Kaikki työpaikkani ja palkkani

uskalla-yrittaa

Elisa ja Sara kirjoittivat mielenkiintoiset postaukset edellisistä työpaikoista, joten ajattelin että olisi itsekin hauska tarttua haasteeseen. Zarrossa olen ollut aina enemmän tai vähemmän läsnä, mutta sen lisäksi on tullut kartutettua kokemusta muualtakin.

1. Vaatekaupan apulainen
Ensimmäinen työni oli 13-vuotiaana pienen vaatekaupan kiire – ja viikonloppuapulaisena. En tiedä että saako noin nuorena edes tehdä töitä (?), mutta tein tosiaan pienessä putiikissa apulaisen hommia. Tykkäsin kovasti asiakaspalvelutyöstä ja onnistuneista kaupoista tuli aina hyvä mieli. Olin kyseisessä firmassa kolme vuotta auttamassa ja palkkaa sain 7€ / tunti.

2. Tiskari
14-vuotiaana kaipasin lisää työvuoroja, joten tein vielä iltatöitä tiskarina yhdessä Ullanlinnassa sijaitsevassa ravintolassa. Työtehtäviini kuului pääasiassa tiskaamista ja roskien vientiä. Parasta työssä oli ne herkulliset ruoat mitä sai ruokatauolla keittiössä syödä. Italialainen kokki teki ihanaa tiramisua, joka on jäänyt erityisesti mieleeni. Palkka oli ravintola-alan minimi, joka taisi olla siihen aikaan 6,45€ tai jotain vastaavaa.

3. Lastenvahti
Kun lopetin tiskarin hommat 15-vuotiaana, niin vaateliikkeessä työskentelyn lisäksi aloin hoitamaan tuttaviemme lapsia aina satunnaisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Muutama ihana lapsi on jäänyt erityisesti mieleen ja heitä näen edelleen aina satunnaisesti. Tätä tein vielä muutamia vuosia sitten ja näköjään olen asiasta postaillutkin.

4. Studioassari
Yläasteaikaan olin myös valokuvausstudiolla assistenttina, sillä olin super kiinnostunut valokuvaamisesta. Tein hommia aina keikkaluontoisesti ja niistä maksettiin aina assaripalkka per keikka.

5. Vaateliike nro 2
Sain lukion ensimmäisellä luokalla enemmän vuoroja silloin Bulevardilla sijainneesta pienestä putiikista. Olin aikuislukiossa ja koulunkäynti oli suhteellisen kevyttä, joten pystyin tekemään paljon tunteja. Palkka ei silloinkaan päätä huimannut 7,50€ / h. Vuoroja tein kuitenkin paljon ja asuin silloin vielä kotona, joten tulot olivat ihan mukava lisä.

6. Ketjuvaateliike
Edellinen työpaikka muutti bisnesmuotoa ja fyysinen liike lopetettiin, niin hain töitä toisesta vaateliikkeesta Forumista. Pääsin töihin ja tein 30 tuntisen sopparin lukion ohelle. Palkka meni TES:in mukaan ja kun kokemusta oli jo karttunut, niin pohjapalkka oli muistaakseni hiukan yli 10€ /h. Siihen vielä ilta – ja viikonloppulisät päälle, niin palkka tuntui jo ihan mukavalta kun kuluja ei kovasti ollut.

7. Zarro
Lähdin ketjuliikkeestä vajaan vuoden jälkeen, sillä vaihtuvuus työntekijöissä oli iso ja työilmapiiri kärsi siitä. Samaan aikaan äiti kaipasi yhtä täyspäivästä työntekijää liikkeeseen, joten aloitin ensimmäistä kertaa Zarrossa kokopäiväisenä. Lukiokin oli sopivasti juuri samalla viikolla päättynyt, joten tämä tuli täydelliseen saumaan. Nyt kun oli jo ehtinyt näkemään minkälaista työn tekemien oikeasti on, niin oli ihan eri lähtökohta tulla perheyritykseen töihin. Muistaakseni ensimmäisen vuoden ajan nettopalkkani oli 1700€ /kk ja sen jälkeen olen saanut yhden palkankorotuksen.

8. Yrittäjä
Vuonna 2011 aloitin blogini ja yrityksen perustin seuraavana vuonna. Zarrossa olen jatkanut siitä huolimatta, joskin työpäivät ja työnkuva on muuttunut aika paljon kuluneiden vuosien aikana. Alkuun tein kuutta päivää viikossa ja nykyään teen 3-4 päivää, josta osan etänä. Yrittäjänä ensimmäisinä vuosina tulot eivät olleet kummosia, mutta portaaliin (MyCosmo) päästyäni yrittäjyys alkoi kannattamaan. Tuolta ajalta palkkatulot ovat salassapitosopimuksen alaisia, mutta palkka vastasi suunnilleen toimittajan perusliksaa. Nykyään työnkuvaani yrittäjänä kuuluu paljon muutakin blogin pyörittämisen lisäksi, eli esimerkiksi sisällöntuotantoa yrityksille, konspetointia, somekanavien ylläpitämistä ja vaikka mitä. Vaikka yrittäminen ei aina ole herkkua (välillä tuntuu joutuvansa maksamaan itsensä kipeäksi ennakkoveroista ja YEL-maksuista), niin en kyllä vaihtaisi päiväkään. Parasta on se että työpäivät on kovin erilaisia ja koska tahansa voi tulla puhelu, joka muuttaa koko kuukauden tai vaikkapa koko vuoden. Toistaiseksi olen yrittänyt toiminimellä, mutta vuodenvaihteessa vaihdan yhtiömuodon osakeyhtiöksi.

uskalla-yrittaa4

We have had this ”My First 7 Jobs Tag” in Finland going on, so I thought that it would be fun to share my ”career” story as well.

1. Boutique assistant
I started when I was around 13 years old and I mostly worked during the weekends and holiday / summer seasons.

2. Restaurant assistant
I started here when I was 14, because I wanted to work during the evenings. I still continued working at the boutique but it was really nice to work after school as well. I mostly washed dished and took care of garbage. That’s pretty intense! I really liked it though, never complained.

3. Babysitter
After quitting at the restaurant (when I was fifteen) I started baby sitting kids after school. Mostly during evenings and weekends.

4. Studio assistant
Around that time I also worked at a studio, helping a photographer after school. It was really interesting!

5. Salesperson at a boutique
I worked at a clothing boutique during my high school years. I worked there a couple of years and I really enjoyed working there.

6. Salesperson at a chain store (selling mostly clothing and accessories)
Later on I started working at a chain store for almost an year and it was my first real job, even though it was during my last year in high school. I worked 30 hours a week and really liked it, but I couldn’t see myself making a career out of it. The days were really hectic and the working hours were anything from 7 A.M to 22 P.M.

7. Full time at my mom’s store Zarro
After working almost an year at the chain store, when I graduated from high school, my mom needed extra help at Zarro. So I started working there full-time, usually six days a week. I also started my blog at the exact same time.

8. Blogger / Entrepreneur
I started my blog as a hobby and I loved it since I started, back then it wasn’t really a business. I started my own company after blogging an year. At first I didn’t make that much money out of it, but after closing a deal with Cosmopolitan (four years ago) I could fully support myself with blogging. Nowadays I’m doing a lot of different things around my company, I also create content for other companies, give consultation regarding social media and much more. Even though I’m working pretty much around the clock, I wouldn’t change a day as an entrepreneur – because I love what I do.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

38 comments

 1. Miia November 17, 2016

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Ja aivan ihanat kuvat (kuten aina!) <3

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Kiitos ihana! Tosi mukava kuulla että tykkäsit postauksesta :) xx

   Reply
 2. Outi November 17, 2016

  Pakko todeta että sä kyllä kerta toisensa jälkeen onnistut yllättämään avoimuudellasi. Tosi kiva että kerrot töistäsi ja uskallat avata palkkatasoa, se antaa varmasti perspektiiviä nuorille lukijoillesi jotka ihailevat elämääsi. Kiitos jälleen :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Kiitos mukavasta kommentista Outi! Ja mun mielestä on nimenomaan kivaa avata näitä asioita, jotta ihmiset ymmärtävät että ei täällä olla kaikkea saatu heti vaan vaikka minkälaisia hommia on tullut paiskittua. :) xx

   Reply
 3. Ida November 17, 2016

  Mielenkiintoista! Kovasti vaihtelee se, miten halutaan olla koulun kanssa samaan aikaan töissä, mä ihmettelen miten olet ehtinyt lukea ollenkaan lukioaikana jos 30h soppari jo silloin ollut. Itse en todellakaan olisi ehtinyt tehdä töitä tuohon elämänaikaan ilman, että koulu olisi kärsinyt :D

  Mistä noi ihanan näköiset silmälasit on? Minkä merkkiset?

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Joo se on kyllä ihan totta! Nyt kyllä itsekin mietin että miten mä handlasin kaiken,kun silloin harrastin lisäksi vielä kilpacheerleadingiä. Mutta kai mä olen aina ollut tällainen kummajainen joka haluaa ahtaa kalenterinsa mahdollisimman täyteen :D Lasit on muistaakseni Pradan! xx

   Reply
 4. Sandra November 17, 2016

  Tässähän ei sinänsä tullut mitään paljastuksia, kun kaikki nuo paljastamasi palkat on ihan TES:n mukaisia joten kuka tahansa ne netistä voi etsiä :) Ja sitten taas ne kiinnostavat palkat, joita ei voi mistään päätellä, jätit kertomatta :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Kyseessä ei ollutkaan mikään suuri paljastuspostaus. Mielestäni tällaisia postauksia on vain mielenkiintoista lukea, kun en itsekään tiedä mitä bloggaajakollegat ovat nuoruudessaan työkseen tehnyt. Kuten jo postauksessa kirjoittelinkin, niin muutamia palkkoja en salassapitosopimukseen nojaten voi paljastaa – se on varmasti ihan ymmärrettävää se. Tosin verotiedothan on tässä maassa ihan julkisia… Toivottavasti sait tästä kuitenkin jotain irti, pahoittelen jos otsikointi johti sinut harhaan :) xx

   Reply
 5. E November 17, 2016

  Oliko sulla vinkkiä mistä saisi ostettua käytettyjä merkkilaukkuja? :) mitkä laukut ovat mielestäsi in nyt tai lähinnä mitkä itseesi himottaisi ostaa :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Facebookissa on asiaan perehtyneitä ryhmiä esim. Design Corner ja sitten on toki Ebay ja Vestiare Collective, mutta en ole kyllä mikään ekspertti asian suhteen :D Mungolife-blogin Anna on ehkä taidokkaampi näiden suhteen, kannattaa siis kysyä häneltä :) xx

   Reply
 6. m November 17, 2016

  kiva postaus! :) mistä muuten katsot tota solsidania? :D

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Jee kiitos! Katson Cmore -kanavapaketin kautta, jota voi siis katsoa netistä :) xx

   Reply
 7. Jonna November 17, 2016

  Olisi kiinnostavaa tietää miksi haluat vaihtaa yhtiömuotoa? Ymmärrän toki, jos et tällaiseen kysymykseen halua vastata :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Joo tietysti voin vastata! Toiminimi oli ihan hyvä alkuun, mutta tulojen kasvaessa osakeyhtiö on järkevämpi ratkaisu. Voi esim. nostaa osinkoja pienemmällä veroprosentilla, mikä on ihan fiksua jos vain malttaa nostaa niin pientä palkkaa että pystyy kerryttämään pääomaa. Tietysti toiminimeä pitäessä olen myös itse vastuussa ja osayhtiössä yhtiö on vastuussa. Eli siis pidemmän päälle järkevä ratkaisu :) xx

   Reply
 8. HM November 17, 2016

  Kiva postaus, reilu ja suora. Matkasi tulee selväksi, koska varmasti moni miettii miten olet päätynyt nykyiseen “työhösi”. Näitä postauksia olen nähnyt siellä täällä, aina mielenkiintoista lukea. Olen miettinyt omaakin työhistoriaani ja jessus kun olen hypännyt työstä toiseen. Kärsimättömyys ja nopea tylsistyminen taitaa olla perisyntini.

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Kiva kuulla, kiitos! :) Just näin! xx

   Reply
 9. Pinja November 17, 2016

  Wou yhtiömuodon vaihtaminen särähti kyllä omaankin silmään! Wau, ei voi muuta sanoa. Itsekin haaveilen yrittäjyydestä, alaa ei tosin vielä ole mutta ehkä se kauppiksen kautta aukeaa ;-) osakeyhtiössä on kyllä paljon hyviä puolia, silti yllätyin että toiminimestä heti Oy:hyn! :)

  http://pinjafin.com/

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Kyllä se varmasti kristallisoituu vuosien varrella :) Toiminimeä on tullut pyöritettyä nyt neljä vuotta, niin tuli sellanen fiilis että on fiksua ja luontevaa vaihtaa oy:ksi. Kyllä tässä toki vähän paperityötä saa taas tehdä että saa pyörät pyörimään, mutta se on pidemmän päälle kannattava ratkaisu :) xx

   Reply
 10. Emmi November 17, 2016

  Kävitkö koko lukion siis aikuislukio-periaatteella vai vain tuon ensimmäisen vuoden? Aivan upeat kuvat taas :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Melkeen koko lukion aikuislukiossa, muutamat ekat kurssit kävin “normaalissa lukiossa” :) xx

   Reply
 11. pepa November 17, 2016

  Ihanan avoin ja inspiroiva postaus. Sunlaisten ubernaisten yritystouhuista lukee aina niin ylpeenä :)

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   No ihana olet, kuule kiitos! Etenkin kun tämä viikko on ollut nimenomaan yhtä yrittämistä :D Huomenna lisää siitä heh! xx

   Reply
 12. Jenni / big mamas home November 17, 2016

  Todella mielenkiintoien postaus. Varsinkin nyt, kun itse mietin työpaikan vaihtoa, ihan vain vaihtelun vuoksi.

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Jee, mukava kuulla kiitos! :) xx

   Reply
 13. papukaisa November 17, 2016

  #bossgirl <3

  Reply
  • Alexa November 17, 2016

   Haha ihana olet! xx

   Reply
 14. Nelli November 18, 2016

  Tosi kiva postaus! Itselläni ikää vasta 20 vuotta ja lukion jälkeen viettämät toivottavasti vain 2 välivuotta ovat ihan korvaamattomat. Tähän asti olen kunnolla ollut töissä vasta 2 työpaikassa, ensimmäinen mansikanmyyjänä ja toinen nykyinen liikennemyymälätyöntekijänä. Kummassakin palkka ollut oikein hyvä kotona asuvalle, 10,67€/h plus lisät mitä tulee välttämättäkin kun kyseessä vuorotyö. Parhaimpana kesäkuukautena palkka muistaakseni ollut 2100€ verojen jälkeen ja vuodessakin on saanut tienata lähemmäs 20000€ mistä säästössä jo kymppitonni. Työnteko on mielestäni arvokasta nuorelle, vaikka opiskelemaan pääsy on nykyään jotenkin painostettu asia. Itse en kadu koska vihaan olla velkaa ja opintolainan ottohan sitä merkitsee.. Upeaa että olet saanut kaltaisen uran, ihailen xx

  Reply
  • Alexa November 18, 2016

   Ihan loistava stoori! Kiitos, tulipa hyvä mieli. Vau ja jatka hei samaan malliin :) xx

   Reply
 15. Tuija November 18, 2016

  Hei! Puhuitko jossain postauksessa, että olisi luopumassa Acnen velocity takista? Muistanko ihan väärin?! Facebookin Design Cornerissa joku etsii nimittäin juuri sitä takkia. Jos olet myymässä niin toivottavasti myyjä kohtaa, ostaajan! :)

  Reply
  • Alexa November 18, 2016

   Joo, se on itse asiassa varattu tällä hetkellä :D Mutta kiitos kovasti vinkistä! xx

   Reply
 16. utelias November 18, 2016

  Haluisitko kertoa jossain postauksessa enemmän yrittäjyydestä? Oon käsittänyt, että aika raadollista hommaa ja tarvii todellista perehtymistä asioihin, että osaa hoitaa kaikki jutut itse.
  Miten muuten yrittäjänä, onko sulla olemassa semmoinen ns. palkkapäivä itsellesi vai tuleeko rahaa tilille ja käyttöön sitä mukaa kun yhteistyökumppanit niitä makselevat? Olen joskus kuullut kampaajaltani, että säästäminen on pirun hankalaa yrittäjänä kun ei tule semmoista könttäsummaa tilille kerran kuukaudessa :D

  Reply
  • Alexa November 18, 2016

   Kirjassa on yrittäjyydelle omistettu oma kappale, mutta voin toki tässäkin vähän avata asiaa.Eli vastaus kysymykseesi on joo ja ei :D Esim. Blogimedian kautta tulevat tulot tulevat palkkapäivän tapaan kerran kuussa, mutta jos itse myyn vaikka Instagram-kamppiksen niin palkka tulee siitä sitten kun yhteistyökumppanini on laskunsa maksanut. Eli joo aika hasardia hommaa siis :D Onneksi yhtiömuodon muututtua rahakuviotkin selkenee, kun on selkeästi oy:ssä on oltava firman kortti / tili ja sitten henkilökohtaiset raha-asiat täysin erillään. Silloin maksetaan firmalta palkka henkilökohtaiselle tilille, vähän kuin olisi palkkatöissä. :) xx

   Reply
 17. Ada November 18, 2016

  Ihana postaus, todella mielenkiintoinen! :) Itseäni kiinnostaa tosi paljon yrittäjyys yms. joten on tosi kiva kuulla jonkun omia kokemuksia siitä. Oot kyllä ollut uskomattoman ahkera, ihanaa, että ahkeruus on selvästi tuottanut tulosta sun uralla! :D

  Reply
  • Alexa November 19, 2016

   Jee ihanaa että tykkäsit! Ja voi kiitos :) xx

   Reply
 18. Minna / Kotona ja kaukomailla November 20, 2016

  Todella mielenkiintoinen juttu ja reipasta avoimuutta, jota kaipaisin enemmän paitsi blogeihin, myös ihan suomalaiseen yhteiskuntaan! Olen niitä jotka eivät ole ikinä ymmärtäneet raha-asioihin liittyviä tabuja, sillä monissa muissa maissa niistä puhutaan melko avoimesti eivätkä ne ole mikään mörkö. Monethan ajattelevat, että esim. palkoista puhuminen aiheuttaisi lisää kateutta ja katkeruutta, mutta itse uskon että asia olisi juuri päinvastoin. Mitä siinä kyräilemään ja arvailemaan jos olisi faktoja tarjolla! Ja kuten jutustakin huomaa, niin pienestä pitäen olet töitä tehnyt ja pienillä palkoilla, eli ei mikään tule ilmaiseksi vaikka monin voisi niin luulla ja pitkä tie on kuljettu nykyiseen tilanteeseesi.

  Vaikka itse työskentelen alalla jossa palkkani on jo huipussaan, on se silti suomalaisittain melko matala eli hanskaan jää sellaiset pari tonnia – tai jäisi, jos tekisin kokoaikaista työtä toisin kuin nyt. Haaveenani olisi joskus yhdistää leipätyö ja pienimuotoinen yrittäjyys hieman laajemman tulovirran toivossa, joten olen lukenut tarkasti kaiken mitä olet yrittäjyydestä kirjoittanut sillä se antaa inspiraatiota ja pohdittavaa itsellekin. :)

  Reply
  • Alexa November 20, 2016

   Voi kiitos ihana pitkästä kommentistasi! Olen samoilla linjoilla kanssasi :) xx

   Reply
 19. B November 20, 2016

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjotuksesta ja rohkeasta avoimuudesta! Sun työhistoria ei kyllä yllättänyt, sillä mun mielestä sun tekemisestä (2 työpaikkaa, blogin hyvä taso, asuntoprojektit) huomaa, että olet olet ahkera ja tottunut tekemään työtä menestyksen eteen :)

  Joskus alkusyksystä Twitterissä pyöri se “7 viimeisintä työpaikkaa” tms, johon osallistuin ihan omana itsenäni (tosin huomasin että mulla on ollut tähän mennessä vain 4 työpaikkaa ja nykyiseen olen sen verran tyytyväinen ettei ole lähtöaikomuksia :)). Tähän en harmikseni rohkene lähteä blogissani mukaan, sillä värikäs työhistoriani tuhoaisi anonymiteettini samantien jos joku tuttu eksyisi lukemaan sen.

  Ps. Sain vihdoin eilen käsiini uusimman Avotakan, ja vaikka asuntoprojektinne parikin kertaa läpi lukeneena siinä ei ollut hirmuisesti paljon uutta asiaa, niin silti mielenkiintoinen juttu ja ei voi kuin unelmoida että itsellä olisi samanlaista sisustussilmää!

  Reply
  • Alexa November 20, 2016

   Voi ihana olet! Tulipa hyvä mieli tästä kommentista! Pitääkin tutustua blogiisi paremmin :) xx

   Reply