8 vinkkiä tehokkaampaan arkeen

miten-kirjoittaa-kirja2

Minulta usein kysytään yrittäjän arjen pyörittämisestä. Miten pidän työn, parisuhteen, perheen ja ystävät balanssissa niin että riittää aikaa kaikelle?

Tämä on myös asia missä on ollut opettelemista. Parisuhteen kannalta tärkeintä on kehittää yhteistä tekemistä (en osaa vaan möllöttää kotona, jos ei ole tekemistä niin ajaudun tekemään töitä…) ja kavereiden kanssa pitää lyödä aikataulut lukkoon. Äitiä näen lähes joka päivä töiden merkeissä ja isän kanssa puhun päivittäin puhelimessa. Mutta on mulla muutamia kikkakolmosia tehokkaan arjen pyörittämiseen! 

miten-kirjoittaa-kirja

Aikatauluta päivät ja merkitse tärkeät menot puhelimen kalenteriin. Erottele henkilökohtaiset- ja työmenot eri värisillä muistiinpanoilla, sekä laita hälytykset päivää tai tuntia ennen varsinaista menoa.

Kalenteri on minulle elinehto toimivaan arkeen. Perinteinen kalenteri ei toimi mulla ollenkaan (unohdin sen aina kotiin / töihin), mutta puhelin kulkee aina väistämättä mukana. iPhone synkkaa menot kätevästi kaikkiin laitteisiin ja näin hälytykset tulee tarvittaessa myös läppäriin. 

•Omistaudu täysin sille mitä teet juuri nyt. Eli jos päivän ensimmäinen tehtävä on vastata meileihin, niin laita puhelin yötilaan ja somet kiinni. Kun hoidat asian kerrallaan “multitaskaamisen” sijaan, niin olet loppupeleissä tehokkaampi. 

Täytyy sanoa että tässä on ollut opettelemista, kun oma työni koostuu niin monesta palasesta ja etenkin kun työympäristöni on kotona.  Meilejä tulee  jatkuvasti ja somessa pitää olla ajantasalla, mutta samalla astianpesukone odottaa purkaustaan ja pyykkivuori pursuaa. Olen viime aikoina pyrkinyt pyhittämään työtehtävälle x oman aikansa ja sen jälkeen siirtynyt systemaattisesti to do-listalla eteenpäin.

miten-kirjoittaa-kirja3

•Tee listoja ja priorisoi. To do-listoja on hyvä olla esim. puhelimen muistiossa tai vaikka jääkaapin ovessa. Kun tehtävät kirjaa tärkeysjärjestyksessä ylös, niin ne eivät kummittele alitajunnassa ja motivaatio niiden suorittamiseen on suurempi.

Tämä on huomattavasti helpottanut omaa arkeani, sillä saan tällä tavalla paljon enemmän aikaiseksi päivän aikana. Itse listaan askarreet tietokoneeni muistioon joka synkkaa ne puolestaan puhelimeen. Oma tämänhetkinen to do -lista näyttää seuraavalta: “Laskuta, hanki rekvisiitat asiakkaan x kuvauksiin, toimita loppuvuoden kirjanpito, kuvaa kampanjakuvat”

•Vältä alkoholia = krapulaa.

Toki voi ottaa lasillisen silloin tällöin, mutta itselleni krapula on varmasti pahin energiasyöppö joka jatkuu pahimmassa tapauksessa useita päiviä. Muutenkin pidän illanvietot aika lailla minimissä ja vietän mieluummin vapaa-ajalla laadukasta aikaa läheisien kanssa. Toki joskus on hauskaa lähteä isolla tyttöporukalla ulos ja mitä harvemmin sitä tekee, niin sen hauskempia illat yleensä ovatkin. 

_mg_9961

•Pidä paikat järjestyksessä.

Joskus kiireessä kaaos saattaa ottaa vallan, mutta siisti ja inspiroiva ympäristö helpottaa ehdottomasti arjen pyörittämistä. Kannattaa aloittaa vaatekaapeista (vinkkejä siihen löytyy täältä!) ja jatkaa lipastoista. Suosittelen säilyttämään samaan aihepiiriin liittyvät tavarat (esim. laskut ja muut paperit) yhdessä paikassa.

•Pyri nukkumaan 7,5-8,5 tuntia yössä.

Uskon siihen että levänneenä olen tehokkaimmillani. Eli mieluummin nukun hyvin ja toimin seuraavana päivänä tehokkaasti, kun valvon läpi yön töitä tehden. Toki välillä tuntuu hankalalta saada unta tai elämäntilanne ei anna aikatauluiltaan periksi, mutta pääsääntöisesti pyrin siihen että riittävä lepo on arjessani ensisijaisen tärkeää. 

_mg_9925

•Opettele sanomaan ei. Yhdellä ihmisellä ei ole loputtomasti voimavaroja, joten on hyvä tuntea omat rajansa.

Se ei ollut alkuun helppoa, sillä haluan aina olla reipas ja avulias. Nykyään on siis poimittava työtarjouksista houkuttelevimmat ja tapaamisesta järkevimmät. Illat pyhitän yleensä kotona olemiselle ja läheisille, enkä juurikaan käy alan tapahtumissa.

•Vietä aikaa tehokkaiden ja inspiroivien ihmisten seurassa, ja pitämään negatiivisuus minimissä.

Inspiroivat ihmiset antavat elämään potkua ja positiivista energiaa, eivätkä lyttää tai jarruttele.

I get a lot of questions about how to be more productive, so I thought that I would share my best tips briefly!

Write down your schedule to your digital calendar and put on notifications to remind you about them early. 
Avoid multitasking and be fully committed to one task at a time. 
Make to do lists and prioritise. It motivates you to get things done in time. 
Avoid hangovers. Nothing makes you feel as unproductive and tired as hangover. 
Keep your workspace and home organized. It’s definitely inspiring and it helps you to be more productive.
Try to sleep at least 7,5 hours per night. You are more productive when you are energized! 
Learn to say no. It’s harder than it sounds, but try to focus on the things you are really into. 
Spend time with inspiring and productive people. When you surround yourself with like-minded people, you tend to rise to their level. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

22 comments

 1. Mirjam January 18, 2017

  Hyviä vinkkejä! :) Etenkin tuo juhlimisen pitäminen kohtuudessa on varmasti isoin vkloppuihin aikaa tuova asia, mitä moni paljon ulkona käyvä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi. Samoin unen merkitys ylipäätään tärkeä tiedostaa, sen huomaa nyt pienen lapsen kanssa miten ennen oli huomattavasti tehokkaampi kun oli tarpeeksi virkeä. Itsekin kirjoittelin nyt tammikuulla järjestely- ja ajanhallintavinkkejä blogiini (www.tilakuningatar.fi). Tehokasta ja inspiroivaa keskiviikkoa sinne! :)

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   No joo just näin! Itsekin tuli joskus juhlittua huomattavasti enemmän ja nyt jälkeenpäin huomaa kuinka paljon se söi aikaa, rahaa ja erityisesti energiaa. Kuten sanottu, se on satunnaisesti hauskaa mutta itse käyn ulkona pääasiassa vaan kesäisin. Silloin arki on muutenkin paljon rauhallisempaa, niin on varaa palautua juhlinnoista :) xx

   Reply
 2. Pia January 18, 2017

  Moi! Ihana postaus! Kiitos! :)

  Hei tuossa sun viikkovlogissa käytit mm. Ehrlingin musiikkia. Olitkin linkannut hänen Soundcloudin Youtubeen. Mutta mistä konkreettisesti latasit hänen biisinsä koneelle? Mä oon yrittänyt mun en oo löytänyt mistään latauslinkkiä vaikka niitä käsittääkseni saa käyttää ihan vapaasti omissa Youtube videoissa. Kiitos aivan superpaljon avusta!

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Joo käytin ja oon siis erikseen pyytänyt lupaa, teen aina niin että ei tule ongelmia tekijänoikeuksien kanssa. Kyllä siellä Soundcloudissa on download nappi :o Tai sieltä mä oon ladannut! xx

   Reply
 3. Jenni S. / big mamas home January 18, 2017

  Tämä oli hyvä postaus. Arjenhallinnassa tuntuu olevan palajon parantamisen varaa. Vaikka kaikki muut asiat ovat hoidettuna, pyykkikori on tursunnut jo kolme viikkoa, eikä ole pyykkäilyistä huolimatta tyhjentynyt kertaakaan kokonaan. :/

  Hei, onko sulla mitään olemassa olevaa postausta tai vinkkejä omien tavaroiden ja vaatteiden myyntiin netissä tai kirpparilla? Mulla pursuaa kaapit täynnä tavaraa, mutta en taida oikeasti osata myydä niitä eteenpäin. Hyväkuntoinen ruokapöytä on ollut myynnissä viimeiset pari kuukautta, puhumattakaan kaikesta pikkusälästä ja vaatteista.

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Jee, mukava kuulla, kiitos :) Olen postannut Zadaa-appista aikaisemmin kesällä (jos etsii Zadaa, niin löytyy postauksia siitä), mutta esim. huonekaluihin FB-kirpparit on huikeita :) xx

   Reply
 4. iina January 18, 2017

  Huomioni kiinnittyi kuvissa näkyviin paperiarkkeihin. Ovatko kenties johonkin tulevaan projektiin liittyviä? :)

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Ei ole itse asiassa :D Liittyy kirjaan, löysin noi luonnokset laatikon pohjalta ja ajattelin että niitä on hauska käyttää rekvisiittana :) Joskin alunperin kaavailin kuvia yhteen toiseen postaukseen :D xx

   Reply
 5. Saratickle January 18, 2017

  Superhyvä postaus! <3

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Kiitos ihana!! :) xx

   Reply
 6. Selma January 18, 2017

  Moi! Onks sulla lemppari jenkkinettikauppoja (vaatteet, sisustus, yms yms)?
  Haluisin tilata jenkeistä kun sisar asustelee siellä niin ei tarvitsisi maksaa tulleja mut noita kauppoja näyttää olevan hirveesti!

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Oi ihanaa! No siis Sephorassa on tietty vaikka mitä ihania juttuja (esim. Becca-merkin tuotteet on huippuja), sitten WestElmistä ja ZGallerystä saa kaikkea kivaa pientä sisustustavaraa. Tietty myös Victoria’s Secretin alus- ja sporttivaatteet on ihania :) xx

   Reply
 7. Erica January 18, 2017

  Kyllä! Aina särähtää korvaan kun joku puhuu multitaskingista, se kun ei ole mitenkään mahdollista. Multitasking: aivot pomppivat nopeasti vuoron perään jutusta toiseen. Todellakin parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. :)

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   No just näin! :) xx

   Reply
 8. Jenna January 18, 2017

  Mä lisäisin tähän listaan oman ykköseni yöunien lisäksi, eli urheilun. Liikunta tuo valtavasti energiaa ja auttaa jaksamaan.

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   No joo todellakin! :) xx

   Reply
 9. Tipunen January 18, 2017

  Tosi hyviä vinkkejä ja samoilla linjoilla ollaan!! Vieläkin kuolaan tota Balenciagaa (ja kiroan ettei tullut aikoinaan sitä ostettua) :D

  Reply
  • Alexa January 18, 2017

   Hahah se on kyllä ihana :D Tiedän ilmottaa sulle jos siitä joskus luovun :) xx

   Reply
   • Tipunen January 19, 2017

    Huippua, kiitos! ;)

    Reply
 10. Anu January 19, 2017

  hehe, ei onnistuis mulla noin lyhyillä yöunilla :D mut tosi hyviä vinkkejä!

  Reply
 11. Lotta January 19, 2017

  Itse saan usein kysymyksiä opiskelukavereiltani, että kuinka jaksan panostaa opiskeluihin (oppari, kurssit, ylimääräiset kurssit, kaikki samaan aikaan), mutta mulle itselle se ei tunnu siltä, että mitenkään erityisesti panostaisin. Olen viimeaikoina tajunnut, että en rilluttele (=käytä ke, pe & la iltoja ja seuraavia päiviä möllöttämiseen), rauhoitan illat parisuhteelle ja perheelle ja nukun joka yö vähintään 7,5 tuntia. Eli joskus on hyvä pitää tietyistä rutiineista ym. kiinni, sillä ne mun mielestä luovat sen toimivan pohjan arjelle! Kiitos Alexa inspiroivasta postauksesta ja mukavaa loppuviikkoa :)

  Reply
  • Alexa January 19, 2017

   No just näin! Se bailaaminen ja rilluttelu vie kyllä paljon aikaa ja energiaa, jonka voi käyttää hyödyllisemmin moneen muuhun asiaan :) xx

   Reply