä on ainoastaan tieto jonka olen saanut maahantuojalta ja olen toiselta taholta myös kuullut hieman epäilyttäviä tahoja ko. liikkeestä. Sieltä on myös löytynyt tuotteita,joita ei ole ollut enää vuosiin tuotannossa. Mutta tosiaan jokainen voi ihan oman harkinnan mukaan tilata, nämä on vain tietoja mitä on minun korviin kantautunut. 😊 xx

     Reply
 9. Janina January 22, 2018

  Samoja PMS-kokemuksia pillereiden lopettamisen jälkeen täälläkin. Tunsin oloni oikeasti todella masentuneeksi ja ahdistuneeksi: itkin joka ilta miehelle sitä, miten elämä on paskaa ja en pysty jatkamaan ja kaikki on mennyt pieleen ja mikään ei ole enää hyvin jne. Viikon kiukuttelun jälkeen puoliso sitten varovasti esitti teoriansa pahalla ololleni – mitä jos ensimmäiset kunnolliset menkat ovat laittaneet hormoonit liikkeelle ? Naisena tietysti kiistin kaiken ja olin sitä mieltä, että ongelmani ovat oikeita eikä niillä ole mitään tekemistä menkkojen kanssa… muutama päivä sen jälkeen menkat loppuivat ja elämä olikin taas ihanaa 😅

  Reply
  • Alexa January 22, 2018

   Kuulostaa ihan samalta mitä täälläkin koettiin! 😅 Jestas oli kyllä vuoden karsein viikko ja vielä just sellasena pimeänä sadeviikkona, joka ei ainakaan jeesannut tuntemuksia ollenkaan. Mutta joo onneksi se on takanapäin ja selitys ankealle fiilikselle löytyi, täytyy sanoa että en toivoisi sitä pahimmalle vihollisellekaan 😂 xx

   Reply
 10. Tähtijoukko January 22, 2018

  Tosi mielenkiintoinen postaus! :) Itse olen kirjoittanut hormoneista täällä. http://tahtijoukko.blogspot.fi/2018/01/hormonit-tasapainoon.html

  Reply
  • Alexa January 22, 2018

   Jee, kiitos! Mukava kuulla! 😍 xx

   Reply
 11. Lisäää January 22, 2018

  Darling Alexa,
  olipa asiapitoinen postaus – hyvä sinä!
  Kun sulla on niin hyvä maku, niin olisiko sinulla
  ehdottaa yhtä kivoja sisustus – ja matkablogeja. Sun postaukset on luettu ja vlogit katsottu jo moneen
  kertaan. Juulia, Veera Bianca ja Linda on jo tuttuja.
  Thänks. 🌵

  Reply
 12. LISÄÄ January 22, 2018

  Kiitos! 😁👍
  Nämä on uusia tuttavuuksia. Hyvältä näyttää.
  Hyvin pääsit perille mistä tykkään.
  Kaikkihan ei tietenkään voi kolahtaa kaikille.
  Mä vaan pidän reippaasta persoonallisesta tyylistä.

  Reply
  • Alexa January 22, 2018

   Jee huikeeta! 😘🙏 xx

   Reply
 13. Ssss January 22, 2018

  Hienoa, että kerroit taas rehellisesti kokemuksistasi!
  Minua hieman hirvittää jo etukäteen juuri nuo henkiset oireet, jotka mahdollisesti seuraavat pillereiden lopettamista. Olen kuullut niin paljon samankaltaiset tarinoita kuin tuo omasi, että jos ja kun jonain päivänä lopetan hormonaalisen ehkäisyn niin täytyy varmaan ajoittaa se piiiiitkän loman alkuun, jotta ei tarvitsisi olla töissä aivan sekaisin 😂 Mahdolliset iho-oireet minua eivät huolestuta lainkaan, ulkonäkö ei ole tärkeintä, mutta olen suhteellisen tunteellinen muutenkin, niin saati sitten, kun hormonitoiminnan suhteen kaikki on hetkellisesti sekaisin. Kaikkeen sitä naisena välillä joutuukin 😂

  Reply
  • Alexa January 22, 2018

   No älä muuta sano! 😂 Mä en osannut odottaa tota yhtään, niin tuli ihan puun takaa! Ehkä se ei ole niin paha, kun osaa suhtautua siihen heti alusta lähtien 😅❤️ xx

   Reply