Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kaupallisuus blogeissa

october 8, 2017, Personal

Kaupallisista kampanjoista on ollut jonkin verran puhetta mediassa viime aikoina. Omasta näkövinkkelistä täytyy jakaa keskusteluun myös toinen totuus ja oma näkökulmani: näin bloggaajana koen inspiroituvani kampanjoista suuresti.

Inspiroidun siitä, että ihailemani yritys uskoo tekemiseeni ja on halukas maksamaan tuottamastani sisällöstä. Se myös luo sellaista positiivista painetta tekemään entistä parempaa sisältöä, ja mahdollisesti menemään vielä sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Pyrin aina tarjoamaan sekä teille että asiakkaalleni laadukkainta mahdollista sisältöä. Ensinnäkin, harkitsen tarkasti millaisia kaupallisia kampanjoita teen. Haluan aidosti seistä tuotteiden ja brändien takana, enkä suostuisi mainostamaan mitään, mistä en itse pitäisi. Tämän lisäksi jokaisen kampanjan suunnitteluun menee paljon aikaa ja ajatusta jo ennen kuin se lukijoille näkyvä työ alkaa, itse sisällöntuotantoa aloittamatta. Otetaan esimerkiksi vaikka Stockmannin kampanjat, joita tein viime vuonna kolme. Jokaiseen kampanjaan meni työtunteja yli 30 (vaatteiden valinta ja kerääminen, silittäminen, kenkien teippaaminen, kuvauslokaatioiden etsiminen, itse kuvaukset, kuvien jälkikäsittely, sekä tapahtumiin osallistuminen jne.)! 

Mutta silloin kun saa sisällöntuotannosta ja siihen käytetystä ajasta korvausta, niin pystyy tarjoamaan lukijoille entistä rikkaampaa postaussisältöä, esim. tässä Stockmannin tapauksessa arvonnat ja lukijatapahtumia eri kaupungeissa, pidemmät yksittäiset postaukset jne. Sama heijastuu myös muuhun tekemiseen: kun saan kampanjoista korvausta, niin yritykselläni on esimerkiksi varaa panostaa parempaan kamerakalustoon ja työllistää muita yrittäjiä. Ilman kampanjoita en pystyisi tällä hetkellä tuottamaan yhtä laadukkaita videoita, sillä uusi järeämpi tietokone, editointiohjelma ja kamerat on rahoitettu yritykseni tuloilla, ja nämä tulot on saatu kampanjoista. Varmasti monelle teistä tämä onkin itsestäänselvyys ja siitä syystä en ole juurikaan saanut muuta kuin kannustavaa palautetta kaupallisiin postauksiin – kaunis kiitos siitä!

Myös lukijan roolissa tykkään kaupallisista kampanjoista, mutta siihen toki liittyy ammatillinen perspektiivini. Minua kiinnostaa että kuka tekee mitä ja kenen kanssa (brändi+vaikuttaja), ja miten kampanja on toteutettu. On mielenkiintoista seurata miksi brändi X päätyi hyödyntämään tiettyä vaikuttajaa markkinoinnissaan ja mitä kaikkea siitä lukijoiden iloksi syntyikään. Kampanjoiden seuraaminen kertoo myös paljon alan trendeistä ja kehityksestä, ja toki muiden näkökulmat tuovat inspiraatiota myös omaan tekemiseen.

Halusin avata teille tätä puolta asiasta, sillä kaupallisuus nähdään yleensä niin yksipuolisesti, eikä sen toista näkökulmaa ole moni tuonut julki. Toki mielipiteeni on sinänsä yksipuolinen, koska ilman tuloja en pystyisi sisältöä teille kokopäiväisesti tuottamaan. Kaupallisuutta voi tietenkin ilmentää monella tapaa, ja jokaisella on oma tapa tehdä tätä hommaa. On niin monta tyyliä kuin on tekijääkin, myös tässä asiassa! Yleisesti koen, että somemaailmassa on muutenkin menty entistä parempaan suuntaan kaupallisuuden osalta –tehdään vähemmän, mutta laadukkaammin. Ja hyvä niin!

Kuulisin mielelläni teidän ajatuksia aiheesta – skippaatteko suoraan kaiken kaupallisen sisällön, vai voiko se olla jopa hyödyllistä? Ja jos aihe kiinnostaa kovasti, niin myös Anna kirjoitti aiheesta kattavan postauksen ja Elisa sivusi aihetta eilen blogissaan.

I would like to write a little bit about commercial campaigns on blogs. The blog scene has changed enormously since I started blogging in 2011. Most of us didn’t make a living our of it, but nowadays it’s a huge business – for bloggers and for brands as well. Usually people write really negatively about sponsorships and brand deals, but I have definitely a different perspective. As a blogger I’m really admired if a cool brand wants to partner up and pay for the content I create. (Actually I’m still turning down around 90% of the collaboration proposals.) It’s really important to me that I really care about the brand and the products I’m working with and therefore I feel lucky that I have been able to work with amazing brands that I have been admiring since I was a little girl, like essie, maybelline, stockmann…

Why do I like campaigns? When a brand is paying for the post, It makes me work even harder and create better content. They also give me cool opportunities, like meet & greets and giveaways for you guys. Honestly the income allows me to be a full-time blogger and therefore I’m also able to hire other young entrepreneurs (like graphic designers, photographers etc.) and support them. It also helps me to buy better camera gear and grow professionally. If I wouldn’t make money out of my blog, I wouldn’t be able to do this full-time. But as I said earlier, I’m still really picky about the campaigns I pick and that will never change.

As a reader, I also enjoy the campaigns my colleagues are doing. I know it sounds like a biased opinion, but I love to see what’s happening on the blog scene. Why brand x is partnering up with influencer y and how they are working together, it’s really interesting and it has evolved a lot during the past couple of  years. 

I know this was definitely a random topic, but I just felt like writing about it. Hope you enjoyed it! It would be interesting to know your take on this? 

40 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *