Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Asiaa asuntolainasta

may 24, 2017, Collaboration, Personal

Otin ensimmäisen asuntolainani vuonna 2012 eli 19-vuotiaana, ja huomasin silloin, että useilla ihmisillä on vääristynyt kuva asunnon ostamisesta ja lainan saamisesta. Useat blogini lukijani kuvittelivat että minulla on miljoonia tilillä, ja että olin ostanut asuntoni käteisellä. Tein kuitenkin silloin yhtä työtä ja nettopalkkani oli 1800€ kuussa, eli sinun ei siis tarvitse olla miljonääri ostaaksesi oman asunnon.

Olin siinä mielessä onnekas että sain äitini takaamaan asuntolainani, mutta minulla ei tosiaan ollut penniäkään pääomaa, perintöä tai muita säästöjä. Toki taloustilanne oli Suomessa silloin parempi, ja lainoja myönnettiin löyhemmin perustein. Ei sillä että säästäminen ei kannattaisi, toki oma pääoma on aina kotiinpäin ja myös helpottaa lainan saamista. Säästämisen tärkeys korostui viime vuonna voimaan tulleen lainakaton myötä. Nykyään omia säästöjä tarvitaan pääsääntöisesti 10 % asunnon hinnasta ja 5 % jos olet ensiasunnon ostaja.

Saamani lainaehdot Aktiasta olivat hyvät, joten pystyin kivuttomasti lyhentämään lainaa joka kuukausi. Lainanlyhennys oli silloin muistaakseni noin 650€ kuukaudessa korkoineen, eli ei lyhennyssummalla kovin kummoista vuokra-asuntoa etenkään Helsingin keskustasta olisi saanut.

This post is a collaboration with my local bank Aktia and I’m writing about housing loans and loan promises in Finland. These things vary a lot depending on the country you are living in, for example our neighbour country Sweden has a very different loan system comparing to Finland. So that’s why I’m not translating this post today, if you are interested in the Finnish loan system you can still translate this post online. Talk to you soon! :) 

Ensiasunto osoittautui erinomaiseksi sijoitukseksi, sillä teimme kahden vuoden asumisen jälkeen 75.000€ voittoa. Luonnollisesti sijoitimme voittomme uuteen asuntoon, mutta tarvitsimme hiukan lisää lainaa uuden kohteen remontoimiseen. Kuluneiden vuosien aikana yrittämisestä oli tullut päätyöni ja tuloni moninkertaistuivat. Ei ollut siis ongelmaa saada lisää lainaa, mutta samalla sitouduin myös säästämään enemmän kuukausittain. Olen aina ollut todella huono säästämään, joten se oli alkuun haastavaa, mutta nyt on turvallinen olo siitä että on jotain pahanpäivän varalle olemassa.

Miksi päädyin aikoinaan Aktiaan? Kilpailutin useamman erin pankin ja päädyin Aktiaan parhaiden lainaehtojen vuoksi. Sain sieltä pisimmän laina-ajan ja parhaimmat maksuehdot. Koin tarjouksen niin hyväksi että siirsin varallisuuteni kokonaan kilpailijalta Aktiaan ja perustin myös yritykseni tilit sinne. Kuluneen kuuden vuoden aikana kokemukseni Aktiasta ovat ainoastaan positiivisia ja parasta siellä (lainaehtojen lisäksi) on asiakaspalvelu. Tuntuu että meitä kohdellaan ihmisinä ja myös ymmärrystä löytyy jos elämään tulee käänteitä.

Syy miksi juuri nyt asiasta kirjottelen on Aktian lainalupaus heti -kampanja, joka mahdollistaa lainalupauksen saamisen muutamassa minuutissa. Lainalupaus on hyvä hakea ennen kuin lähtee asuntoa metsästämään, sillä unelmakohteen osuessa eteen on mahdollisuus laittaa tarjous heti pöytään. Alustava lupaus hoituu niinkin yksinkertaisesti kun lainalupaus heti -sivulla tietosi täyttämällä. Se tarkoittaa, että jos kaikki antamasi tiedot pitävät paikkansa, niin saat Aktialta alustavan lupauksen lainasta. Aktian asiakasneuvoja soittaa viimeistään seuraavana päivänä, jolloin tapaaminen sovitaan. Tapaamisessa käydään tarkemmin läpi kaikki tarvittavat tiedot, ja tehdään tarkempi lainatarjous, jossa mm. marginaali tarkentuu. Eli jos asunnon ostaminen alkaa olemaan ajankohtaista, niin kannattaa ehdottomasti kartoittaa tilanne ja hakea kilpailukykyinen lainaehdotus.

Rahoitus on iso osa asuntoprojekteja ja oli virkistävää pureutua aiheeseen eri näkökulmasta kuin yleensä. Toivottavasti tämä oli teistäkin mielenkiintoista luettavaa, sillä itseäni kiinnostaisi kirjoitella näistä aiheista enemmänkin tulevaisuudessa.

50 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *