Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Lopetin hormonaalisen ehkäisyn, mitä tapahtui?

january 21, 2018, Personal

Kirjotin lokakuussa hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta (löydät koko postauksen täältä) ja postaus sai kyllä ihan mielettömän vastaanoton! Oli todella mielenkiintoista käydä teidän kanssa keskustelua aiheesta ja lupasin pitää teidät ajantasalla ajatuksista ja tuntemuksista aiheeseen liittyen.

YLEISTÄ

Aloitetaan ihan yleisistä fiiliksistä. Ensi alkuun todettava että olin ehkä hiukan naiivi, kun ajattelin että hormonit lopetetaan tosta vain ja elämä olisi sen jälkeen pelkkää auringonpaistetta. Päinvastoin, olisin päässyt huomattavasti helpommalla, jos olisin jatkanut hormonaalisen ehkäisyn käyttöä normaalisti. Tosin ennen lopetuspäätöstä kiertoni oli yhden unohduksen takia mennyt jo sekaisin ja siitä sain kimmokkeen lopettaa kokonaan – kun jossain vaiheessa se olisi ajankohtaista kuitenkin. Ensimmäiset viikot ilman ehkäisyrengasta meni todella hyvin ja fiilis oli ihan katossa. Ensimmäinen vastoinkäyminen tuli kuitenkin jo ensimmäisen kierron loppupuolella.

PMS

Voin rehellisesti sanoa että koin elämäni kauheimman PMS-viikon n. kolme viikkoa hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Olen aina ollut taipuvainen alakuloisuuteen päivä ennen kuukautisia, mutta nyt homma räjähti käsiin. Olin ahdistunut ihan kaikesta, itkin lähes viikon putkeen peiton alla, enkä halunnut tavata ketään. Yhtenä päivänä soitin äidilleni ja itkin niin hysteerisesti että äitini luuli jonkun kuolleen. En meinannut saada sanaa suustani, änkytin vaan että olen terapian tarpeessa. Puhelu äidin kanssa kuitenkin jeesasi vähän fiiliksiä, kun ymmärsin että nyt on vain kyse hormooneista ja homma tulee vielä laantumaan. Muistan vielä kävelleeni seuraavana päivänä Uudenmaankatua ja purin huulta kaikella voimalla että en itkisi. Se oli kaikella tavalla todella outo viikko, kun ei periaatteessa ollut mitään syytä huoleen tai suruun. Kroppa oli varmaan jossain pienessä shokkitilassa lopettamisen jälkeen, mutta onneksi en ole kärsinyt pahoista PMS-oireista sen jälkeen.

KIERTO & KIVUT

Tämä horror-PMS lievittyi kun ensimmäiset kuukautiset lopettamisen jälkeen alkoivat. Ensimmäinen kierto meni oikein mallikkaasti, eli ei mitään mainitsemisen arvoista muuten. Toisen kierron kohdalla sainkin sitten odottaa kuukautisiani peräti seitsemän viikkoa (!) ja kun ne viimein alkoivat, niin kivut olivat sen mukaiset. Voitte varmasti kuvitella että kirosin tämän koko hormoonihässäkän alhaisimpaan helvettiin. Muutama päivä meni siis lämpötyynyn kanssa peiton alla buranaa popsien. Sen jälkeen kierto on normalisoitunut, eikä kivut ovat toistaiseksi olleet kummoiset.

IHO

Iho on varmasti kiinnostanut teitä kaikista eniten, sillä erilaisista iho-ongelmista löytyy tarinoita ihan älyttömästi. Itselläni on aina ollut suht hyvä iho, jos murrosiän epäpuhtauksia ei lasketa. Nyt hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta on neljä kuukautta ja toistaiseksi iho  on pysynyt tosi hyvässä kunnossa. Ainoastaan leuan alueelle tulee kipeitä isoja yksittäisiä finnejä aina muutamasti kuussa, mutta niistä en ole jaksanut kauheasti välittää.

MITÄ NYT?

Tällä hetkellä fiilis on hyvä, enkä tiedä tulenko koskaan palaamaan hormonaaliseen ehkäisyyn. En ole oikeastaan enää vahvasti puolesta enkä vastaan. En myöskään kadu lopettamista, vaikka olisin päässyt huomattavasti helpommalla jos olisin vain jatkanut normaalisti. Kaikista eniten inhoan jossittelua, joten nyt kun olen lopettanut, niin eipä ainakaan tarvitse jossittella tai pohtia lopettamista tai sen seurauksia. Moni myös kyseli aikaisemmassa postauksessa uuden ehkäisykeinon perään ja toistaiseksi ihan perinteinen kondomi on ollut ainoa valinta. Olen myös kokeillut ns. “ehkäisymittaria” ihan kokeilumielessä, siihen luottamatta, mutta olen tullut siihen tulokseen että se ei ole itselleni sopiva vaihtoehto. Mittaria pitää käyttää aina vain hyvin nukkuneena ja samaan aikaan aamusta, ja se on paljon matkustavalle aikamoinen mahdottomuus. Eli tällaisia fiiliksiä tosiaan ilmassa, aikamoinen romaani tästä tuli. Saa heittää kysymyksiä, omia kokemuksia, mitä vaan kommenttiboksiin.

Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa kurkata tämä Vilma P. tuore postaus aiheeseen liittyen. Myös Linda on kirjottanut aiheesta täällä ja täällä.

Just a little summary: You probably remember when I told you about quitting hormonal birth control back in October? I just wanted to give you a little update regarding my feelings towards it. The first few weeks went really well, but my first period after quitting was really horrible. The PMS hit me really hard, I was really anxious about everything and I cried several days at home for no reason. I really thought I was in a need for therapy. I’m glad I was able to tell myself that it’s all about the hormones and it’s going to be better. Well, after the first period I needed to wait 7 weeks to get the next one. It was super weird. The cramps were really out of control and I needed to stay at home a couple of days, just because of the pain. After that my body has been back to normal, thank god. But I really didn’t acknowledge earlier that quitting hormonal birth control would be this hard for my body.

I have been getting a lot of questions about my skin as well and so far it’s looking really good. I’m getting pimples more often to my jaw, but that’s it. I also got questions about non-hormonal birth control methods and I actually tried one called Natural Cycles, I didn’t rely on it, I just wanted to see how it works. But soon I realised that it’s not something for me, because I’m traveling a lot and you should have a stable lifestyle (sleeping the same amount and waking up at the same time every morning) when using it.
I just wanted to keep you guys updated, since you were really into this topic earlier. 

32 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *