Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

9 Faktaa Muotiviikoista

february 22, 2017, Fashion, NYC

janitaautio_michaelkors_1A7C9913

Nyt kun on useamman kerran pyörinyt muotiviikoilla, niin ajattelin että olisi hauskaa listata havaintoja sieltä.

-Näytökset alkavat aina myöhässä. Jos näytöksen alkamisajaksi on ilmoitettu vaikka 13:00, niin se alkaa poikkeuksetta 13:30 tai 13:40.

-Suurimmat starat ilmaantuvat paikalle viimeisenä ja lähtevät pois ensimmäisenä. Olen ainakin muutaman kerran tällaisen havainnon tehnyt (esim. Anna Wintourin ja Olivia Palermon kohdalla). Mutta toki kyse voi olla myös siitä että heillä on yksinkertaisesti sekuntiaikataulu.

-Backstagella on oikeastikin todella hektinen meininki. Esimerkiksi manikyristeillä on yleensä n. viisi minuuttia aikaa poistaa edelliset lakat (voi olla esim. mustaa maalia käsivarsiin asti tai jämäkkää glitteriä edellisestä näytöksestä) ja tehdä uusi manikyyri, jossa on yleensä vielä hienoja yksityiskohtia. Ja sitten vielä malli nopeasti upeaan asuun ilman että kynsilakka menee rullalle.

-Näytöksien edessä parveilee tyyppejä mitä kummallisimmissa asuissa (mm. happinaamari bongattu), siinä toivossa että pääsisi street style -kuvaajan ikuistamaksi.

janitaautio_michaelkors_1A7C0043

-Kaikki näytökset eivät ole perinteisiä “catwalkeja”, myös presentaatiota järjestetään paljon. Silloin mallit seisovat paikallaan ja tilaa voi rauhassa käydä läpi kävellen. Vaikka presentaatiossa ei ole samaa dynamiikkaa kun näytöksessä, niin koen että presentaatio on kaupalliselle brändille fiksumpi vaihtoehto kun näytös, sillä silloin yksittäiset vaatteet ja asusteet saavat enemmän huomiota ja näkyvyyttä.

-Istumapaikat saattavat mennä viime hetkellä uusiksi. Tietysti jokainen designer haluaa että näytös näyttää mahdollisimman täydeltä, joten jos eturivissä on no show-tilanne, niin siihen istutetaan joku makean näköinen tyyppi takarivistä.

-Useat vieraat vaihtavat vaatteet autossa näytöksien jälkeen ennen seuraavaa näytöstä.

-Muotiviikot ovat monelle vaikuttajalle vuoden suurin bisnes. Suuremman luokan julkkikset saattavat saada rahaa siitä että näyttäytyvät näytöksessä suunnittelijan vaatteissa ja kansainväliset bloggaajat solmivat eri brändien kanssa diilejä (esim. pukeutuu x merkin seuraavan sesongin vaatteisiin) muotiviikkojen ajaksi korvausta vastaan.

-Näytöksen järjestäminen ei ole halpaa puuhaa. Tila, hiukset ja meikki, tuotanto, PR, mallit jne… Hintalapuksi saattaa nousta jopa miljoona euroa.

newyork_janitaautio_1A7C0356

-The shows are never starting on time. If a show should start 1 P.M, it most probably starts around 1:30 P.M

-The biggest stars arrive the latest and leave the show the fastest. It’s not always the case, but I have witnessed Anna Wintour and Olivia Palermo doing that. They probably have a crazy strict schedule during fashion week. 

-Backstages during fashion week (especially the biggest shows) are insane. People are so stressed out and it’s so crowded. 

-There are a lot of people with wacky styles outside of the shows just to get their photograph taken. I have seen an oxygen mask as an accessory, for example… 

-Some of the designers prefer presentations (models standing still and the guests walking around) instead of typical catwalk shows. I love the dynamic feeling of a catwalk show, but presentation is definitely the way to go for commercial brands. 

-You get your seat number / standing ticket before the show, but there are always some last minute things happening before the show starts. 

-Most of the “busy” guests change their outfits in cars between the shows. 

-Fashion Weeks are a huge business for influencers / celebrities. Sometimes they get paid for sitting front row and endorsing the brand. 

-Organizing a show can be pretty pricey. The venue, hair + make-up, production team, PR and so on… It can cost up to 1m. Crazy!

janitaautio_michaelkors_1A7C9966-2
Photos by Janita Autio

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *