HÄIDEN JÄRJESTÄMINEN ULKOMAILLA

january 31, 2019, wedding

Monia tuntuu askarruttavan häiden järjestäminen ulkomailla, enkä itsekään aikoinaan löytänyt kokemuksia Suomeksi, joten ajattelin että kokoan teille hiukan vinkkejä ja ajatuksia.

Mitkä asiat täytyy järjestää etukäteen,  jos menee ulkomailla naimisiin?
Tein paljon taustatyötä ja tulin siihen tulokseen että on järkevintä mennä Suomessa maistraatissa naimisiin ennen varsinaista hääjuhlaa ja järjestää sitten hääjuhlissa “vain” muodollinen seremonia. Se oli käytännön kannalta helpointa, sillä Italiassa paperityö olisi ollut huomattavasti monimutkaisempaa. Seremonia oli silti yhtä herkkä ja tunteikas, vaikka virallinen osuus olikin jo Suomessa hoidettu. Harva edes tiesi missä, koska ja miten nimet laitettiin paperiin, kun se ei ole juhlan tai vieraiden kannalta oleellinen asia.

Miten virallinen osuus maistraatissa käytännössä onnistuu?
Maistraatin sivuilta voi varata ajan vihkimiseen, mutta sitä ennen täytyy olla avioliiton esteiden tutkinta hoidossaAvioliiton esteiden tutkinta tehdään kaikille avioliittoon aikoville pareille. Siten varmistetaan, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle, kuten voimassa oleva avioliitto tai rekisteröity parisuhde, lähisukulaisuus, alle 18 vuoden ikä tai ottolapsisuhde. Avioliiton esteet tutkitaan pääsääntöisesti väestötietojärjestelmästä saatavien tietojenavulla. Esteiden tutkinnalle on hyvä varata aikaa 1-2 viikkoa. Mikäli on tarkoitus muuttaa sukunimeä vihkimisen yhteydessä, tulee maistraatille myös toimittaa nimenmuutoshakemus. Kaiken tämän voi hoitaa sähköisesti ja nopeasti ajanvarauksen yhteydessä.

Itse tilaisuus on hyvin nopea ja koruton tapahtuma, johon on varattu 10 minuuttia. Tilaisuuteen sopii tulla ihan kunnon häätamineissa, tai sinne voi mennä halutessaan vaikka villapaidassa. Kaksi todistajaa tarvitaan paikalle (enemmänkin saa toki tulla!), ja todistajat voi tulla omasta takaa tai tarvittaessa maistraatilta voi pyytää todistajia paikalle. Todistajaksi kelpaavat yli 18-vuotiaat.

Kuinka monta viikkoa aikaisemmin maistraattiin kannattaa mennä?
Me menimme suunnilleen kuukausi ennen hääjuhlaa, jotta ehdin saamaan uuden passin ja luottokortin ennen reissua. Mahdollinen uusi sukunimi tulee voimaan heti vihkimisen jälkeen. Mikäli sukunimi vaihtuu, uudet henkkarit täytyy tilata 3kk kuluessa avioitumisesta.

Miten juhlien järjestäminen ulkomailla onnistuu?
Suosittelen valitsemaan paikan joka hoitaa myös häiden suunnittelun (teidän ohjeiden mukaan) alusta loppuun. Toki jokaisessa kohteessa on myös hääsuunnitelijoita, joiden palveluita voi hyödyntää. Suosittelen käymään hääpaikalla vähintään kerran ennen juhlien järjestämistä (ottamaan videoa ja kuvia itselle muistin virkistykseksi), ja rakentamaan selkeän briiffin joko hääpaikalle tai hääsuunnittelijalle teidän toiveista. Mitä koristeisiin ja juomiin ym. tulee, niin suosittelen ottamaan kaikki paikan päältä, sillä ainakin italialaisella postilla oli tapana hävittää / rikkoa kuormia..

Kaikki sovitut asiat, aikataulut ja hinnat kannattaa dokumentoida kirjallisesti, jotta minimoi häiden ympärille tulevan hässäkän ja epäselvyydet.

Kuinka monta päivää aikaisemmin on hyvä mennä paikan päälle?
Mitä aikaisemmin sitä parempi! Vaikka suunnitelmat on tehty, niin juhlat rakentuu kuitenkin vasta paikan päällä. On siis hyvä mennä ainakin muutama päivä aikaisemmin juhlapaikalle, jotta ehtii myös rentoutumaan ennen varsinaista juhlaa.

Kannattaako usean päivät juhlat järjestää?
Se on toki budjettikysymys, mutta mielestäni jos ulkomaille asti lähdetään, niin viikonlopusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja sen voi suunnitella budjettiystävällisestikin. Esimerkiksi perjantaina voi kutsua vieraat vaikka tervetuliaismaljalle ja sunnuntaina kokoontua aamupalan ääreen, jos vieraat asuvat samassa paikassa.

Oliko häiden järjestäminen ulkomailla stressaavaa?
Ei ollenkaan! Voisin järjestää samat juhlat vaikka joka vuosi, kun se meni niin mukavasti. Stressaaminen on ihan turhaa, kun on kerran tehnyt selkät ohjeet ja loput rakentuukin sitten hääpäivänä. Jos joku menee vähän sinnepäin, niin sillä ei ole juhlatunnelman kannalta mitään merkitystä, kunhan hääpari pysyy hyvällä fiiliksellä!

Photos by Patrick Karkkolainen

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *