9 Faktaa Muotiviikoista

janitaautio_michaelkors_1A7C9913

Nyt kun on useamman kerran pyörinyt muotiviikoilla, niin ajattelin että olisi hauskaa listata havaintoja sieltä.

-Näytökset alkavat aina myöhässä. Jos näytöksen alkamisajaksi on ilmoitettu vaikka 13:00, niin se alkaa poikkeuksetta 13:30 tai 13:40.

-Suurimmat starat ilmaantuvat paikalle viimeisenä ja lähtevät pois ensimmäisenä. Olen ainakin muutaman kerran tällaisen havainnon tehnyt (esim. Anna Wintourin ja Olivia Palermon kohdalla). Mutta toki kyse voi olla myös siitä että heillä on yksinkertaisesti sekuntiaikataulu.

-Backstagella on oikeastikin todella hektinen meininki. Esimerkiksi manikyristeillä on yleensä n. viisi minuuttia aikaa poistaa edelliset lakat (voi olla esim. mustaa maalia käsivarsiin asti tai jämäkkää glitteriä edellisestä näytöksestä) ja tehdä uusi manikyyri, jossa on yleensä vielä hienoja yksityiskohtia. Ja sitten vielä malli nopeasti upeaan asuun ilman että kynsilakka menee rullalle.

-Näytöksien edessä parveilee tyyppejä mitä kummallisimmissa asuissa (mm. happinaamari bongattu), siinä toivossa että pääsisi street style -kuvaajan ikuistamaksi.

janitaautio_michaelkors_1A7C0043

-Kaikki näytökset eivät ole perinteisiä “catwalkeja”, myös presentaatiota järjestetään paljon. Silloin mallit seisovat paikallaan ja tilaa voi rauhassa käydä läpi kävellen. Vaikka presentaatiossa ei ole samaa dynamiikkaa kun näytöksessä, niin koen että presentaatio on kaupalliselle brändille fiksumpi vaihtoehto kun näytös, sillä silloin yksittäiset vaatteet ja asusteet saavat enemmän huomiota ja näkyvyyttä.

-Istumapaikat saattavat mennä viime hetkellä uusiksi. Tietysti jokainen designer haluaa että näytös näyttää mahdollisimman täydeltä, joten jos eturivissä on no show-tilanne, niin siihen istutetaan joku makean näköinen tyyppi takarivistä.

-Useat vieraat vaihtavat vaatteet autossa näytöksien jälkeen ennen seuraavaa näytöstä.

-Muotiviikot ovat monelle vaikuttajalle vuoden suurin bisnes. Suuremman luokan julkkikset saattavat saada rahaa siitä että näyttäytyvät näytöksessä suunnittelijan vaatteissa ja kansainväliset bloggaajat solmivat eri brändien kanssa diilejä (esim. pukeutuu x merkin seuraavan sesongin vaatteisiin) muotiviikkojen ajaksi korvausta vastaan.

-Näytöksen järjestäminen ei ole halpaa puuhaa. Tila, hiukset ja meikki, tuotanto, PR, mallit jne… Hintalapuksi saattaa nousta jopa miljoona euroa.

newyork_janitaautio_1A7C0356

-The shows are never starting on time. If a show should start 1 P.M, it most probably starts around 1:30 P.M

-The biggest stars arrive the latest and leave the show the fastest. It’s not always the case, but I have witnessed Anna Wintour and Olivia Palermo doing that. They probably have a crazy strict schedule during fashion week. 

-Backstages during fashion week (especially the biggest shows) are insane. People are so stressed out and it’s so crowded. 

-There are a lot of people with wacky styles outside of the shows just to get their photograph taken. I have seen an oxygen mask as an accessory, for example… 

-Some of the designers prefer presentations (models standing still and the guests walking around) instead of typical catwalk shows. I love the dynamic feeling of a catwalk show, but presentation is definitely the way to go for commercial brands. 

-You get your seat number / standing ticket before the show, but there are always some last minute things happening before the show starts. 

-Most of the “busy” guests change their outfits in cars between the shows. 

-Fashion Weeks are a huge business for influencers / celebrities. Sometimes they get paid for sitting front row and endorsing the brand. 

-Organizing a show can be pretty pricey. The venue, hair + make-up, production team, PR and so on… It can cost up to 1m. Crazy!

janitaautio_michaelkors_1A7C9966-2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 comments

 1. Jenni February 22, 2017

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Olisi tosi huikeeta päästä itsekin joskus kokemaan tuo muotiviikkojen vilinä, varmasti hieno kokemus :) xx

  http://www.shakespeareandsparkle.com/

  Reply
  • Alexa February 22, 2017

   Jee, olipa kiva että tykkäsit! Se meininki on kyllä niin jännää :D Ihan kun eläisi omassa muotimaailma-kuplassa vähän aikaa! xx

   Reply
 2. Jere February 22, 2017

  Olipa jotenki mielenkiintonen postaus!
  Ehdottomasti peukku tämmöselle ja jatkossa olisi muutenkin mielenkiintosta päästä tutkailemaan tän tapaisten postausten muodossa sitä, miten muotihommat toimii maailmalla (ja miksei Suomessaki) ja millaisia juttuja sä oot työmatkoilla pannut merkille ym.

  Reply
  • Alexa February 22, 2017

   Jee, tulipa hyvä mieli! En nimittäin yhtään osannut arvata että pidetäänkö tätä kivana vai ihan turhana sisältönä :D Kiitos! xx

   Reply
 3. Annn February 22, 2017

  Oletko koskaan ollut muilla kuin Nycin muotiviikoilla? Haluaisitko nähdä joskus muotiviikot jossain muuallakin?

  Reply
  • Alexa February 22, 2017

   Oon ollut Tukholmassa :) Pariisissa myöskin muotiviikkojen aikaan, mutta sillon mulla ei ollut sinne kontakteja niin en päässyt niin hirveästi tapahtumiin / näytöksiin. Sekä Pariisi että Lontoo on kyllä toivelistoilla myöskin, mutta se on sinänsä harmi että noi on aina peräkkäin. On nimittäin yleensä paukut aika loppu NYC:in jälkeen :D En käsitä niitä jotka jaksaa vetää koko kuukauden putkeen! xx

   Reply
 4. Eemmsse February 22, 2017

  Supermielenkiintoinen postaus! Näin tavan tallaajana kun näihin meininkeihin ei ole osallistunut, niin on hauska lukea tällaisia kurkistuksia muotimaailmaan. Kuten Jere yllä totesikin, tän tyyppisille postauksille peukku!

  Reply
  • Alexa February 23, 2017

   Jee, kiitos paljon! :) xx

   Reply
 5. Jeannay February 23, 2017

  Tää oli huippu mielenkiintoinen postaus! :’) Lisää tämän tapaisia postauksia jatkossa<3

  Reply
  • Alexa February 23, 2017

   Jee, kiva kuulla – kiitos! :) xx

   Reply
 6. Jenni S. / big mamas home February 23, 2017

  Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. On ollut varmasti ihan mieletöntä päästä kokemaan tuo kaikki. :)

  Reply
  • Alexa February 23, 2017

   No on kyllä kieltämättä! :D Siellä on kun omassa kuplassa eläisi hetken! xx

   Reply
 7. Ella February 23, 2017

  Ihan tosi mielenkiintoinen postaus! Parasta sisältöä hetkeen, koska tälläistä ei muuten näy blogeissa :)

  Reply
  • Alexa February 23, 2017

   Jee, kiitos! Mukava kuulla :) Ja jos on jotain toiveita, niin saa todellakin kertoa! xx

   Reply
 8. -H February 23, 2017

  Ihan super mielenkiintoinen postaus ja sellaisia asioita, mitä ei “maallikko” tajuakkaan, näitä lisää :)

  Reply
  • Alexa February 24, 2017

   Voi kiitos! Mistä aihealueesta olisit kiinnostunut? :)

   Reply
 9. Emmi February 24, 2017

  Lähtisitkö diiliin, jossa sinua pyydettäisiin edustamaan jonkun merkin vaatteissa muotiviikolla? Olisi aika mahtavaa. Lähes typerä kysymys! :D Olen samaa mieltä kuin muutkin kommentoijat; mukava kuulla maallikkona tällaisia. Vuosien aikana ei ole tullut oikein kommentoitua, mutta nyt oli erilainen postaus, niin se innosti. Blogisi on ihana!

  Reply
  • Alexa February 25, 2017

   Jee, mukava kuulla! Kertokaa toki jos haluaisitte kuulla jostain muusta aihealueesta vastaavia ajatuksia. Ja siis kyllä voisin lähteä sellaseen diiliin, jos vaan brändi ja vaatteet olisivat mieleisiä – miksipä ei! :) xx

   Reply