Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Bloggaamisen loppu?

april 12, 2018, Personal

Raflaavasta otsikosta suoraan aiheeseen: viime aikoina tapetilla sekä yleisessä keskustelussa on usein ollut blogien kohtalo tulevaisuudessa – siis tuleeko kukaan enää pitämään blogeja ja lukeeko niitä tulevaisuudessa kukaan? Asiasta voi olla monta näkemystä ihan perspektiivistä riippuen, mutta eriävistä näkemyksistä huolimatta halusin avata omaa fiilistäni asian tiimoilta.

Olen kuullut yleisessä keskustelussa siitä, miten osa blogeja kuluttavista kokee Instagramin seuraamisen korvaavan sen inspiraation nälän blogien kustannuksella. Osa on myös löytänyt vlogit kiinnostavammaksi kanavaksi, eikä enää kuluta blogeja samaan malliin mitä ennen. Myös aluillaan Suomessa oleva podcast-trendi täyttää ehkä hieman sitä samaa tarvetta, mikä ennen on ollut blogien varassa. Huomaan itsekin selaavani Instaa tiuhaan, katsovani useammankin tubettajan sisältöjä viikottain ja kuuntelevani podcasteja käytännössä koko ajan – mutta ainakin itse näen blogeille olevan vielä paikkansa. Rakastan sitä, että voin navigoida kiinnostuksen mukaan blogista toiseen, selata inspiroivia kuvia tai uppoutua mielenkiintoisten tekstien pariin. Lisäksi moni bloggaaja on muodostunut ystäväksi ihan oikeassakin elämässä, ja luonnollisesti heidän kuulumisensa kiinnostavat kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Toisaalta, samalla pieteetillä seuraan myös lukuisia kansainvälisiä blogeja, vaikken heitä tunnekaan. Kai se “tarinan jatkuminen” kiinnostaa!

Välillä puhutaan siitä, miten blogien lukijat ovat kasvaneet yli blogien seuraamisesta, että blogit olivat muoti-ilmiö, joka vaan tuli ja meni. Mielestäni tämä on relevantti pointti – jos blogin sisältö junnaa paikallaan. Minusta on upeaa, miten moni bloggaaja on halunnut “kasvattaa” tarinaansa suuremmaksi, tai keskittyä entistä tarkemmin yhteen aiheeseen, ja sitä kautta löytää jopa aivan uutta lukijakuntaa jopa sellaisista, jotka eivät aiemmin ole blogeja kuluttaneet. Esimerkiksi äitiysblogit tai terveysblogit ovat tällaisia. En usko, että tarve laadukkaan ja kirjoittajansa näköisen sisällön kuluttamiseen loppuu, se vain muuttaa muotoaan.

Sama ajatus minulle herää kun mietin sitä, millainen maailma olisi ilman blogeja? Jos kärjistäen ajattelee, niin internet sekä blogit toivat informaation ja inspiraation kaikille tarjolle, vieläpä ilmaiseksi. Elämme sikäli ainutlaatuista aikaa, että tuskin koskaan aikaisemmin on ollut niin paljoa ilmaista, laadukkaasti tuotettua ja tarkalle kohdeyleisölle tarjolla olevaa sisältöä. Ennen ostettiin muotilehtiä, nyt luetaan blogeja. Etuna entiseen on myös blogien tuoma sosiaalinen kulma – kommenttibokseissa jaetut kokemukset ja ajatukset vievät median sellaiselle tasolle, jolle perinteiset kanavat edelleen haikailevat.

Sen ovat toki huomanneet myös mainostajat, jotka jatkuvasti suuremmissa määrin ostavat palstatilaa blogeista, ja toisaalta tuovat myös vaikuttajia heidän omiin kanaviinsa. Niin pitkään kun joku on valmis maksamaan sisällöstä, sisältöä varmasti tuotetaan. Mainonnan näkökulmasta blogimaailma on vasta nousemassa suurimpaan mahdolliseen kukoistukseensa, ja olen pelkästään iloinen siitä, että ilmiö näkyy myös kaupallisen sisällön jalostumisella jatkuvasti paremmin tuotetuksi ja taidokkaammin konseptoiduksi. Ei enää shampoopullo kädessä virnistystä “rakastin tätä!” Liimattuna kasvoille, vain tarkemmin valikoitua ja huolellisemmin toteutettuja kampanjoita. Mainonta on tullut blogeihin jäädäkseen, mutten näe sitä itsessään huonona asiana. Sen ansiosta bloggaajien on mahdollista tuottaa kaikki se sisältö, jota lukijat voivat ilmaiseksi kuluttaa.

Entä onko enää väylää uusille blogisensaatioille? Mielestäni ehdottomasti! Kuka tahansa, joka on tarpeeksi kiinnostava ja löytää oman yleisönsä, tulee kyllä nähdyksi ja kuulluksi. Erityisesti korostuu se, mitä uutta on tarjolla valtavan suureen blogien tarjoamaan – lisää ruusuja ja tuoksukynttilöitä, vai uusia näkökulmia ja rajoja rikkovia ajatuksia? Lopulta tämä on laji, jossa lukijat äänestävät täysin klikkauksillaan. Ja ehkä hyvä niin.

Olenko lopettamassa omaa blogiani? Tuskin. Bloggaaminen on minulle vilpittömästi niin rakas ja mielekäs ajanviete, että tekisin sitä vaikkei minulla olisi lukijan lukijaa. Tavallaan siitä lähtötilanteesta blogini syntyikin – omaksi ilokseni, ilman pennin hyrrää sen kautta tienattuna, puhtaasti rakkaudesta lajiin. Olen kiinnostunut jatkuvasti viemään osaamistani ja sisältöäni eteenpäin, sillä se näkyy suoraan myös työn mielekkyydessä. Olen haastanut itseäni remppablogin kanssa, vlogatessa, ja nyt podcastien tekemisessä, ja meno vaan paranee, vaikka itse sanonkin. Lopulta ainoa asia mitä voin itse osaltani vaikuttaa on jatkaa tehden sitä, mistä niin pidän. Loput on teidän klikkauksienne armolla. Kiitos kun luette. ❤️

Sorry, I’m not able to translate the text this time. Hope you understand! 

74 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *