Kulttuurieroja…

Matkustaessa havahtuu aina silloin tällöin kulttuurishokkiin ja niin kävi tälläkin reissulla.
Olen kyllä vieraillut Aasiassa aikaisemminkin, mutta siitä nyt on jo aikaa eikä nuorena tälläisiä asioita välttämättä pistä merkille. Muutamia hassuja asioita kirjoittelenkin matkalla ylös ja nyt ajattelin jakaa ne teille.
Halusipa paikallinen ojentaa sinulle maksukorttisi takaisin, tai antaa oman käyntikorttinsa
 niin aina ojenttiin kahdella kädellä. Tämä oli mielestäni hyvin vierasta, mutta siihen tottui nopeasti.
Se tuntui jollain tavalla aika kohteliaalta, kun meillä Suomessa on tapana viskoa kortti katsomatta silmiin… 

Paikallinen vessanpönttö näytti kutakuinkin tältä eli reikähän siellä lattiassa on!
Joku on saattanutkin törmätä näiden sukulaisiin mm. Italiassa.
Onneksi julkisissa tiloissa oli aina inva-WC meitä länsimaalaisia varten ja moderneissa tiloissa saattoi olla ihan “tavallistekin” wc-istuimet. 

Suomessa olen tottunut siihen että kun viimeinen pala ateriasta on syöty niin tarjoilija tulee tuota pikaa kysymään “noo jälkiruokaa, okei tos on lasku moimoi ja uuuusia asiakkaita tilalle…” Mutta Singaporessa asia oli toisin. Laskua joutui odottelemaan ties kuinka kauan ja katsekontaktia ei sitten saanut millään. Ja tämä pätesi joka paikassa, jopa pikaruokaloissa! Monesti jouduin menemään “kassalle” maksamaan.
Tätä myyttiä en ole vielä selvittänyt, mutta ei se voinut olla vain sattumaa!

Länsimaissa olemme tottuneet liukuportaissa seisomaan oikealla puolella. No tulipa nolo fiilis kun seisoin muina miehinä oikealla puolella ja myöhemmin tajusin että se on aasialaisten “ohituskaista” eli siellä päin on tapana väistää vasemmalla
ja ohittaa oikealla. Luonnollisesti autoissa kuski ajaa myös “väärällä puolella”

 Tämäkin on hyvin pieni asia, mutta kuuluupa sivistykseen se sekin :) 

Sain melkein joka paikassa käsilaukulleni penkin. (J sai jopa kameralaukulleen…)
Voisikohan tämä juontaa vanhasta uskomuksesta “Käsilaukkua ei saa koskaan laskea lattialle. Se tietää köyhyyttä ja rahaongelmia”?
Oli pakko lisätä tämä vielä tähän. JOKA PAIKASSA soi 90-luvun musiikki. Eikä ollut tietääkseni mistään teemaviikosta kyse. Hyvällä tsägllä klubilla saattoi soida jotain 2000-luvun alun musaan esim. Eve:n “Who’s that girl”
En tiedä että oliko tämä teidän mielestä yhtään kiinnostava aihe, mutta itseäni kulttuurierot pisti ajoittain hymyilyttämään.
Olisi hauska kuulla teiltäkin tarinoita kulttuurieroihin liittyen?:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

45 comments

 1. Tiia January 26, 2012

  Hauskoja juttuja joihin olet törmännyt :P

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   haha joo kyllä :D oli pakko kirjotella! ja mielenkiinnolla kuulen mihin muihin asioihin ihmiset ovat törmänneet maailmalla :)

   xx

   Reply
 2. Lausku January 26, 2012

  Hahah, toi käsilaukku juttu oli kyllä paras! Enpä olisi IKINÄ arvannut että noinkin jossain päin maailmaa toimitaan..:D no, maassa maan tavalla ja tavallaan aika hyväkin idea. Jotenkin juurikin arvokas olo varmaan tulisi:) ja toisaalta, laukun paikka on aina ravintolassa joko siellä lattialla, pöydällä tai ihan pieni sylissä, eikä nuo paikat näin enemmän ajateltuna myöskään kauhean käteviä ole :p

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   No todellakin! Aina hirveä ahdinko ton käsilaukun kanssa:D Huokaisen aina helpotuksesta jos tuoli on leveä ja siinä on käsinojat…
   Pöydälle laittaminen on kuitenkin niin suuri no-no :D

   xx

   Reply
 3. Katariina January 26, 2012

  nää tuli ihan puskasta mulle, mutta jos aion joskus mennä sinneppäin niin pidän kyllä ehdottomasti mielessä! :D

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Jep sama täällä :D Suosittelen, niin etpä saa ainakaan pahoja katseita liukuportaissa! Ja sainpa muuten ilosia katseita kun kerran tajusin ojentaa KAKSI kättä vastaanotteeksi maksukorttini:D

   xx

   Reply
 4. janni January 26, 2012

  Hahah, hauska tuo käsilaukku juttu :D suomessa katsotaan kyllä sellaisella murhaavalla katseella, jos olet sattunut laukkusi laittamaan vieressä olevalle penkille :D

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Hahah jep ihan totta :D !

   xx

   Reply
 5. Kalina January 26, 2012

  Pienet kulttuurierot ovat parhautta ;-)
  Japanissa useimmissa paikoissa on nätit korit pöytien vieressä tai alla mihin voi laittaa laukkunsa ja ostoksensa. Kaikissa kaupoissa on myös sisäänkäynnin luona sateenvarjoille suunniteltuja muovipusseja tai telineitä mihin ne voi jättää shoppailun ajaksi (vettä tiputtavan sateenvarjon kantaminen sisällä on epäkohteliasta/kiellettyä).

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Todellakin :D Oho Japanissa on epäilemättä paljon eroja! Kattelin itse asiassa salilla yhtä ohjelmaa, joka kertoi Japanin kulttuurista mutta en ehtinyt katsoa loppuun! Vaikutti ihan super mielenkiintoiselta :D
   Siinä oli jopa vauva sumopainista ja siitä mihin suuntaan sushirulla kuuluu syödä. Hauskaa oli myös se kuinka jotain ruokaa kuuluu syödä kovaäänisesti ja jotain taas ei :D

   xx

   Reply
 6. Maria January 26, 2012

  Hauska lukea tällaisia :) Miten teillä remontti etenee? Jotain postausta siitä lähiaikoina? =)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Ei mitenkään :( Lupa-asiat on junnannu talonyhtiön takia ja saadaan ne läpi vasta viikon-parin kuluessa. Sit päästään vast hommiin!
   Postailen hetiku kun siellä tapahtuu jotain :)

   xx

   Reply
 7. hannnna January 26, 2012

  hahhahh en oo ikinä kuullu tuota käsilaukkusanontaa, ei oo vissiin ihme että oon näin köyhä sillä säilytän kotona käsilaukkua aina eteisen lattialla :DDD pitäiskö muuttaa tapaa vai onko peli jo menetetty?

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Hahahah vielä on mahdollisuuksia ;) Mä joskus kuulin ton ja aina ihan paniikissa katson et laukku on vähintään tuolilla! Välillä tulee kyllä mokia, mutta tuleepa noita pudotukisa taloudellisissa tilanteissakin :D

   xx

   Reply
 8. M January 26, 2012

  Tällaiset pienet kulttuurierot on hauskoja, joskus ne isot voi olla vähän ahdistavia.. Esim. pukeutumiseen liittyvät seikat. Mutta tietenkin niihin täytyy olla valmiita sopeutumaan, jos kerran haluaa vierailla :)

  Erityisen paljon mua nauratti toi käsilaukkupenkki. Itse oon ajatellut hankkia sellaisen koukun, ne on kuulemma superkäteviä! Ehkä pitäisi tuonnekin vinkata asiasta? ;)

  http://donebym.blogspot.com/

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Ihan totta :) Joo käsilaukku penkki on super hitti! Pitäs saada toi käytäntö tänne myös :D

   xx

   Reply
 9. Anonymous January 26, 2012

  Mahtavia nää sun matkapostaukset, A!

  xx
  Sanni

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Kiitos muruneen<3!

   xx

   Reply
 10. Hanseka January 26, 2012

  Palasin juuri Keniasta, ja siellä oli myös usein vessassa pelkkä reikä lattiassa, mutta itse koin sen paljon hygienisemmaksi kuin normi vessat. Ei tarvinnut koskea mihinkään tai istua arvelluttavan renkaan päälle :)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 26, 2012

   Joo toi on ihan totta :) Ja ilmeisesti hygieniasyistäkin nuo aasialaiset noita suosivat! Jotenkin tuntuu vaan niin hassulta mennä kyykkypissalle vessaan. Onneksi “tavallistenkin” WC:den hygieniasta oltiin pidetty erinomaista huolta, melkein jokaisessa vessassa oli “pefletit” erikseen ja ohjeet kunnnossa pitoon :)

   xx

   Reply
 11. Maria January 26, 2012

  Olen nähnyt myös Turkissa noita lattia vessanpönttöjä useimmiten vielä paljon epäsiistimmän näkösiä :D

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Jep samaa mieltä :D Oli vähän vaikeuksia ettiä kuvaa tollasesta pöntöstä joka on suht koht siisti… :D

   Reply
 12. Roosa January 27, 2012

  Joo, tosiaan monissa Aasian maissa on vielä jäänteitä Brittiläisten siirtomaa-ajoissa mm. vasemmanpuoleinen liikenne. Itsellänikin on monesti käynyt nolosti kun oon vaan muina miehinä vastaantulevien kaistalla kävellyt. Hihii matkailu avartaa :)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Aijaa vitsit hauska kuulla! Ja loogistahan toi on :) Hahah todellakin… Mutta nimenomaan matkailu avartaa ;)

   xx

   Reply
 13. Anonymous January 27, 2012

  Laukun laittaminen lattialle on aasialaisten mielestä myös erittäin epähygieenistä, laitetaanhan laukku toisessa tilanteessa myös pöydille (vaikka kotona eteisen pöydälle), ja sinne ei haluta niitä julkisen tilan lattiapöpöjä… Samoin vessa on heidän mielestään hygieenisempi, kun ei kosketa istuinta.

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Ajattelinkin että senkin takana saattaa piiletä tama hygieniakysymys ja ihan fiksuahan se on :) Ja pitäähän toi vessa juttu ihan paikkaansa, mutta jotenkin noi vessat oli aina vähän huolimattomammin siivottu ja heh se ehkä nosti kynnystäni edes kokeilla :D Muistan kyllä aikoinani vierailleeni jossain maassa missä ei muuta vaihtoehtoa ollutkaan!

   xx

   Reply
 14. Maria January 27, 2012

  Voi että, tympeitä tommoset lupa-asiat. Hidastamassa aina kaikkea :D

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Jep :D Ja kun noita kiristetään ja kiristetään… Yhdessä kohteessa luvat jäi saamatta, kun WC:n ovesta ei kuulemma mahdu pyörätuoli? Ja asunto oli viidennessä kerroksessa ilman hissiä, että miten se pyörätuoli yleensäkään pääsee koko asuntoon? Hohhoijaa :D

   xx

   Reply
 15. Mipsukka January 27, 2012

  Kulttuurierot ovat kyllä hauskoja, joskin jotkut välillä myös raivostuttavia. ;) Australiassa ehkä itse ensin törmäsin siihen, että tuntuu että käteinen raha on suorastaan välttämäton. Lähes jokapaikassa on minimisumma, ja vasta sen ylimenevät ostokset saa maksaa kortilla. Pienien summien maksamista kortilla pidetään nolona. Lisäksi 99% ravintoloissa saa vain yhden laskun eli jos on isolla porukalla ei jokainen saa omaa laskuansa vaan yhden yhteisen. Ja silloin tarvitaan taas sitä käteistä, koska eivät veloita montaa korttia ja harvemmin kehtaa kenellekään jättää yksin maksettavaksi monensadan laskuja. ;) Todella monet myytävät tuotteet ovat valmistettu täällä ja siitä ollaan ylpeitä. Kotimaisuutta todella suositaan. :) Ihmiset ovat rennompia ja alkavat helpommin juttelemaan täysin vieraille ihmisille toisin kuin Suomessa. Paikallinen “No worries”-kulttuuri myös todella näkyy monessa asissa arjessa. Niin hyvässä, kuin huonossa. ;) Työelämässä oli ehkä yllättävintä faxin runsas käyttö. Todella monet asiakkaat laittavat tilauksia faxilla ja joskus papereita pitää myös faxata takaisin, koska kaikki eivät halua niitä skannattuina sähköposteihinsa. Niin ja täällä on sama kuin Singaporessa, että liukuportaissa seisotaan aina vasemmalla ja myös kävellessä väistetään ihmisiä toiselta puolen kuin Suomessa. :) Täällä on tosin myös autoilussa vasemmanpuoleinen liikenne, en enää itse muista oliko sama Singaporessa? :) Tulee jo liian pitkä vastaus, mutta muistin vielä yhden ärsyttävän asian vessoista! Ovet aukeavat aina vessaan sisääpäin, mikä on joskus hankalaa kun koppi on jo muutenkin todella pieni. Yritä siinä sitten taiteilla ettet koske mihinkään koppiin mennessä tai poistuessa. ;)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Hei vitsi hauska kuulla noita juttuja :) Vitsit toi käteiskulttuuri on kyllä pepusta… Itse vältän käteisen käyttämistä, sitä tulee ehkä nostettua just viikonloppuisin ulos mennessä tms. Ja kummaa että laskuakaan ei saa jaettua :o Hankalaa, mutta ilmeisesti käteistä pitää vaalia!
   Olen kyllä kuullut tost “no worries”-kulttuurista niin paljon. Aussit ovat kuulemma niin sosiaalisia, ulospäin suuntautuneita ja positiivisia! Sama tuli todistettua myös meidän reissulla, kun paljon Ausseja oli myös lomailemassa :)
   Ihmeellistä tuo faxin käyttö :D Luulisi että se oltaisiin unohdettu jo 90-luvun jälkeen!

   Jeps Singaporessa oli myös autoilussa vasemmanpuoleinen liikenne, menee vissiin toi liukuporras juttu ja autoilu käsi kädessä :D

   xx

   Reply
 16. aurinkoinen January 27, 2012

  Haha, vähä hauskaa ku saa laukullekin oman tuolin :DD No kiitos noista tiedoista kummiskin, jos joskus vaikka noita tarvitsenkin :) hih

  Mukavaa loppupäivää sinulle! :)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   No kyllä :D Ja kiitos samoin sinulle ihana! <3

   xx

   Reply
 17. Anonymous January 27, 2012

  Vähän erilainen aihe.. :) Ite oon myös huomannu parissa maassa, että ravintoloissa saa odottaa tunti tolkulla laskua. Kaikista eniten ärsyttää se, kun vihdoin oot saanut sen laskun “tilattua” niin sitten saat odottaa vielä toisen tunnin, että se tuodaan pöytään. (Tietenkin siinä vaiheessa, kun odotat laskua niin toinen tarjoilija tulee kysymään, että saako olla lisää juotavaa tai jälkkäriä) Toi käsilaukkupenkki vois tulla mun puolesta myös Suomeenkin!:D Mä en koskaan laita laukkuani maahan, koska muuten “ei ole rahaa” ;) ja muutenkin on hirveetä laittaa käsilaukkua lattialle. Yleensä laitan laukkuni viereiselle tuolille tai pidän sylissä.

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Jep aika off topic :D Siis joo toi lasku juttu on ihan totta! En tiedä johtuuko se oikeasti vaan henkilökunnan puutteesta / kiireestä vai onko se joku kohteliaisuus kysymys! Mutta joo pitäis alkaa puhua käsilaukkupenkin puolesta :D En oo täällä törmännyt sellaseen Michelin tähdenkään ravintoloissa!

   xx

   Reply
 18. Maria January 27, 2012

  Meilläkin oltiin keretty aloittaa remontti jo joiltain osin asuntoa ennenku tuli tämä lakimuutos että kaikista remontoista täytyy ilmoittaa ja taloyhtiön hallitus isännöitsijän kanssa sitten käsittelevät nämä. Tuntui todella järkevältä ilmoittaa siinä vaiheessa juttuja mitä oltiin jo keretty tehdä ja pyytää ns. lupaa niihin. Toinen asia mikä mua on suututtanu aika paljon on tämä pakolliseks tullu rakennusvalvoja-juttu. Meilläkin pienen kylppärin remontissa rakennusvalvoja joutuu käymään neljä kertaa, viipyy yhdellä käyntikerralla minuutin verran (koska sattuu olemaan allerginen meidän kissoille) ja sutaisee nimen papereihin et kaikki on kunnossa. Lopulta siitä saadaan lähemmäs 500 euron lasku, eli pieni rahastuksen maku noissa uusissa lakipykälissä. Huhhhui. Remontissa kun noita menoeriä sattuu olemaan melkoisesti (varsinkin jos omaa kalliin maun) niin mieluummin tuonkin valvojan laskuttaman summan käyttäis vaikkapa johonkin oikeasti hyödylliseen ja järkevään.

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 27, 2012

   Joo siis ihan naurettava just toi rakennusvalvoja säädös, harmi kun ei saada mistään tutun kauttakaan diiliä :( Pakko mikä pakko! Mutta ihan huuhaata nää kaikki säädökset! Ymmärrän kyllä että tarkkaa pitää olla, mutta joku raja näissäkin :D

   xx

   Reply
 19. RagDoll January 27, 2012

  Näitä erilaisia tapoja on aina hauska lukea. =)

  Ääk, en voi sietää noita reikävessoja lattiassa. Noihin on törmännyt muissakin maissa ja vielä tähän mennessä olen pystynyt välttämään niiden käyttöä. ;)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 28, 2012

   Hahha jeps :D Ja joo reikävessat äää… Mä oon vissiin joskus joutunut kokeilemaan, en suosittele :D

   xx

   Reply
 20. Anonymous January 28, 2012

  Hei! Shanghaissa (Kiinassa) jotain vuosia asuneena, voin todeta, että aasian maissa toimitaan melko samalla tavalla. Singaporessa ja Japananissa olevat tavat ovat melko samanlasia kuin Kiinassa, kuten liukuportaat, käyntikorttien&maksukorttien ojentaminen, vessat, märät sateen varjot ja laukkujen pitäminen lattialla. Kiinan isoimmissa kaupungeissa en ole koskaan nähnyt ihmisiä jotka olisivat pitäneet käsilaukkuja lattialla (epähygieenista) vaan he pitävät niitä ainakin sylissä tai tai viereisellä penkillä. Suomessa käydessä en kestä sitä, että ihmiset pitävät laukkujaan esim. ravintolanlattialla, vaikka onhan suomessa paljon puhtaampaa. SH metrossa sain joskus kauhistuneita katseita kuin pidin työlaukkuani lattialla, mutta se oli aivan liian painava kokoajan kannettavaksi. Aasiassa ravintolan laskun maksaminen aika yleistä suorittaa suoraan kassalle ja ehkä hienommissa paikoissa maksua voidaan tulla pitkän ajan jälkeen kysymään (jos haluaa nopeaa toimintaa pitää itse pyytää lasku). Itse koen, että jotkin tavat on hieman hassuja ja turhia, kuten hassun äänen (mässyttäminen) pitäminen syödessä joka osoittaa ruuan valmistajalle kiitosta… tämä tapa on lähtöisin japanista… mutta kaikki kiinassa tekevät sitä, koska on hyvä tapa ja myös hieman “muodikasta”! :D

  Mutta maassa maan tavalla….. :)

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 28, 2012

   Shanghaihin, Honkkariin tai Pekingiin haluun ehdottomasti jossain vaiheessa :) Vitsit ihanaa kun jaksoit kirjoittaa noin pitkään, todella hauskoja ja mielenkiintoisia eroja :) Mutta haha toi mässyttäminen on kyllä todella hassu juttu ja eroaa kieltämättä siitä mihin me ollaan Suomessa tottu :D Mutta indeed maassa maan tavalla!

   xx

   Reply
 21. Anonymous January 30, 2012

  Hei, kyselin Singaporen kollegaltani tuota käsilaukkupenkkiasiaa ja laskuasiaa.
  Hän sanoi, että todellakin henkilökunta Singaporen ravintoloissa on koulutettu tunnistamaan merkkilaukut, joille sitten aina tuodaan penkki. (halpiksille sitten kait ei?) ja lasku tosiaan pitää AINA pyytää. Muuten sitä ei tuoda. Kiva postaus muuten matkastasi, ihania kuvia!

  Reply
  • Alexa Aavarinne January 30, 2012

   Oho aika jännä homma toi merkkilaukku juttu :D! Joo siis kyllä me aina yritettiin pyytää laskua, mutta kun kontaktia ei meinannut millään saada… Kyllä se sitten 45min odottelun jälkeen saatiin ja sitten sen jälkeen vielä odoteltiin vartti laskua :D

   xx

   Reply
   • Alexa Aavarinne January 30, 2012

    Ja kiitos vielä hei :)!

    Reply
 22. Anonymous March 14, 2013

  Oi! Sulla on ihana blogi ja mielenkiintosia juttuja, oon koukussa.. :D
  Asun pohjois-pohjanmaalla ja täällä on yks kiinalainen ravintola jossa kortti ojennetaan juurikin noin kaksinkäsin :D Eka kerta oli aika hämmentävä :)

  Reply
  • Alexa Aavarinne March 14, 2013

   Voi kiitos <3! xx

   Reply