HÄIDEN JÄRJESTÄMINEN ULKOMAILLA

Monia tuntuu askarruttavan häiden järjestäminen ulkomailla, enkä itsekään aikoinaan löytänyt kokemuksia Suomeksi, joten ajattelin että kokoan teille hiukan vinkkejä ja ajatuksia.

Mitkä asiat täytyy järjestää etukäteen,  jos menee ulkomailla naimisiin?
Tein paljon taustatyötä ja tulin siihen tulokseen että on järkevintä mennä Suomessa maistraatissa naimisiin ennen varsinaista hääjuhlaa ja järjestää sitten hääjuhlissa “vain” muodollinen seremonia. Se oli käytännön kannalta helpointa, sillä Italiassa paperityö olisi ollut huomattavasti monimutkaisempaa. Seremonia oli silti yhtä herkkä ja tunteikas, vaikka virallinen osuus olikin jo Suomessa hoidettu. Harva edes tiesi missä, koska ja miten nimet laitettiin paperiin, kun se ei ole juhlan tai vieraiden kannalta oleellinen asia.

Miten virallinen osuus maistraatissa käytännössä onnistuu?
Maistraatin sivuilta voi varata ajan vihkimiseen, mutta sitä ennen täytyy olla avioliiton esteiden tutkinta hoidossaAvioliiton esteiden tutkinta tehdään kaikille avioliittoon aikoville pareille. Siten varmistetaan, ettei kihlakumppaneilla ole Suomen avioliittolaissa mainittuja esteitä avioliiton solmimiselle, kuten voimassa oleva avioliitto tai rekisteröity parisuhde, lähisukulaisuus, alle 18 vuoden ikä tai ottolapsisuhde. Avioliiton esteet tutkitaan pääsääntöisesti väestötietojärjestelmästä saatavien tietojenavulla. Esteiden tutkinnalle on hyvä varata aikaa 1-2 viikkoa. Mikäli on tarkoitus muuttaa sukunimeä vihkimisen yhteydessä, tulee maistraatille myös toimittaa nimenmuutoshakemus. Kaiken tämän voi hoitaa sähköisesti ja nopeasti ajanvarauksen yhteydessä.

Itse tilaisuus on hyvin nopea ja koruton tapahtuma, johon on varattu 10 minuuttia. Tilaisuuteen sopii tulla ihan kunnon häätamineissa, tai sinne voi mennä halutessaan vaikka villapaidassa. Kaksi todistajaa tarvitaan paikalle (enemmänkin saa toki tulla!), ja todistajat voi tulla omasta takaa tai tarvittaessa maistraatilta voi pyytää todistajia paikalle. Todistajaksi kelpaavat yli 18-vuotiaat.

Kuinka monta viikkoa aikaisemmin maistraattiin kannattaa mennä?
Me menimme suunnilleen kuukausi ennen hääjuhlaa, jotta ehdin saamaan uuden passin ja luottokortin ennen reissua. Mahdollinen uusi sukunimi tulee voimaan heti vihkimisen jälkeen. Mikäli sukunimi vaihtuu, uudet henkkarit täytyy tilata 3kk kuluessa avioitumisesta.

Miten juhlien järjestäminen ulkomailla onnistuu?
Suosittelen valitsemaan paikan joka hoitaa myös häiden suunnittelun (teidän ohjeiden mukaan) alusta loppuun. Toki jokaisessa kohteessa on myös hääsuunnitelijoita, joiden palveluita voi hyödyntää. Suosittelen käymään hääpaikalla vähintään kerran ennen juhlien järjestämistä (ottamaan videoa ja kuvia itselle muistin virkistykseksi), ja rakentamaan selkeän briiffin joko hääpaikalle tai hääsuunnittelijalle teidän toiveista. Mitä koristeisiin ja juomiin ym. tulee, niin suosittelen ottamaan kaikki paikan päältä, sillä ainakin italialaisella postilla oli tapana hävittää / rikkoa kuormia..

Kaikki sovitut asiat, aikataulut ja hinnat kannattaa dokumentoida kirjallisesti, jotta minimoi häiden ympärille tulevan hässäkän ja epäselvyydet.

Kuinka monta päivää aikaisemmin on hyvä mennä paikan päälle?
Mitä aikaisemmin sitä parempi! Vaikka suunnitelmat on tehty, niin juhlat rakentuu kuitenkin vasta paikan päällä. On siis hyvä mennä ainakin muutama päivä aikaisemmin juhlapaikalle, jotta ehtii myös rentoutumaan ennen varsinaista juhlaa.

Kannattaako usean päivät juhlat järjestää?
Se on toki budjettikysymys, mutta mielestäni jos ulkomaille asti lähdetään, niin viikonlopusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja sen voi suunnitella budjettiystävällisestikin. Esimerkiksi perjantaina voi kutsua vieraat vaikka tervetuliaismaljalle ja sunnuntaina kokoontua aamupalan ääreen, jos vieraat asuvat samassa paikassa.

Oliko häiden järjestäminen ulkomailla stressaavaa?
Ei ollenkaan! Voisin järjestää samat juhlat vaikka joka vuosi, kun se meni niin mukavasti. Stressaaminen on ihan turhaa, kun on kerran tehnyt selkät ohjeet ja loput rakentuukin sitten hääpäivänä. Jos joku menee vähän sinnepäin, niin sillä ei ole juhlatunnelman kannalta mitään merkitystä, kunhan hääpari pysyy hyvällä fiiliksellä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

9 comments

 1. Hanna January 31, 2019

  Sulla on lukemani perusteella ollut alusta asti niin hyvä asenne juhlien järjestämisen suhteen, etten ihmettele yhtään niiden onnistumista :)

  Reply
  • Alexa January 31, 2019

   No joo hitsi voisin heti järjestää uudelleen, kun meni niin mukavasti 😍 Ja just tärkeintä on pitää juhlamieli kohdallaan, vaikka kaikki asiat ei menisikään suunnitelmien mukaisesti. ❤️ xx

   Reply
 2. Jekku January 31, 2019

  Juuri oli Hesarissa (?) artikkeli Italiassa pitkään asuneesta suomalaisnaisesta, joka nykyään asuu Suomessa ja nimenomaan auttaa erilaisissa juhlajärjestelyissä Italiassa, yritys on Toscanan Tuuli nimeltään, joten apua nykyään löytyy, jos tuntuu ettei itse osaa tai ehdi.

  Reply
 3. J January 31, 2019

  Hei! En tiedä haluatko vastata, mutta miten teitte kustannusten kanssa? Tarkoitan siis sitä, että maksoitteko vieraiden lennot vai yöpymisen villassa? Itselläni haaveissa myös häät ulkomailla ja tämä kysymys on raksuttanut päässä, että miten se olisi järkevintä :D

  Reply
  • Alexa January 31, 2019

   Joo tietty voin vastata, tosi olennainen kysymys! Lähimmäiset vieraat yöpöyi hääpaikalla, mutta ei tosiaan ollut ihan budjettia kustantaa kaikkien lentoja ja majoituksia. Nopeasti laskettuna siitä olisi tullut varmaan 40k lisää hääbudjettiin 😅 Tietysti jos olisi hurjasti rahaa, niin siinä tapauksessa kustannettaisiin kaikille kaikki mahdollinen. 😍 Mutta mitä olen hiukan ihmisiltä kysellyt, niin yleisesti ottaen “destination wedding” vieraat maksavat matkan itse ja ottavat sen kivana lomana, jossa on sitten toisen tarjoamat juhlat ohjelmanumerona 😍 Toki asia on varmasti erikseen jossain NYC:in eliitissä, jossa vieraat kuskataan paikalle yksityiskoneilla 😂❤️ xx

   Reply
 4. monskii January 31, 2019

  Mielenkiinnosta kysyn, miten itse pukeuduit maistraattiin? Halusitko pukeutua erityisen juhlavasti vai? Itse menossa huomenna maistraatissa naimisiin, kaikilta salassa 🥰

  Reply
  • Alexa February 1, 2019

   Mulla taisi olla farkut ja neule, että ei tosiaan mitään juhlavaa. Otin sen vaan ihan paperityönä 😅 Ja hei ihanaa, hurjasti onnea! 😍❤️ xx

   Reply
 5. AM February 6, 2019

  Sun häät näyttävät tosi kauniilta ja koska vaikutat niin tehokkaalta ja hyvällä maulla varustellulta nuorelta naiselta muutenkin, niin miksei laajentaa bisnestä hääsuunnitteluun (ihan vaan vinkki:) )

  Mutta mitä häihin tulee noin yleisesti, niin miten saadaan taklattua yleensä todella pitkä odotusaika vihkimisen ja itse juhlan alkamisen välillä? Olen ollut useissa häissä, missä juhlaporukka on istunut tuntikausia odottamassa kuvauksia ja (anteeksi vaan näin tehneille) jumalattoman pitkiä (jopa 1,5 tuntia) kättelyitä. Siinä vaiheessa, kun pitäisi malja nostaa, niin ei ole mitään jäljellä tai sitten ollaan jo vessassa liuttumassa sitä jo juotua ja odotellaan jo, että päästäisiin vihdoin kaikkien muodollisuuksien jälkeen edes syömään. Luonnollisesti tästä ei pitäisi valittaa, koska kyseessä on kuitenkin juhlaparin ilta, mutta jos bileet alkavat käydä tosi tylsiksi, niin eihän sille mitään voi, että porukka liukenee paikalta.

  Oma lukunsa on sitten esim. seisovassa pöydässä ne vieraat, jotka käyvät jo satsaamassa ennen kuin viimeiset ovat saaneet edes ensimmäistään ruokaansa…Toki tämä ei ole hääparin ongelma, mutta jotain pitäisi tehdä :)

  Reply
  • Alexa February 6, 2019

   Me taklattiin asia niin että otettiin kuvia muutamat kerran ja käytettiin niihin n. 2 minuuttia per kerta, eli kukaan ei edes huomannut että me oltiin poissa. 🙊 Mielettömät kuvat tuli silti! Meillä oli vihkimisen ja illallisen välissä tosi rento cocktailtilaisuus, jossa oli myös pientä alkupalaa tarjolla. Eli kaikki meni kyllä tosi smoothisti 😍👌 xx

   Reply