Asiaa asuntolainasta

[kaupallinen]

Otin ensimmäisen asuntolainani vuonna 2012 eli 19-vuotiaana, ja huomasin silloin, että useilla ihmisillä on vääristynyt kuva asunnon ostamisesta ja lainan saamisesta. Useat blogini lukijani kuvittelivat että minulla on miljoonia tilillä, ja että olin ostanut asuntoni käteisellä. Tein kuitenkin silloin yhtä työtä ja nettopalkkani oli 1800€ kuussa, eli sinun ei siis tarvitse olla miljonääri ostaaksesi oman asunnon.

Olin siinä mielessä onnekas että sain äitini takaamaan asuntolainani, mutta minulla ei tosiaan ollut penniäkään pääomaa, perintöä tai muita säästöjä. Toki taloustilanne oli Suomessa silloin parempi, ja lainoja myönnettiin löyhemmin perustein. Ei sillä että säästäminen ei kannattaisi, toki oma pääoma on aina kotiinpäin ja myös helpottaa lainan saamista. Säästämisen tärkeys korostui viime vuonna voimaan tulleen lainakaton myötä. Nykyään omia säästöjä tarvitaan pääsääntöisesti 10 % asunnon hinnasta ja 5 % jos olet ensiasunnon ostaja.

Saamani lainaehdot Aktiasta olivat hyvät, joten pystyin kivuttomasti lyhentämään lainaa joka kuukausi. Lainanlyhennys oli silloin muistaakseni noin 650€ kuukaudessa korkoineen, eli ei lyhennyssummalla kovin kummoista vuokra-asuntoa etenkään Helsingin keskustasta olisi saanut.

This post is a collaboration with my local bank Aktia and I’m writing about housing loans and loan promises in Finland. These things vary a lot depending on the country you are living in, for example our neighbour country Sweden has a very different loan system comparing to Finland. So that’s why I’m not translating this post today, if you are interested in the Finnish loan system you can still translate this post online. Talk to you soon! :) 

Ensiasunto osoittautui erinomaiseksi sijoitukseksi, sillä teimme kahden vuoden asumisen jälkeen 75.000€ voittoa. Luonnollisesti sijoitimme voittomme uuteen asuntoon, mutta tarvitsimme hiukan lisää lainaa uuden kohteen remontoimiseen. Kuluneiden vuosien aikana yrittämisestä oli tullut päätyöni ja tuloni moninkertaistuivat. Ei ollut siis ongelmaa saada lisää lainaa, mutta samalla sitouduin myös säästämään enemmän kuukausittain. Olen aina ollut todella huono säästämään, joten se oli alkuun haastavaa, mutta nyt on turvallinen olo siitä että on jotain pahanpäivän varalle olemassa.

Miksi päädyin aikoinaan Aktiaan? Kilpailutin useamman erin pankin ja päädyin Aktiaan parhaiden lainaehtojen vuoksi. Sain sieltä pisimmän laina-ajan ja parhaimmat maksuehdot. Koin tarjouksen niin hyväksi että siirsin varallisuuteni kokonaan kilpailijalta Aktiaan ja perustin myös yritykseni tilit sinne. Kuluneen kuuden vuoden aikana kokemukseni Aktiasta ovat ainoastaan positiivisia ja parasta siellä (lainaehtojen lisäksi) on asiakaspalvelu. Tuntuu että meitä kohdellaan ihmisinä ja myös ymmärrystä löytyy jos elämään tulee käänteitä.

Syy miksi juuri nyt asiasta kirjottelen on Aktian lainalupaus heti -kampanja, joka mahdollistaa lainalupauksen saamisen muutamassa minuutissa. Lainalupaus on hyvä hakea ennen kuin lähtee asuntoa metsästämään, sillä unelmakohteen osuessa eteen on mahdollisuus laittaa tarjous heti pöytään. Alustava lupaus hoituu niinkin yksinkertaisesti kun lainalupaus heti -sivulla tietosi täyttämällä. Se tarkoittaa, että jos kaikki antamasi tiedot pitävät paikkansa, niin saat Aktialta alustavan lupauksen lainasta. Aktian asiakasneuvoja soittaa viimeistään seuraavana päivänä, jolloin tapaaminen sovitaan. Tapaamisessa käydään tarkemmin läpi kaikki tarvittavat tiedot, ja tehdään tarkempi lainatarjous, jossa mm. marginaali tarkentuu. Eli jos asunnon ostaminen alkaa olemaan ajankohtaista, niin kannattaa ehdottomasti kartoittaa tilanne ja hakea kilpailukykyinen lainaehdotus.

Rahoitus on iso osa asuntoprojekteja ja oli virkistävää pureutua aiheeseen eri näkökulmasta kuin yleensä. Toivottavasti tämä oli teistäkin mielenkiintoista luettavaa, sillä itseäni kiinnostaisi kirjoitella näistä aiheista enemmänkin tulevaisuudessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

50 comments

 1. Tanya Ewwel May 24, 2017

  Todella hyödyllinen postaus, varsinkin kun aihe on itselle ajankohtainen! Kiitoksia! :)

  http://www.tanyaewwel.com

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Kiitos, mukava kuulla! ? xx

   Reply
 2. Hyvä postaus jälleen kerran. Tästä on varmasti hyötyä monelle, jotka pähkäilevät asunnon oston ja säästämisen kanssa. Täytyy sanoa, että ihailen todella paljon työteliäisyyttäsi ylipäätään, se on sellainen piirre, jota ihmisissä arvostan todella paljon. Olet hyvä roolimalli nuorille!?

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Voi kiitos ihana olet! ? xx

   Reply
 3. Maria May 24, 2017

  Tuo nykyinen lainakatto on kyllä varmasti vaikeuttanut aika monen kohdalla asunnon ostamista. Ihan itselläkin, koska “ei ehditty” ostaa asuntoa ennen tätä lainakaton voimaan tulemista.

  Pääkaupunkiseudulla tää tarkoittaa, että esim. 180 000 e asuntoon täytyy säästää 18 000 e. Ihan järkkyä :( tai vähintään 9000 e (mutta ilmeisesti sitten täytyy olla muita takauksia). Jäätäviä summia :(

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Se kyllä varmasti vähän hankaloittaa, mutta tietääkseni edelleen voi saada takaamalla joissain tapauksissa ilman tuota pääomaakin. ? xx

   Reply
 4. Iina May 24, 2017

  NÄITÄ LISÄÄ! ?

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Jee, mahtavaa! Oon super ilonen että tämä sai näin hyvän vastaanoton. ? xx

   Reply
 5. iina May 24, 2017

  Ehdottomasti aihe kiinnostaa! Myös oma postaus säästämisestä ja esimerkiksi säätövinkeistä olisi mieluinen jos haluaisit sellaisen toteuttaa! :)

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Hei huikeeta! Kiitos! ? xx

   Reply
 6. Laura May 24, 2017

  Mielenkiintoinen postaus, ja kuulisin aiheesta jatkossa mielelläni lisää! Erityisesti Helsingin keskustassa vuokralla asuvana tämä tuli yllätyksenä, että omistusasuminen voi olla kannattavampi vaihtoehto. Kuinka paljon teillä on ollut yhtiövastiketta aikaisemmissa asunnoissa lainanlyhennyksen päälle maksettavaksi? Se tosin riippuu paljon varmaan myös taloyhtiöstä.

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Kiitos, mukava kuulla! Yhtiövastike voi heitellä tosi paljonkin ihan yhtiöstä riippuen. Viime kämpässä 400€+ ja tässä kämpässä 75€ ? xx

   Reply
  • Savon May 26, 2017

   Hoitovastikehan riippuu asunnon koosta. Yksiöstä se voi olla jotain n. 140 euron luokkaa ja kaksiosta 250 euron luokkaa. Riippuu taloyhtiöstä, mutta nuo ovat varmaan sellaisia keskimääräisiä hintoja.
   Lisäksi saattaa tulla rahoitusvastiketta maksettavaksi, jos ei maksa yhtiölainaa (taloyhtiön remonteista) pois asunnon oston yhteydessä.

   Reply
   • Alexa May 26, 2017

    Kyllä, just näin! ? xx

    Reply
 7. Savon May 24, 2017

  Oli kiinnostava postaus! Minua kiinnostaisi myös lainan saanti sijoitusasuntoa varten, ollaanko Aktiassa sen suhteen suopeita? ;) Vaihtelee tietysti oman tilanteen ja virkailijankin mukaan… Aktian vinkit sijoituslainan saamiseen?

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Joo hei loistava aihe, pitääkin vinkata heille! ? xx

   Reply
 8. Jenni S. | big mamas home May 24, 2017

  Kyllä oli! Meillä haaveillaan nimittäin myös siitä omasta kodista, mutta laina-asiat ovat tuntuneet aina hieman pelottavilta. Toistaiseksi vuokra-asunto tietyltä taloyhtiöltä on meidän tilanteessamme paras, mutta kyllä me siitä omistusasunnostakin haaveilemme. Kiva tietää, ettei tarvitse olla miljonääri. Mutta ensin meillä opetellaan sitä talousasioiden ihan perushallintaa ja säästämistä ja katsotaan sitten mitä elämä tuo tullessaan.

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   No just näin! Oli hauskaa kirjotella tästä, niin avautuu tämä puoli asuntolainasta varmasti monelle ihan eri tavalla. ? xx

   Reply
 9. Emmi May 24, 2017

  Vaikka raha-asiat onkin jokaisen oma henkilökohtainen juttu, niin musta on tosi kiva, että puhut niistäkin näin avoimesti! Avoimuus ja aitous on yksi parhaimpia juttuja sun blogissa!
  Tsemppiä uuteen asuntoprojektiin, jään mielenkiinnolla seuraamaan :)

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Voi kiitos paljon, tosi mukavaa kuulla! ? xx

   Reply
 10. Janee May 24, 2017

  Itse ostin poikaystäväni kanssa asunnon vuosi sitten, olimme kummatkin silloin 21. Se on jännä miten kaikki muut ihmiset olivat sitä vastaan paitsi ne (aikuiset) joilla oli oikeasti kokemusta asunto-lainasta. Sitä helposti kuvittelee, että vuokralla asuminen on parempi ratkasu kun ei olla otettu edes asioista selvää. Nyt yli vuoden asuntolainaa maksaneena en ole katunut päivääkään.

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Jep, nimenomaan just näin! ? xx

   Reply
 11. Julia May 24, 2017

  Hei!

  Jes! Ehdottomasti kiinnostava aihe, kiitos että tästä kirjoitit! Olemme varmaan ensi vuoden puolella ostamassa kämppää yhdessä avomieheni kanssa, joten haluan paneutua mahdollisimman hyvin näihin juttuihin hyvissä ajoin ennen tuota. Olen ennenkin muuten kuullut hyvää Aktiasta just laina-asioissa. Meillä on tällä hetkellä ASP-tili omassa pankissamme (eli ei Aktia) mutta kyseinellä pankilla on mielestäni ollut niin paljon kyseenalaista toimintaa viime aikoina etten oikein koe turvalliseksi pitää varojamme siellä. Mutta tuo pankin vaihtaminenkaan ei ole semmoinen hetken päähänpisto, vaan siitä haluan keskustella avomieheni kanssa kunnolla, ja varmaan sitten silloin viimeistään kun laina otetaan.

  Lisää tällaisia “oikeita” asiapostauksia välillä, oikein fiksua että saa tällaista lukea välillä! Kiitos :) :)

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Jee hei huikeeta kuulla että tykkäsit tästä! ? Ja ehdottomasti kannattaa harkita pankin vaihtoa, itse en ole ainakaan joutunut sitä kertaakaan katumaan. Toisessa pankissa sai aina niin nuivaa kohtelua ja tuntuu taas että Aktiassa on aina saanut super asiantuntevaa ja aurinkoista palvelua. ? xx

   Reply
  • Savon May 26, 2017

   Itse otin asuntolainan eri pankista, kuin missä ASP-tilini oli. Sain paremman lainatarjouksen ja ASP-lainan nosto sujui ongelmitta.

   Reply
   • Alexa May 26, 2017

    Noniin, loistavaa! ? xx

    Reply
 12. ems May 24, 2017

  Tykkään, kun blogeihin on alkanut ilmestyä näitä “asiapitoisempia” postauksia, vaikka asukuvat toki ihania ovatkin. :) Lisää ajatuksiasi laina-asioista olisi mielenkiintoista kuulla kun sinulla kuitenkin on jo usemman asunnonoston myötä siitä kokemusta. Voisit kirjoittaa esimerkiksi siitä, otitteko erikseen asunto- ja remonttilainan ja osasitteko ottaa heti tarpeeksi lainaa vai jouduitteko hakemaan lisää myöhemmin?
  Muustakin rahankäytöstä voisi olla opettavaista lukea, esim. miten opettelit säästämään ja mihin/miten säästät (kun nyt mainitsit postauksessa olleesi aikaisemmin huono säästäjä) :)

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Jee, hei loistavia ideoita! Kiitos niistä, pitää lähteä kehittelemään. ?? xx

   Reply
 13. Karoliina May 24, 2017

  Pakko kommentoida, että sun rehellisyys tämmöisissä asioissa ja aitous myös yhteistyöpostauksissa on aivan mahtavaa! ?

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Voi kiitos ihana, tosi mukava kuulla! ?

   Reply
 14. Erika May 24, 2017

  Kiinnostava postaus! Itse myös 19 vuotiaana asuntolainan ottaneena voin hyvin samaistua tilanteeseesi. Ihmiset ensimmäiseksi kysyvät ovatko vanhempani rikkaita kun kuulevat että minulla on YKSIN rivitalo kolmion pätkä. Ei ei ole rikkaita, mutta minulle on niin kauan kuin muistan vanhempani tolkuttaneet isomummiani lainatakseni: “vieraiden seinistä on turha maksaa.” Ja saman verran maksan lainan lyhennystä kun esim. kaverini vuokraa turun lähiön kerrostalokaksiosta.

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Hienoa kuulla vastaavanlaisia tarinoita, kiitos siitä! ? xx

   Reply
 15. IngaC May 24, 2017

  Minusta on ihanaa, että puhut asioista aina rehellisesti lukijoillesi. VIrkistävää luettavaa tällainen kauniselematon teksti esim. tuloistasi ennen yrittäjäksi ryhtymistä! Kiitos tästä! Innolla jään odottamaan teidän uutta projektia! Ihanaa kesää ja asunnon metsästys onnea !

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Voi kuinka mukava kuulla! Ja samoin myös sinne ? xx

   Reply
 16. Nomonde May 24, 2017

  Ehdottomasti haluaisin lukea näistä lisää!? Tosi mielenkiintoinen ja hyödyllinen aihe!

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Tosi mukava kuulla, kiitos! ? xx

   Reply
 17. Paulii May 24, 2017

  Itse olin myös 19 kun ensiasunnon silloisen poikaystävän kanssa ostin. Meillä ei tosin edes bruttopalkat päässeet tuohon sinun saamaasi nettoon, mutta ostimme pienen ja halvan. Eron tullessa ostin sitten pienen ja halvan yksiöni ( bruttoni edelleen sinun nettoasi pienempi), eli todellakin voi oman asunnon ostaa hyvin pienillä tuloilla. Jos ei saa takausta, voi sellaisen ostaa rahoitusyhtiöltä, siihen ei enää vaadita kuin muutama tonni. Ehdottomasti kannatti ostaa oma heti nuorena, nyt neljäs asunto menossa ja enää ei tarvinnut ostaa halpaa eikä pientä! :)

  Reply
  • Alexa May 24, 2017

   Hei mahtavaa kuulla! ? Just näin! xx

   Reply
 18. Satu May 25, 2017

  Todella hyvä postaus. Tällaisia . Itse otin puoli vuotta sitten porvoon Aktiasta ekan asuntolainani. Oli vähän muuta ennenstään vakuutena. Ei säästöjä penniäkään. Superhyvää palvelua ja kaikki hyvin. Onnea uuteen vaiheeseen ja kovasti asuntopostauksia odotellen.

  Reply
  • Alexa May 25, 2017

   Huikeaa kuulla! Kiitos paljon! ? xx

   Reply
 19. Pia May 25, 2017

  Huippu postaus! Tällaiset kiinnostaa!

  Reply
 20. Maija May 25, 2017

  Mä taas olen useamman pankin kanssa keskustelleena ymmärtänyt, ettei takauksilla, varsinkaan henkilötakauksilla, ole juurikaan enää arvoa :) Säästöt siis ykkösenä!

  Reply
 21. Maria May 25, 2017

  Kiinnostava postaus! Sulla on kyllä hyvät tulot yrittäjänä, jos nettotulosi on moninkertaistunut (oletan siis että enemmän kuin kaksinkertaistunut) 1800 eurosta. Eli nettotulosi olisi ainakin 5400 eur. Tavallisen palkansaajan pitäisi tienata käsittääkseni reilusti yli 7000 euroa saadakseen käteen noin paljon.

  Reply
  • Alexa May 25, 2017

   Tuohon aikaan kun tota toista lainaa hain niin mulla oli palkkatyö (1800€ /kk) ja sen lisäksi yritys jonka toimiala oli toiminimi, jolloin kaikki yritykseni tulot tulivat omalle tililleni ja siitä maksettiin verot. Nykyään minulla on osakeyhtiö ja nostan sen verran palkkaa sieltä kun järkeväksi näen. Yritykseni tulot koostuvat siis muistakin tulonlähteistä kun blogin pyörittämisestä, mm. sisällöntuotannosta eri yritykselle, konsultointipalveluista jne., mutta ihan mukavasti menee kyllä. Mukavaa kuulla että tykkäsit postauksesta! ? xx

   Reply
 22. Satu May 26, 2017

  Vielä kysymys asunnosta…mistä hankitte tämän asunnon keittiökaapit? Ja oliko hyvä palvelu?

  Reply
  • Alexa May 26, 2017

   Nixi-keittiöltä ostettiin kaikki kaapit ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä ? xx

   Reply
 23. Roosa May 26, 2017

  Hei, kiva postaus, tärkeä aihe. Mistä ostitten ensimmäisen asunnon? :)

  Reply
  • Alexa May 26, 2017

   Kiitos! ? Fredrikinkadulta ostettiin eka yhteinen asunto. xx

   Reply
 24. Teljänneito Jessica May 28, 2017

  Olipa tosi kiva postaus Alexa, pankkineiti tykkää! :) Perustin itse Finance-osion blogiini juuri siitä syystä, että kaipasin lifestyle blogeihin enemmän asiaa rahasta ja taloudesta, siitä kun helposti ei uskalleta puhua tai se tuntuu vaikealta. Harmikseni huomaan, että monilla on väärä luulo tuosta voimaan tulleesta lainakatosta, kuten tämänkin postauksen kommenteissa. Kiitos Alexa tästä, lisää näitä :)

  Reply
  • Alexa May 28, 2017

   Jee, loistavaa hei! ?? xx

   Reply